@mardan1978 VAG Grubu daha önceden Castrol firması ile anlaşmalı oldukları için (hatta yağ dolum kapaklarında castrol yazar) VAG grubu araçlarına servislerde Castrol Edge Professional Longlife III 5W30 yağ konulurdu. Dolayısıyla servisin koyduğu yağ bu. Ancak bu yağ dışarıda bulunmadığından yağınız eksildiğinizde tamamlamak için BP veya parçacılardan Castrol Edge Longlife II 5W30 yağ alıp eksik yağı tamamlayabilirdiniz ya da dışarıda bakım yaptıracaksanız bu yağı alıp 4lt olanı bakım yaptırabilirdiniz.
Fakat son zamanlarda VW Shell ile anlaştığından artık servisler Shell yağ kullanmaya başlıyor. Yani Shell'in 5W30 olan yağını kullanıyorlar. Hatta daha genç olan araçlarda VW artık ilk çalıştırmada sürtünmeyi azaltmak, emisyonları azaltmak, motor günün vb. arttırmak için 0W30 tipi shell yağ kullanmaya başlamış. Benim aracım 2014 model olduğu için bana 2020 aralık ayında yine Castrol Edge Professional Longlife III 5W30 yağ konuldu serviste.
Bu noktada yağın orjinal olmasının kelime açıklaması şu olmalı yağ VW tarafından belirtilen şartnameleri karşılıyor mu ? işte bunun cevabı evet. Yukarıda yazdığım castrol ve shell de dahil olmak üzere liqui molly toptec 4200 ve longlife 3 5w30 de VW'in 504 ve 507 nolu spesifikasyonlarını karşılıyorlar. Yani bu yağların hepsi VW tarafından onaylanmış gibi düşünebilirsiniz.
Sadece şöyle bir konu var zannedersem. Forumlardan gördüğüm kadarı ile bir yağın bidondan motora ilk konulduğu spekleri ile zaman içerisinde bu spek değerlerini koruyup koruyamadığı da önemli. Bununla da şunu kasdediyorum. Mesela Castrol Edge Long Life II'nin uzun dönem özelliklerini koruma performansı Castrol Edge Professional Longlife III 5W30 yağa göre biraz daha düşük. Eksiltme yaşayan araçlarda mesela Castrol Edge Long Life II daha kısa mesafelerde yağ lambası yakıyor. Ben kendim bu iki yağıda kullandım. Bu benim gözlemim.
Ancak toplamda diğer ağların performansına bakarsanız internetten öğrendiğim kadarı ile performans sıralaması aşağıdaki gibi
Liqui Molly 5W30 > Castrol Edge Professional Longlife III 5W30> Castrol Edge Long Life II > Shell 5W30
Dediğim gibi bu benim gözlemim liqui molly yi bir sonraki bakımda deneyeceğim ancak forumda beğenen çok arkadaş var.
Eğer ylinkteki yağın kendisi orjinal mi diye sorarsanız ben henüz alışveriş yapmadım ama Liqui molly'nin almanya sayfasında sorgulatında çıkan distribütörü. Herhalde orjinal yağdır.