Arka balatalar önlere kıyasla daha geç biter. Frenleme esnasında momentum gereği araç öne yığılır ve aracı durduran zaten ön balatalardır. Arka balatalar denge sağlar diyeyim. Bu yüzdendir ki nerdeyse tüm araçlarda ön balatalar arkalara göre daha büyük tasarlanıp üretilir.
Ön balatalar tam bitti dediğimde, ( 90.000 km yapmıştım) arka balatalarda %30 civarı ömür vardı. 2 kez işçilik ödememek için arkaları da değişin demiştim.
Şu da bir gerçek ki balatalar yarıya geldiğinde bir tık daha sert malzemeyle diske baskı yapıyor. Bu da üreticilerin uyanıklığı diyeyim
.
Marka olarak Ate öneririm. Ate nin ceramic serisi balataları da var ve onlarda frene basınca ses olayı sıfıra yakındır.
Textar, Bosch, Trw ve Kale marka balatalar kullandım. Fiyat performans olarak Kale çok daha güzel çıkmıştı birkaç yıl önce. Pamuk gibi balataydı. Ses soluk yoktu.
Markaların nerdeyse hepsi satıcıya ürettiği, yani yetkili servislerin taktığı balata ile piyasada parasını ödeyip alınan balata arasında epey bi kalite farkı da var. Her ne kadar marka aynı olsa da kullanılan malzemede kalite farkı bariz belli. Bizzat yaşadığım için bu kadar net konuşuyorum.