Eski aracımda ( Golf4 1.6) otomatik şanzıman için hiç ustaya gitmedim, hep kendim uğraştım. Teknik dokümanlarla birlikte yağ konusunu çok fazla inceledim. Muadil yağlar, spesifikasyonu itibariyle bir çok şartnameye uyan yani total performans sunan ürünlerdir. Sizin aracınıza uyan Total, Castol, Motul vs. bir çok yağ bulabilirsiniz. Aslında şanzımanınızın karakterine uyduğu söylenen bu yağları yan yana koysanız her birinin farklı karakteristiği olduğunu görürsünüz. Bu da demek oluyorki muadil yağlar her araç için farklı farklı tepkiler verdirebilir.
Neyse başıma geleni anlatayım. İşi sadece VW olan sanayide bir ustamıza "şanzımanı kontrol edelim yağına vs bakalım dedim" o da orijinal yağı dediği yağdan aldırdı. Yaklaşık 1 lt ekledik. Sonra araç garip tepkiler vermeye başladı. Neyse biraz şanzımancı gezdim, revizyon denildi, beyin denildi, solenoid denildi falan filan bu kısım bildiğiniz sanayi hikayeleri sonra baktım kimse yağın rengini bile net bilmiyor, herkes farklı cevap veriyor. İşin içinden çıkamayınca kolları sıvadım ve Almanya' daki arkadaşımdan ricada bulundum (Türkiye' de servislerde bulamamıştım), servisten orijinal yağını alıp getirecekti. Tam hatırlamıyorum ama litresine 20 euro gibi bir fiyat söylemişlerdi, ayrıca 5 yıl sorunsuzluk garantisi vereceklerini ifade etmişlerdi. Almanya' da serviste çalışan vatandaşın 5 yıl sorunsuzluk sözü üzeri yağ konusu benim çok fazla önem kazanmıştı ancak fiyatı pahalı bulduğum için almadım.
Aracım için özellikle tavsiye edilen mobil1 kullandım, ortalama performansa sahipti ve biraz farklı izlenimler sunmuştu (ısınıca bazen viteslerde gecikme gibi). Daha sonra fabrika yağına çok ama çok yakın Febi buldum ve hemen değiştirdim. Yağın ne derece önemli olduğunu farkı hissetmeden anlamanız çok zor... Yağın viskozitesi, 40 derecede/ 100 derecede hacmi, parlama noktası vs. herşey çok farkettirir.
Servis ile sanayinin fiyat farkı gerçekten çok fazla ancak sanayide ciddi anlamda yetkin ustalar bulmak çok zor. Dikkatli olmanızı ve ustaların sözüne güvenmemenizi tavsiye ediyorum.Ben de Ankara' da yaşıyorum ve DSG konusunda garantim bittiği için bilgi paylaşımına ihtiyaç duyuyorum. Referans olmamak kaydıyla Şaşmaz' da Mutlu Garaj' a bir uğrayın, görüşün bakalım.Gelişmeleri konudan bildirirseniz çok sevinirim.