Direksiyon titreme


enver_19

Yeni Üye
Katılım
11 Nis 2020
Mesajlar
29
Tepkime puanı
1
İsim
enver
Arkadaşlar merhaba aracın 30 veya 40 km hızla giderken direksiyonda titreme oluyor bilgisi olan var mı? Yardımcı olabilir misiniz 

 
alıntıdır...

Direksiyon Titremesi Neden Olur?

Direksiyon titremesi neden olur sorusunun aslında birden fazla cevabı bulunmaktadır. Genel olarak sebepleri şu şekilde sıralamamız mümkün:

Rotların Ayarsız Olması: Direksiyon titremesinin en temel sebepleri arasında, rot ayarlarının ayarsız olması gelmektedir. Tekerleklerin birbirine farklı olarak konumlandırılması bu durumun en temel sebepleri arasında bulunmaktadır. Bu durumun meydana gelmesi, aracın ne kadar ve nasıl kullanıldığına bağlıdır. Çok kullanılan araçlar bu durumla karşılaşabiliyor.

Süspansiyon Sorunları: Araçların süspansiyon sistemleri, biraz karmaşık bir yapıdadır. Bu sistemler çarpma, titreme ya da seslerin yansıtılması noktasında oldukça önemli bir işleve sahiptir. Eğer direksiyonunuz süspansiyona bağlı olarak titriyorsa, bunu hızlandığınızda anlayabilirsiniz.

Rulman Sorunları: tekerleğinin göbek kısmında olan rulmanların verimli bir şekilde çalışabilmesi için, sorunsuz çalışması gerekmektedir. Araçların yüksek devirlerde çalışması, kırılmış rulmanların olması gibi çeşitli durumlar, direksiyon titremesine sebep olur. Eğer rulmandan kaynaklı bir titreme meydana geliyorsa, direksiyonu hareket halinde çevirdiğinizde ortaya çıkaracaktır.

Balans Ayarından Kaynaklı Sorunlar: Lastiklerinizi uzun zamandır değiştirmediyseniz, balanslarınız kontrol edilmemiştir. Lastik değişimlerinde, balans ayarları yapılmaktadır. Balansların ayarlı olması, tekerleğe eşit miktarda yük almasına yardımcı olur. Bu da titremenin ortadan kalkmasını sağlar.

Fren Sorunları: Eğer frene basınca, direksiyon titriyorsa, sorunun kaynağını bulmuşsunuz demektir. Aşınan frenler, direksiyonların titremesine sebep olur. Düzenli olarak frenlerinizi kontrol ettirmeli ve temizlettirmelisiniz.

Direksiyon Titremesi Nasıl Çözülür?

Direksiyon titremesi neden olur sorusunun cevabını detaylı bir şekilde yukarıda verdik. Düzenli olarak ön takımları kontrol ettirmeli, aşınmış ya da arızalı parçaları kontrol ettirmelisiniz. Gerekli parçalar değiştirildikten sonra, kontroller ve ayarlar yapılmalıdır.

Direksiyon titremesi özellikle 100 kilometre hızdan sonra daha rahatsız edici ve tehlikeli olmaktadır. Araç hâkimiyeti, sürücüler içi çok önemlidir. Aracın, sürücünün ve yolcunun güvenliği açısından hâkimiyetin çok iyi olması gerekmektedir. Direksiyon titremesi neden olursorusunun en temel sebebi olarak, jant şeklinde ifade edebiliriz. Yüksek hızda eğer titreme fark ediyorsanız, ön tekerleklerin ayarı bozulmuş olabilir. Eğer titreme arka kısımlarda ise, balanstan kaynaklı sorunlar oluşmuş olabilir.

Araçlarınızın lastiklerinin belirli bir ömrü vardır. Eğer bu ömrü tüketmeniz halinde hala aynı lastikle kullanıma devam ediyorsanız, titreme gibi çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu lastikler, size düşük hızlarda bir sorun çıkarmaz. Özellikle, aracın hızı arttığında direksiyon titremesi meydana gelir. Hâkimiyetinizi kaybedebilirsiniz.

Araçlardaki Direksiyon Titremeleri

Direksiyon titremesi yaşayan kişiler, sorun neyden kaynaklanıyor olursa olsun, mutlaka balans ayarı kontrol ettirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Ancak bu kontrolün yapılması için yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk olarak rot ayarının yapılmış olması gerekmektedir. Bu sadece sürücünün güvenliği için değil, araç içindeki yolcuların da güvenliği açısından son derece önemlidir. Eğer 100 kilometre hızı aştığınızda direksiyonda ufak da olsa bir titreme hissediyorsanız, konu ile ilgili mutlaka yardım almanızı öneriyoruz. Son olarak lastik kontrolünüzü yaparak, aracınızla trafiğe çıkabilirsiniz.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Upvote 0
Kışlık lastiklerden yazlıklara döndüyseniz o esnada rot  - balans ayarında sıkıntı yaşanmış olabilir ama tabi bu en basit olanı. Süspansiyonlara da baktırın derim.

 
Upvote 0

Geri
Üst Alt