Avm gibi yerler de kapatılmadığı müddetçe salgın hızlanır.
İnsanlar hala geliyor hem de hiç korona tehlikesi yokmuş gibi personelin dibinde bitiyor, 2 adım geri gidiyorum inatlaşır gibi yanaşıyor.
Elimde dezenfaktan 15 dk da bir kullanıyorum, saatte 1 ellerimi yüzümü yıkıyorum. Maske vb şeyler bulmak şuan için imkansız. Otobüslere bakıyorum tıklım tıklım dolu, havalandırma yok hava soğuk içeri inanılmaz nemli camlar buğulu, tam virüsün sevdiği ortam.
İnsanlara evden çıkmayın diyorlar ama iş yerleri açık, ne yapsın gitmesinler mi.
Allahtan aracım var bir miktar izole kalabiliyorum.
Ve çoğu insanda Cehalet inanılmaz seviyede yüksek, alnımızda yazılıysa vademiz dolduysa hiçbir şey engel olamaz diyor adam. Yahu sen öleceksin ama belki 100 kişiye bulaştıracaksın bu vurdum duymazlığınla. Hastalık belirtileri olsa bile kesin söylemez kimseye.
Bazı doktorlar da çok rahat, video çekip internete yüklüyorlar bir de, neymiş durum abartılıyor, virüsün ölüm oranı geçmişteki salgın hastalıklara göre daha düşük diye. Daha hastalık Dünya genelinde bitmedi ki oranları tam belli olsun.
Çin de yaşanan olayların belgeselini yapmışlar, çok kötü şeyler yaşanıyor.
Şehir kapatılıyor, insanlar evden çıkmıyor. Hatta bazı noktalarda evlerin kapılarını kaynak yaparak açılmaz hale getiriyorlar. Bazı noktalarda evleri görevliler ziyaret ederek ateş ölçümü yapıyor. Ateşi yüksek olanları yaka paça toplayıp götürüyorlar. Hastaneler çok dolu ve hizmet veremeyecek duruma geliyor. Hastalar yerde yatıyor, belli bir tedavi yöntemi yok, Tedaviden ziyade ölümü bekliyorlar.
Ateşi başka sebeplerden yüksek olup korona ile alakası olmayan insanlar bile karantina altında virüsten nasibini alıyor orada.
Belki gerçekten hastalıktan kurtulabilecek sağlıkta olsa bile karantina altında psikolojik olarak büyük çöküntü yaşamak, sağlıklı beslenememek, kötü iç mekan havalandırması , güneş ışığı görememek , sevdiklerinden uzak kalmak gibi olumsuz durumlardan dolayı hayatını kaybeden çok kişi oluyor.
Hastayı karantina almak belki toplumun geri kalanı için çözüm olabilir. Ama bence sağlıklı insanların hazır sağlıklı durumda iken evlerinde tutmanın ivedi önemi var.
İşyerlerini kapatmak hem işyerlerine hem çalışanlara olumsuz ekonomik sonuçları olacaktır elbette ama. Sağlık mı Para mı sorusunu herkes kendisine sorduğunda cevap ortaya çıkıyor.