%30 ek gümrük vergisi


agacmalzeme

Paylaşımcı Üye
 
Katılım
30 Ağu 2017
Mesajlar
2,571
Tepkime puanı
3,226
Konum
Ankara - Çankırı
İsim
Mehmet
Sağolsun büyüklerimiz hiç boş bırakmıyo geçen haftalarda elektronik ürünlere %50 vergi uygulamışlardı bu haftada geri kalan ne varsa vergilendirmişler.

NTV sitesinden alıntıdı.

Çok sayıda ürüne yüzde 30'a kadar ilave gümrük vergisi getirildi. 

Vergi duyurusunda, "Dünya genelinde yaşanılan KOVID-19 hastalığı tüm ülkelerin ekonomilerini ve dış ticaretlerini olumsuz şekilde etkilemektedir" ifadeleri kullanıldı. 

İşte ek vergi getirilen ürünler;

Altından ve kıymetli taşlardan mücevherat, buzdolabı ve derin dondurucular, bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, split klimalar, ocak ve yemek pişirme cihazları, su filtreleri, turbo kompresörler, motor parçaları, golf arabası, mensucat açma sarma makineleri, çeşitli el ve ziraat aletler, metalden eşyalar, alçıdan inşaat malzemeleri, ahşap kapı ve pencereler, prefabrik yapılar, demir-çelikten teller, halatlar, kablolar, zincirler, bakırdan teller, kablolar ve halatlar, yer kaplama ve döşemeleri, yapışkan bantlar, kauçuk levhalar, zaman kontrol cihazları, müzik aletleri, oyun aletleri, kayaklar ve spor malzemeleri, kilitler, menteşeler, makaslar, fırçalar, fermuarlar, çakmaklar, hijyenik ürünler, tripodlar vs.

 
Kilit, halat, ahşap kapı bu malzemeleri üretmiyorsak zaten bişey demicem..
Ülkenin son 10 yılı üretmek yerine hazırı tüketmeye dayalı olduğu için, çoğu ürünün vidasını bile üretmiyoruz maalesef..

(ironi amaçlı söylemiyorum, gerçekten pek çok üründe vidayı dahi üretmiyoruz) 

 
@tiesay ustam aslında üretiyoruz ama hammaddesini dışardan alıyoruz. Katmadeğeri düşük ürünler üretmeninde hiçbir mantığı yok. Ruslar bile bize kereste satmıyor yada satmak istemiyor çünkü katma değeri yüksek ürün oldu ithal çam bize çok pahalıya verdiklerinden almıyoruz ama Avrupa'ya işleyip yada yarı mamul olarak satıyorlar. Biz ne yapıyoruz madeni adamlara satıyoruz onlarda işleyip yarımamül olarak bize kaktırıyor bizde pahalı aldığımız şeyi pahalıya alıp pahalıya ihraç edemiyok iç piyasada erit eritebilirsen

 
@Raban7 yani evet sattığımız güzel şeyler var ama gümrük politikalarımız ve ekonomi politikalarımız iyileştirmenin lazım. Bürokratın oğlunun kilit fabrikası varsa gümrük vergisi %0 ama Ahmet Ağa iğne ihraç etse vergisi %35 ülkenin gümrük politikası bu. Bi gecede torba yasa kaktır gitsin🙂

 
Tam da bu konunun tarım ayağıyla ilgili Ali Ekber Yıldırım'ın Üretme Tüket kitabını memleketin durumunu dert edinen her forumdaşa tavsiye ederim. Su gibi akıcı, aydınlatıcı ve çözüm önerileriyle dolu. Kitapta altını çizdiğim ilk cümle ve Yaşar Kemal'den alıntılanmış: ''Bir ulusun doğası öldürülürken başka bir yönü dirilebilir mi?'' 

Samsun'daki arkadaşlara elden ödünç de verebilirim: https://www.google.com/search?q=üretme+tüket+ali+ekber+yıldırım&oq=üretme&aqs=chrome.0.69i59j46j69i57j69i59l2j0j69i61l2.1510j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

''Tüm dünyada baş gösteren tüketim çılgınlığının, ülkemizdeki yansımalarının yaşatacağı kabusu öngören Ali Ekber Yıldırım, yıllardır gazete köşesinden yaptığı uyarıları bir kitap halinde okuyucularına sunuyor. Bir zamanlar tarım ürünleri üretiminde kendi kendine yeten nadir ülkelerden biri olan Türkiye'nin son yıllarda bu konumunu nasıl kaybettiği en ince ayrıntısına kadar irdeleniyor. Ali Ekber Yıldırım'ın kaleme aldığı Üretme Tüket kitabı, tarım alanında yaşanan olumsuzlukların hepsini en ince detaylarıyla anlatan, nokta tespitlerle çağdaş çözümler bulan bir mücadeleyi aktarıyor. 

Üretimden uzaklaştırılan Türkiye, tarımda hemen her ürünü ithal eder duruma geldi. Kendine yeterli olabilecekken tarımda kendi kendini adeta imha ediyor. Bu nedenle ithalat bağımlısı oldu. Tarıma verilen desteklerin, kredilerin de önemli bölümü ithalata, yani başka ülkelerin çiftçilerini desteklemeye harcanıyor... Türkiye’de yüksek girdi fiyatlarıyla üretim yapan çiftçi, ürününü çoğu zaman maliyetin altında satmak zorunda bırakılıyor. Üreticide ucuz olan tarım ürünü, tüketiciye pahalıya satılıyor. Üretici ile tüketici karşı karşıya getiriliyor. Birileri üreticinin ve tüketicinin üzerinden para kazanıyor. Tarımı ve kırsalı bekleyen en büyük tehlike, üreticilerin bu vasıflarını yitirerek tüketici konumuna geçmeleri. Bugün köylerde, kırsalda çiftçiler üretimden çekiliyor. Şehirdekiler gibi tüketici konumuna geçiyor. Türkiye ne yazık ki bu sürece girdi.
 
Tarım ekonomisi konusunda Türkiye’deki otorite isimlerden, ekonomi gazeteciliği ve tarım yazılarından dolayı çok sayıda ödül alan, araştırmacı gazeteci Ali Ekber Yıldırım, yıllardır köşe yazılarıyla hayvancılığa ve tarıma dair çok önemli sorunlara değinmekte. Bu kitapta da tarımda, gıdada, kırsal yapıda yaşananlarla ilgili bir kesit sunmaya çalışıyor. Kırsaldaki çözülmeyi ve oluşan yeni yapıyı, uygulanan politikaların yarattığı tahribatı, ithalatı, ürün bazında değerlendirmeleri, gıda, GDO, organik tarım, hayvancılık, kooperatifçilik, iklim değişikliğinin etkileri gibi çeşitli konulardaki gelişmeleri yazıyor ve doğru tarım politikalarının nasıl olması gerektiğine işaret ederken ilgili herkesi uyarıyor.''

 
Hijyenik ürünler :)) çok iyi ya ne yapmaya çalıyor die sormak artık gereksiz oluyor apaçık ortada...

Korona bitecek biz evlerde kalmaya devam edeceğiz anlaşılan kimse sokağa çıkamaz ki bu fiyatlarla :))) 

 
@SCC yazarın tespitleri yerinde fakat yukarıdaki ağaların umrunda değil sanki. Devlet çiftçiye kredi değil hibe vermeli gerekirse ürettirdiği malı 3 lira yerine 5 liraya çftçiden almalı çiftçi teşvik edilmeli. Japonya 2. Dünya Savaşı'ndan sonra dışarıda 1 liraya üretilen pirinci almadı kendi çiftçisinin ürettiği ve maliyeti 3 lira olan pirinci 5 liraya alıp yine 1 TL ye vatandaşına yedirdi ve çiftçiyi ayakt tuttu. Bence bir ulusun politikası her zaman üretin insanı üzerine olmalı yoksa tüketmeye mahkum olduğunuz an milli değerlerinizde yok oluşa geçer.Rabbim kısa zamanda yapılan hataları düzelten insanları başımıza getirir inşallah. Bu ülke hepimizin.🙂

 
@agacmalzeme çok iyiymiş pirinc ve Japonya değerli bilgi için teşekkür ederiz...

Biz de de 500 binlik evi sadece 50 bin peşinatla gerisi kerdi olarak alabiliyoruz ve bunun gibi büssuru desteklerimiz mevcut:))) 

Neyse konu uzar fakat siyaset yapmak değil amaç 

Konu sahibine teşekkür ederim şahsım adına bilgilendirme yapıldığı için...

Hakkımızda hayırlısı olsun inş...

Saygılarimla 

 
Diyorsun bu Zamlar ne olacak ? 

Bayrak inmez vatan bölünmez

Bu doğalgaz faturaları ne olacak

Şehitler ölmez vatan bölünmez

Çarşı pazar mutfak ? 

Ya allah bismillah allahu ekber!

Şimdi illeyet kurabilene aşk olsun?

Bunları sorgulayana  Sen bizans soyundansın konstaninin  uşagısın  diyene zaten neyin hesabını soracaksın ki? 

Bana görede bayrak inmez vatan bölünmez 

Tabi hayatta kalabilene !

 

İnsanımızda da yönetimde de kabahat var, bugün tarımda böyle bir duruma gelindi ise bunda üreticinin de devletin de payı vardır.

Üretim için devletten hibe alıp o parayla gidip ev, araba alan adam ithal mala muhtaçtır. Onlara acımam da, bu gemi batarsa hepimiz boğulacağız insan ona üzülüyor.

Sorsan, "devlet denetlesin banane" der. Yahu kardeşim tabii ki devlet de denetim mekanizmasını sağlam kurup çalıştırmak zorunda da sen dost musun düşman mı? Neden desteği suistimal ediyorsun?

Üretimi azaltan şey sadece maddiyat da değil bence, köylü insan şehir hayatına özeniyor otla gübreyle uğraşmak istemiyor artık bir kısmı. Biz şehirden kaçmaya çalışıyoruz, onlar köyden.

İthal mala karşı değilim, çünkü stokçu zihniyete sahip üreticilerimiz var. Keşke gerek kalmasa, dışardan hiçbir şey almasak ama böyle insanları barındırdığımız sürece ürettiğimiz ürünlerin de ithaline muhtacız.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Geri
Üst Alt