Multimedya Hiyerarşisi Hk.

sboz

Yeni Üye
İsim
Samet
Selamlar,

Uzun zamandır araştırdığım fakat çözemediğim VAG Grubu multimedia sistemleri hakkında danışmak istiyorum.Umarım yardımcı olabilecek birileri vardır.

1-PQ Ve MQB Platformlarda kullanılan MIB, MIB2 ,2.5, 3, Discover Media,Discover Pro,Composition Media vs Sistemler ne anlama geliyor yani hangisi hangi araçlarda/yıllarda çıkabiliyor?
2-Bazılarında Delphi,Bazılarında Harman,Bazılarında Technisat Marka üniteler var ve bazılarında ünite ve ekran ayrı değil birbiriyle bağlantılı geliyor.Bu markaların isimleri ne oluyor yani discovery mi MIB mi?
3-Ekranlarda da farklılıklar var 8" 9.2" daha da küçükleri mevcut Hangi ekran hangi üniteyle geliyor ve birbirine olabilen ekranlar hangileri?

Bilgi paylaşımında bulunanlara şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Merhaba,bu medya işi baya karışık,bende tam çözene kadar epeyce araştırmıştım,mutlaka kaçıracağım detaylar olacaktır ama durumu kabaca anlatmaya çalışacağım.Birkere hedef Carplay:ise bu Mib1'lerin kiçbir ünitesinde olamıyor,yani en üst donanım Harman mib 1'de bile olamıyor,ama hedef Carplay değilse bana göre şuan en mantıklı ünite Harman Mib1,çünkü kendi içinde Navi var,Video oynatıyor,kendi hafızası var,geri görüş destekliyor,sesli komut var vs vs,fiyatıda Carplay destekleyen en alt seri Mİb2'den bile ucuz.Diğer hiçbir Mib1 üitete işe yaramaz burada değerlendirme yapıp zaman kaybetmeye deymez,dolayısıyla Mib1 konusu buraya kadar,Buarada Harman Mib1 8 mat tuşlu ekran ve 8 yandan düğmeli parlak ekranla çalışmakta.
Gelelim Mib2 olayına,seri 819A:ile başlamakta,bu ünite ülkemizde genellikle Golf7 Highlinelerle geldi,giriş seviyesi bir cihaz olduğundan Carplay,Geri görüş gibi özellikler desteklemiyor.Sadece CD,USB,AUX ve Bluetoth var hepsi bukar,6.5 ekranla gelmekte.
Birsonraki cihaz 819B bunda Carplay açılabiliyor,fakat cihaz biraz gizemli,kimisine göre cihazın yavaşlığı Carplayın sağlıklı çalışmamasına sebep oluyor,kimine görede gayet sağlılı çalışıyor,geri görüş desteklemiyor,şuan Carplay destekli alınabilecek en uygun cihaz.Bundan sonra seri şöyle devam ediyor,824,840,860vs vs hepsi Carplay ve geri görüş destekli,taki 874'e gelene kadar busefer bu ünite çift sim kartlı kendinden navili Discover medya oluyor,tam serilerini unuttum ama birkaç seri daha var Discover medya olan,ve bu Mib2 ünitelerin tamamı 6.5 -8mat ve 8 parlak ekranla çalışır.
Bunlardan sonra Harman Mib2 üniteler geliyor,aralaırında farklılıklar var,bazılarında sim kart girişi var bazılarında yok,bazıları DAB destekli bazıları değil(Bu çok önemli değil çünkü ülkemizde DAB desteği yok)ama temelde hepsi Carplay,Mirorlink,Androidauto,Video izleme ve geri görüş destekler,bu üniteler 8 mat ve 8 parlak ekranla çalışır.
Bundan sonra Harman Mib 2.5 gelir,bazıları 5NA kodlu orjial 2.5 olarak gelir bazılarıda Mib2'den çevrilmedir.Çevrilmenin temel amacı 9.2 ekranı desteklemesi için,zira 9.2 ekran kullanabilmeniz için üniteniz Harman 2.5 olmalı.
Daha sonra Mib3 geliyor,onlar hakkında pek bir bilgiye sahib değilim,hepsindemibilmiyorum ama çoğunda CD çalar yok,ve sanırım bizim 7-7.7 serisine uyumlu değiller.
Birde torpidosunda ünite olmayan araçlar için çinden gelen bazı üniteler var,yani ekran-ünite birleşik,bunların arasındada Carplay detekleyen var desteklemeyen var,bütçeye göre çözümler yani,sadece bu cihazlarda diğer ünitesi ayrı cihazlara göre ses kalitesi bir tık düşükmüş,ben bizzat deneyimlemedim sadece o yönde yorumlar okudum,ama bu işler biraz kulak işi birine göre çok iyidir diğerine göre yetersiz.
Durum aşağı yukarı böyle,yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.Aramızda konuya vakıf üstatlar var birşeyi yanlış yada eksik ifade ettiysem düzeltebilirler.

Selamlar,

Uzun zamandır araştırdığım fakat çözemediğim VAG Grubu multimedia sistemleri hakkında danışmak istiyorum.Umarım yardımcı olabilecek birileri vardır.

1-PQ Ve MQB Platformlarda kullanılan MIB, MIB2 ,2.5, 3, Discover Media,Discover Pro,Composition Media vs Sistemler ne anlama geliyor yani hangisi hangi araçlarda/yıllarda çıkabiliyor?
2-Bazılarında Delphi,Bazılarında Harman,Bazılarında Technisat Marka üniteler var ve bazılarında ünite ve ekran ayrı değil birbiriyle bağlantılı geliyor.Bu markaların isimleri ne oluyor yani discovery mi MIB mi?
3-Ekranlarda da farklılıklar var 8" 9.2" daha da küçükleri mevcut Hangi ekran hangi üniteyle geliyor ve birbirine olabilen ekranlar hangileri?

Bilgi paylaşımında bulunanlara şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
Öncelikle vw grubunda artık sıfır hiç bir araçta Mib2.5 ve öncesi üniteler kullanılmıyor.
Vw pazarlama stratejisine bağlı olarak araç donanımına göre ünite ve ekran geliyordu. En düşük donanımlı araçta genellikle ünite ve ekranı birlikte olan cihazlar geliyordu. Örneğin Comfortline araçta torpidoda ünite yokken Highline araçta ünite torpido içinde. medyanın özellikleri geliştikçe adı da değişiyor örneğin görünüm olarak ekranı birebir aynı olan 8'' ekranlarda NAV özellikli olanı Discover medya olarak adlandırılırken navigasyonu olmayan cihaz composidon medya olarak adlandırılıyor, nav'lu olan cihazların ekranında sağ üstte nav tuşu bulunmaktadır, her iki medyanında iki çeşit ekranı bulunmakta biri eski tip dediğimiz sağda ve solda fiziksel tuşları olan ( bu ekranların 5''- 5.8''- 6.5'' - 8'' olanları var ünite özellikleri geliştikçe ekranda büyüyor,
6.5inch ekranlı Composition media mesela bu ekranların navigasyon sistemi ile birlikte kullanılması halinde Discover media ismini alır.
Bir boy büyük ekran 8 inch büyüklüğünde ekranlı Discover Pro
), diğeri cam ekran olarak geçen dokunmatik tuşları olan ekran, her iki ekranda aynı ünitelerle çalışabiliyor, cam ekran olan bildiğim kadarıyla golf 7.5 ile gelmeye başladı. Birde Discover Pro Mib 2.5 diye adlandırılan 9.2'' ekranlı sistem var, bu sistem sadece Harman ünite ve 9.2'' ekranla çalışıyor dönemin en özellikli cihazı olarak geçiyor (Nav -Carplay - Ciddi ses kalitesi artışı gibi ...)

söylediğiniz gibi vw farklı markalarda üniteler kullanmış ama üniteleri hangi yıllarda neye göre tercih ettiği konusunda bilgim yok maalesef konu hakkında daha bilgili arkadaşlar cevap verecektir, örneğin 2014 yılında Panasonic ünite kullanmış iki yıl sonra farklı bir marka kullanmış (Delphi) aynı yıl üretimi olan araçlarda da araç donanımına bağlı olarak farklı cihazlar kullanmış. bildiğim kadarıyla Discover Pro medyalar her yeni modelde opsiyonel olarak satılmış. cihazlarda ki model numaraları da cihazın özelliğine göre değişiyor örn.
Bluetooth /819
Bluetooth carplay 819 b
Bluetooth ,Carplay kamera 824 /840
Bluetooth,carplay ,kamera ,navigasyon864 /866 gibi

AppConnect destekleyen cihazlar Mib2 ve en azindan6.5" ekran olmasi gerekir

Kısaca MiB I - MiB2 - MiB2.5 teknoloji geliştikçe değişen gelişen cihazlar, her sürümde ayrı seri numaralarda yukarda yazdığım gibi o cihazın özelliklerini belirtiyor.
Son olarak artık Mib3 ve 10'' ekranlar ve elektrikli araçlarda Pro max daha büyük ekranlar kullanılıyor diye biliyorum.
Umarım yardımcı olmuştur

5" CompositionColor
1726089209357.png

5.8" Composition Media (Tuşlu ekran)

6,5 " Ekranlı Composition Media (Tuşlu Ekran)

8.0’’ Ekranlı Discover Media (Discover Pro olanıda var)-(hem tuşlu hem cam ekran ile çalışır)

9.2'' Discover Media Pro

Ekli dosyalar

• Mib bir.JPG
    Mib bir.JPG
    7.2 KB · Görüntüleme: 17
  • Ekran görüntüsü 2024-09-12 003126.png
    Ekran görüntüsü 2024-09-12 003126.png
    138.6 KB · Görüntüleme: 15
  • Composition Media6.5.jpg
    Composition Media6.5.jpg
    15.9 KB · Görüntüleme: 17
  • Discover Pro Mıb2 8 İnch(02).jpg