Kazaya karişan 3. Kişinin masraflari

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan umitbt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

umitbt

Üye
Katılım
6 Ocak 2016
Mesajlar
214
Tepkime puanı
11
İsim
Ümit
Hocalar selam herkeze,

Bugun malasef talihsiz bir kaza yasadim ana yoldan giderken  dort yol agzinda sagdan cikan arac bana vurdu, o an manevra ile bende park halindeki araca vurdum 3. Aracin masraflari kime ait olur. Benim tahminim ana yola cikarken Dur tabelasi olmasina ragmen durmayip gaza basan arkadas %100 kusurlu sayilir diye dusunuyorum. 

Araci yarin servise goturecegim bu hasari trafik sigortasimi karsiliyor kaskomu? Bu konu hakkindada yonledirirseniz sevinirim.

Ekli dosyayı görüntüle 3420

Ekli dosyayı görüntüle 3421

Ekli dosyayı görüntüle 3422

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Çok geçmiş olsun, siz kurtarmaya çalışıp diğer araca vurmuşsunuz, bence burada kim hatalı ise onun trafik sigortası öder, dur yazısına rağmen durmadan geçen kişi dediğiniz gibi %100 kusurlu.

Tekrar geçmiş olsun.

iPad 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

 
Geçmiş olsun,

Sent from my iPad using Tapatalk

 
@umitbt Hocam çok geçmiş olsun.

Tramerde Dosya açılıyor sonrasında kusur oranı belirleniyor.

 
Çok geçmiş olsun..

 
Hocam çok geçmiş olsun. Verilecek kusur oranına göre siz karşı tarafın sigortasindan yaptiracaksiniz. Duran araç ta sizin sigortanizdan yaptıracak. 

 
Çok geçmiş olsun.

1. olasılık: Burada maalesef TRAMER de "sizin manevra yaparak" park halindeki araca vurduğunuz kanaatiyle size kusur verilirse:

Sizin araç ile Dur işaretini geçip size vuran araç arasında siz haklısınız. Siz aracınızı serviste kaskodan yaptıracaksınız. Sizin kasko da gidip size vuranın trafik sigortasına rücu edip ondan masrafı alacak.

Park halindeki araç ile sizin araç arasında ise siz haksız olacaksınız. Park halindeki araç trafik/kasko dan yaptıracak, onun sigorta şirketi de gelip sizin trafik sigortanıza rücu edecek. Trafik sigortanızın sınırı 29.000,00 TL ye kadar olanını alacak, aşan miktar var ise, sizin kaskonuzun ihtiyari mali mesuliyetinden kalanını alacak. Bu örnekte Kartal ın masrafı 29.000,00 TL nin altında olacağı için sadece Trafik sigortanızdan alır.

2. olasılık TRAMER de "size çarpan araç yüzünden savrulup" park halindeki araca vurduğunuz kanaatiyle size kusur verilmez ise:

Hem siz hem de park halindeki araçların sigorta şirketleri araçları yaptırdıktan sonra Dur levhasında durmayarak size çarpan aracın sigortasına rücu edecek ve masraflarını onlardan alacak.

Not:

Ekspertiz raporu çıksın, örneğini isteyin, aracınızı yaptırdıktan sonra, size çarpanın trafik sigorta şirketinden "değer kaybı talep edin". Değer kaybı talep etmeden önce bu iş için ekspertiz raporu düzenleyen yerlerden rapor da alabilirsiniz 200 TL den 600 TL ye kadar rapor ücretleri var. Bence rapor almadan bile talep edebilirsiniz. Tahmini ikinci eldeki değer kaybını talpe edin. Değer kaybını karşı trafik sigorta vermez ise, Sigorta TAHKİM e başvuracaksınız mutlaka ve Golf için değer kaybını talep edin. Böylece TAHKİM vasıtasıyla alırsınız. Aracınızdaki değer kaybını da ayrıca karşı tarafın sigorta şirketi ödemek zorunda.

Tekrar geçmiş olsun.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaslar Iyi dilekleriniz icin cok tesekkurler.

@calik hocam ekspertiz raporunu alacagim ilk olarak, sonrasinda deger kaybi ici.  tekrar bu isleri yapan firmadan rapormu almak gerekiyor. Ilk aldigim rapor yeterli olmuyormu?

Sigortam ve kaskom sompo japan buraya ait ehom servisleri var. Araci bu ehoma mi goturmelimiyim yoksa erel gibi yetkili servisemi?

 
@umitbt Kasko sigortanızda "yetkili servise götürme hakkınız var ise" kesinlikle yetkili servise gidin derim. Çünkü yetkili servis demek otomatik olarak "orijinal parça" demek. Eşdeğer veya muadil parça saçmalıkları (kusura bakmayın bu ifade için) yok demek.

Yetkili servise gitmenize kasko izin vermiyor ise (sözleşmede öyle bir hakkınız yok ise) diğer servislerden en iyi olanını seçip gitmeye çalısın derim.

Aracı servise götürdükten sonra, servis sigortanıza haber verecek, sigorta bir hasar dosyası açıp eksper atayacak, o eksper 1-2 gün içerisinde aracın yanına gelecek, servis elemanları ile birlikte bir "ön rapor çıkaracak" ve tahmini masraf çıkacak.

Uzlaşma sağlanırsa yani siz ya da tamir edecek yer itiraz etmez ise tamirat başlayacak.

Tamirat bittiğinde eksper ön raporu kesinleştirecek ve Kasko Kesin Ekspertiz Raporu olarak yazılacak. Kasko Kesin Ekspertiz Raporu ilk rapordan biraz farklı olabilir çünkü tamirat sırasında ön görülmeyen başka parçalar da hasarlı çıkabilir veya hasarlı sanılan parça hasarsız çıkabilir (çok nadiren). Tamiratın faturası kesilecek.

Siz bu andan itiberen Kasko Kesin Ekspertiz Raporunuzun fotokopisini alın. Bu artık sizin nihai hasar durumunuz.

Faturayı da alın.

Aracın hasarlı, tamirat sırasındaki tüm fotoğraflarını alın (tamirast sırasındaki fotoğraflamalar özellikle önemli bunları isteyin). Değişen, tamir edilen, boyanan parça ve aksamlar neler bunlar fotolarda ve faturadan belli olacak.

İsterseniz bu noktadan sonra ayrıca değer kaybı için piyasadan parası karşılığı rapor alabilirsiniz. Bence almanıza çok da gerek yok.

Doğrudan karşı tarafın trafik sigortasına değer kaybı için yazılı başvuracaksınız. En fazla 10 gün içerisinde olumlu olumsuz cevap vermeliler. Vermezler ise TAHKİM e "Olayı anlatıp, ekinde evraklarınızı verip, var ise piyasa araştırmanızı koyup, fazlaya ilişkin haklarım saklı kalmak koşuluyla XX TL değer kaybımın ödenmesini istiyorum" diyerek başvuracaksınız. Bu işi avukatla da yapabilirsiniz ama şart değil kendiniz de başvurabilirsiniz. TAHKİM size bilirkişi atayacak onun ücretini 250 - 500 TL yatırmalısınız.

TAHKİM in sonucunu bekleyip, bilirkişi tarafından size taktir edilen değer kaybını alacaksınız. Masrafları da değer kaybını da karşı tarafın trafik sigortası ödeyecek.

 

Geçmiş olsun. Kazaya sebep olan araç bütün masrafları öder. servise götürün bence,jantta da hasar var ön takım fren sistemi ve süspansiyon sistemleri zarar görmüş olabilir,onarım sonrası sıkıntı olmasın. 

 

Geri
Üst