Boğaz Kelebeği Temizliği

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan deny
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

deny

Yeni Üye
Araç
Golf 5 1.6 102 Midline Otomatik Vites
Herkese merhaba. Golf 5 1.6 BSE otomatik vites aracımın boğaz kelebeğini temizlemek istiyorum. Bunu kendim nasıl yapabilirim? Video bulamadım bununla ilgili. Boğaz kelebeğini neden temizlemek istiyorum; araç çoğu zaman ilk marşta çalışmıyor veya çalışır gibi olup istop ediyor. Bunun sebebinin akü olmadığını düşünüyorum akü yeni çünkü, bujiler bosh marka iridyum buji ve yeni takıldığı zaman bile yapıyordu. Aklıma gelen şu an tek seçenek boğaz kelebeğinin kirli olması sonucu yapabileceği. Kendim temizlemek istiyorum çünkü sanayiye gidiyoruz sadece yağ ve filtre değişimine bile 1000 TL para istiyorlar bunun için de 300 500 vermek istemiyorum açıkçası.

Merhaba, eliniz yatkınsa yapabilirsiniz. Fakat dikkat edilecek bir nokta var! Benim 1.2 TSI DSG'de ışıklarda tekliyordu-stop ediyordu derken, boğaz kelebeği yapışkanımsı olma yüzünden takılıyor olabilir diyenler olduğundan, önce üzerindeki bağlanan hava filitresi taraftan gelen hortumu, sonra da kelebeği vidalarını sökerek yerinden söktüm. Burada dikkat edilecek nokta kelebeğin konumunun değiştirilmemesi gerekiyor. Aksi durumda vag-com ile adaptasyon yapmak gerekiyor. Ben altta paylaştığım temizleme spreyi ile güzelce temizleyip yerine taktım, kaç sene oldu sorunsuz çalışıyor. Zaten kelebek de yoğun bir yapışkan hale gelmemişti. Malum sıcak motor silindirlerinin içinde buharlaşan yağ o kısma yapışıyor. Neyse bendeki tekleme-stop etme sorunu klimayı vag-com ile otomatikten manuel olarak seçmemden kaynaklanmıştı. Klimam manuel olarak çalışıyor fakat motor tarafından tahrik edilen kasnak kısmı devreye girerken sanırım o mekanizma için otomatik klima diye seçilmesi gerekiyor. Motor da klimanın çalışıp çalışmama durumuna göre rölanti gazını ona göre ayarlıyormuş.
İlk marşta çalışmama ile ilgili bir hata var mı onları da okumak lazım.

Ekli dosyalar

• 1000114971.jpg
    1000114971.jpg
    27.1 KB · Görüntüleme: 4
Upvote 0
Merhaba, eliniz yatkınsa yapabilirsiniz. Fakat dikkat edilecek bir nokta var! Benim 1.2 TSI DSG'de ışıklarda tekliyordu-stop ediyordu derken, boğaz kelebeği yapışkanımsı olma yüzünden takılıyor olabilir diyenler olduğundan, önce üzerindeki bağlanan hava filitresi taraftan gelen hortumu, sonra da kelebeği vidalarını sökerek yerinden söktüm. Burada dikkat edilecek nokta kelebeğin konumunun değiştirilmemesi gerekiyor. Aksi durumda vag-com ile adaptasyon yapmak gerekiyor. Ben altta paylaştığım temizleme spreyi ile güzelce temizleyip yerine taktım, kaç sene oldu sorunsuz çalışıyor. Zaten kelebek de yoğun bir yapışkan hale gelmemişti. Malum sıcak motor silindirlerinin içinde buharlaşan yağ o kısma yapışıyor. Neyse bendeki tekleme-stop etme sorunu klimayı vag-com ile otomatikten manuel olarak seçmemden kaynaklanmıştı. Klimam manuel olarak çalışıyor fakat motor tarafından tahrik edilen kasnak kısmı devreye girerken sanırım o mekanizma için otomatik klima diye seçilmesi gerekiyor. Motor da klimanın çalışıp çalışmama durumuna göre rölanti gazını ona göre ayarlıyormuş.
İlk marşta çalışmama ile ilgili bir hata var mı onları da okumak lazım.
Araç çalıştıktan sonra hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Önceden bu problem arada sırada oluyordu şimdi çoğu zaman tek seferde çalışmıyor. Ben aracı alalı 5 yıldan fazla olacak daha hiç boğaz kelebeği temizletmedim, önceki sahibinin de temizlettiğini sanmıyorum o yüzden büyük ihtimalle boğaz kelebeğinden olabilir diye düşünüyorum. Eğer ki boğaz kelebeğini de temizledikten sonra böyle sıkıntılar yaşamaya devam edersem ondan sonra OBD ye bağlatıp sorun var mı diye baktırırım.

Upvote 0
Bence öncelikle hataları kontrol edin, yakınınızda bir cihaz/kablosu olan biri varsa.
Şöyle birşey de yapabilirsiniz; motor soğukken bahsettiğim şekilde kelebeğin üst kısmını söküp kelebeğin pozisyonunu kontrol edin ve sonrasında motoru çalıştırmadan gaz pedalına birisini bastırın ve kelebeğin normal çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

Upvote 0

Geri