Arkadaşlar elma ile armudu karşılaştırıyorsunuz, bahsettiğiniz husus siyah ile beyaz kadar birbirinden farklı şeylerdir,
Öncelikle öyle ben parayı bastırdım vw üretici onayı aldım falan o iş o kadar kolay olmuyor,
Araç üreticisi kullandığı motor veya motorlar için taleb edilen yağın şu kadar basınca dayanıklı olacak, şu katkı maddeleri içerek, şu kadar düşük kül oranına sahip olacak, şu kadar temizleme katkıları içerecek, yağın 100C° derecedeki kararlığı X birim olacak, yağ kopması yaşanmamasına karşı min. ve max. dayanımı X birim olacak, yağın basınç altında kararlığı şu kadar olacak, yağ soğuk marş anında şöyle olucak böyle olucak vs…
VW, Mercedes, Renault veya başka bir araç üreticisi X bir yağ markasıyla anlaşma yapması farklıı bişey X marka bir yağın (üretici onayı) alması çok farklı bişeydir,
VW bir yağ markasıyla anlaşma yapması demek fabrikada üretilen araçların ilk yağ dolumu o yağ markasından sağlanan yağlar ile dolum yapılır, üreticinin yetkili servislerinde yine o yağ markasının yağları kullanılır,
Ancak
(Üretici onayı) demek VW ‘nin ürettiğii belirli motorlar için istenilen şartnameleri ve spefikasyonları, ihtiyqç duyulan toleransları X marka yağ markası şayet yapılan testlerde karşılıyabilir ise üretici onayı almaya hak kazanır, Ancak yağ üreticisi bu (üretici onayını) tüm yağ çeşitlerinde almaya hak kazanmış anlamına gelmez, yalnızca belirli bir yağ serisi için sadece 1 yağı için bu onayı almış olur,
Yani özetlersek üretici onayı kelimesi yağ firması araç üreticisine yağ üretmek için üretici onay aldım anlamına gelmemektedir, Bir yağ markası VW için istenilen yağ onayı almış ise VW belirli motorları için belirli şartnameleri ve spefikasyonları sağlamış, yapılan tüm testleri geçerek ilgili (xxxx numaralı üretici onayını) almaya hak kazanmış, ve (burası önemli) TSI motor ailesinin yalnızca belirlenen şu motorlarında kullanılması uygundur anlamına gelir.,
Aksi durum olsaydı Castrol ‘ün 5W-30 olarak farklı farklı 10 çeşit yağı mevcut, Adamlar 10 farklı çeşit 5W-30 yağ üretmek ile 7 farklı çeşit 0W-20 yağ üretmekle uğraşmazdı, Adamlar aynı 5W-30 viskozitede olupta farklı farklı üretici onayına sahip yağlar için Ar-Ge ‘ye milyonlar harcıyorlar.
Üretici Onayı..?
Yani yağ üreticisi VW araçlarıda kullanılması için üretici onayı almıyor,
@buraksimsek
Evet Renault eskiden Elf marka yağ markasıyla çalışıyordu, Yarın Petrol Ofisi ile çalışır, öbür gün Petronas ile anlaşma sağlar, Renault ‘nun ürettiği motorda aynı motor olabilir ama o yağ markası halen Reno ‘nun motorlarında kendi yağının sağlıklı çalışabilmesi için yüzlerce saat üzerinde çalışarak şartnamelere ve spefikasyonlara uygun, yapılan testlerden de geçerek (xxxx kodlu üretici onayını) alması gerekir, bitti mi hayır bitmedi, yağ üreticisi onayı 1.5 dci motorlar için almış ise Renault V6 motoru için başka şartnameler ve spefikasyonlar ve farklı bir (xxx üretici onay kodu) yayınlar, her şey yeniden başlar yeniden yağ üreticisi ve diğer yağ üreticileri bu V6 motor için yeniden çalışmalara başlayarak istenilen özellikte tarife göre yemeği pişirmek en baştan çalışmaya başlar.