Otoyol sokak olmadığı için. Değil elbet caddede de ışık var.
Şaka bir yana Google'a yazınca detaylı bir açıklamaya denk geldim.
Aşağıya ekliyorum.
https://tr.benweilight.com/info/is-it-necessary-to-install-street-light-for-hi-69556074.html
Özetleyecek olursam:
Otoyolda motorsuz taşıt ve yayalar olmadığı için ışıklandırma olmasına gerek olmadığı söyleniyor, mantıklı.
Genellikle yerleşim yerleri dışında olduğu için haliyle yine yayaların olmadığından gerek duyulmadığı söyleniyor, mantıklı.
Sokak lambalarının motorsuz araç ve yaya güvenliği için gerekli olduğu söyleniyor, mantıklı.
Otoyolların yol kalitesi iyi, çukursuz ve sık kontrol edildiğinden buna gerek olmadığı söyleniyor, mantıklı.
Araçların farları var deniyor, mantıklı.
Tabelalar araçların farları sayesinde yeterli kaldığı söyleniyor, mantıklı.
Otoyol sürüşünde kesik kesik ışıkların olması göze iyi gelmediği , yorduğu ve dalgınlığa sebebiyet verebileceği söyleniyor, mantıklı.
Maliyeti yüksek olduğu için deniyor.
Ha tüm yolları ışıklı ülkeler var mı var. Bu da ülkeden ülkeye , yol uzunluğuna ya da zenginliğine bağlı değişkenlik gösteriyor.
Gelelim kendi yorumuma:
Belirlenen hızlarda gidildiği sürece, önünüzde araç olmadığında uzunları kullandığınız sürece araç farları gayet iyi aydınlatır.
Işık geçişleri göze iyi gelmez. Sokak aralarında araç kullandığınızda sokak lambaları sayesinde aracınızın farı yokmuş gibi hissedersiniz.
Lamba olmayan bir yola girince göz alışması kısa bir süre olumsuz etki eder.
Genel olarak yerleşim yeri dışında otoyollarda ışık olmamasının çeşitli neden ve sebepleri var.
Bana kalırsa da her biri mantıklı.
Teknoloji gelişiyor. Farklı iyileştirme yapılabilir..
Şehir içinde sokak lambaları olduğundan maalesef halojen farları yetersiz görüp bilinçsizce , bencilce ampullerini LED ampul ile değiştirip bir de sis lambalarını açıp daha iyi aydınlattığını düşünen ya da dikkat çekmeye çalışan ve önünü göremeyen kullanıcılar yüzünden gece sürüşleri pek bir keyifsiz.
Otoyolda iyi ki karşıdan gelen yok. Böylece göz kamaşması yok.