6 sene önceki hatıralarım depreşti,
Peugeot 206 almıştık 2004 model, yazın keyifle kullandık, kliması da soğutuyorki püfür püfür...
Kışa yakın antifriz vs konuşulmaya başlanınca götürdüm derecesini ölçtürmeye, bırak derecesini antifrizin esamesi kalmamış dediler, Neyse bastılar antifrizi.
Ertesi gün bindim işe gidiyorum, ayağımın altında paspas ıslak, bir baktım antifriz arabanın içine akmış.(antifriz olduğunu anlayana kadar da bayağı uğraştık gerçi) Forumlardan araştırdım ki kalorifer peteğinin borusunun contasından kaçırırmış, söküp o ring i yenilemek gerekirmiş.
Bir türlü tamircileri ikna edemedik bu işe petek komple değişir deyip duruyorlar. O zamanlardaki acemi ben sökeceğim sökmesine de ya yapamazsam, videosu da yok, artı contayı söküp aynısını bulma derdi var, vaktim de yok çalışıyorum işten kolay kolay izin alamıyoruz vs...
Radyatör çatlak tıkayıcı diye bir şey eklemiş biri, forumlardan öğrendim yine. Ben de deneyeyim dedim ya batarız ya çıkarız. Önce çeyrek ölçü denedim komple tıkayıp motor kucağa almayalım diye. İlk gün biraz azaldı ikinci gün motor suyu çok ısınınca birkaç damla damlattı derken 3 4 5. Günler hiç sızma yoktu...
Neyse eksilen antifriz miktarını tamamlatmak için başka bir yere uğradım antifriz ekleteceğim diye.
Bu adamlar işten (biraz) anlıyormuş, dereceyi ölçtüler yeterli değil dediler. "Nasıl olur 1 hafta önce komple değiştirttim, hatta içeri aktı buradan vs."
O zaman full antifriz koymuşlardır, hiç su eklememişlerse ondan da derece yeterli çıkmaz dediler. Bir miktar antifriz geri çekip su eklediler (heralde musluk suyu idi
) derece -30 oldu dedi.
Velhasılı lafın özeti; zaten 206 gibi nazlı¹ bir arabaya önceki sahipleri suyu basmış öyle binmiş (kışın ne yaptılarsa) üstüne benim gibi acemi (araçlardan tam anlamayan) birine ve işbilmez bir ustaya (ona usta demek de ustalara hakaret olur) denk gelince en kolay yerden koyuverdi araç...
İki kış öyle sorunsuz bindim. Satarken de al-satçı at hırsızı birine denk geldik. Ama yine de İnsaniyet namına anlattım satıştan önce, o da bilsin diye.
¹o kadar kronik sorunu vardı ki 206 nın neredeyse hepsini yaşadım 2.5 senede.
Peugeot forumlarında okumadığım incelemediğim konu kalmamıştır.
Hala Peugeot 206 kullanan birine denk geldi mi, şurda şu sorun var mı burda bu çıktı mı diye sormaktan kendimi alamıyorum.