Motor sogutma suyu seviyesi hk.

ahmet306

Katılımcı Üye

İsim
ahmet
Araç
Tiguan Highline 1.5TSI
Selamlar,

Aracimin motor sogutma suyu seviyesi min bolgesine inmis.
Normalde daha ortada oluyordu diye hatirliyorum.
Yarin uzun yola cikacagim sorun olur mu sizce?
Eger eklemem gerekirse hangi marka tip antifriz almam gerekir?

Ekli dosyalar

• IMG_4264.jpeg
    IMG_4264.jpeg
    167.5 KB · Görüntüleme: 19
  • IMG_4263.jpeg
    IMG_4263.jpeg
    169.9 KB · Görüntüleme: 19

Selamlar,

Yakın zamanda bakım yapılmasıyla bir eksilme durumu olmuş olabilir.
Bu görsel motor soğukken çekilmiş olmalı.
Isınınca orta seviyeye geliyorsa saf su(ütü, radyatör , akü suyu) ekleyiniz.
Seviye göstergesindeki üçgenin üst çizgisine kadar doldurabilirsiniz.
Bunu, araç soğukken yapınız.

Tabii ki gerekiyor. Yani, minimum seviyesi zaten, adı üzerinde, en az olması gereken rakam. Fakat bu su eksiltmesinin bir gerekçesi olmalı ve bunun araştırılması gerekiyor. Zaten sanırım genleşme kabının üzerinde kodlar var, antifriz kodları (G12, G13 diye). Onlardan birine uyumlu olan antifrizi eklemeniz gerekiyor. Bu arada, saf antifriz ekleyecekseniz de yarı yarıya sulandırmanız gerekiyor.

Yakin zamanda bakim olmadi, hatta yillik bakima yaklasti.
Motor sogukken fotoyu cektim, isininca tekrar bi kontrol edeyim.

Cevaplariniz icin tesekkur ederim.
Kendi basima halledebilir miyim? Gideyim mi gec olmadan servise?

Rica ederim.
Aniden o seviyeye düşmüşse sorun olabilir. Yeni fark etmişseniz ve bugün ısıtıp seviye yarıya geliyorsa eksilme devam edeceğini düşünmüyorum. Yukarıda bahsettiğim seviyeye kadar tekrar soğutup ekleyebilirsiniz.

Bu arada kalorifer durumunu da kontrol ediniz.
Servise gitme durumu size kalmış. Anlık olarak onlar da ekleyeceklerdir ve takip edin diyecekler diye düşünüyorum.

peki bu antifiriz benzincilerde olur mu yoksa tedarik edeyim mi baska yerden?

Panik yapacak bir durum yok. Nerede yaşıyorsunuz, hava soğuk ise biraz inmiş olabilir.

Tedbir olarak yanınızda 1-2 litre saf su bulundurun yolda iner de ışık filan yanar ise en azından ekleyebilirsiniz.

Yolda ani bir su kaybı ve ikaz yanar ise sürüşe devam etmeyin.

Benim aracımda 3 hafta ince ışık yakacak kadar aniden indi. Su eklendi, yetkili serviste kontrol edildi hala sebebi bulunamadı. Muhtemelen emme manifold soğutucusu ama 3-4 haftadır hala su kaybetmedi.

O yüzden hemen paniklemeyin soğuk havalarda seviyenin biraz düşmesi normal.

Şu an antifirize gerek yok gerektiğinde ilave etmek için saf su alın bir yakıt istasyonundan o yeterli. Zaten içinde -25 -35 ayarlı antifiriz vardır (bakımları düzenli yapılmış ise). Motoru antifirizsiz bırakacak kadar su ilave etmeniz için 2-3 litre su kaybetmesi lazım ki o durumda zaten aracı kullanamazsınız mecburen servise gitmeniz gerekir.

Benzincilerde olabilir ancak aracınızda hangi tip kullanıldı onu bilmeniz gerekir.

Aracınız soğutma sıvısı uyarısı vermediği için sadece saf su ile devam edebilirsiniz.

Daha sonra bakımda kontrol ederler ve isterseniz servisten uyumlu olanı alabilirsiniz. Hatta 5-6 senedir aynı sıvı varsa tamamını değiştirmek de seçenek olabilir.

Doğru seviye motor soğukken olan seviyedir, Max. çizgisini aşmayacak şekilde saf su veya aracınıza uyumlu olan (G12 Evo tip antifriz) ile ilave yapabilirsiniz,

Sanırım araç 2020 model Tiguan ?

Motor sıcakken genleşme tankını açmaya çalışmayın, sistem basınç altında olduğu için, soğutma sıvısı da aşırı sıcak olduğu için ciddi tehlikelidir, motor sıcakken mecburiyet arz ediyorsa kapağı yavaş yavaş açarak sistemdeki basıncın yavaş yavaş düşürerek açmanız gerekir,

Genleşme tankının kapağını sıkarken artık sıkılamayacak duruma gelir ancak kapak henüz kilitlenmemiştir, kapağı bir kez daha sıkmaya çalıştığınızda (tık siye bir ses) duyarsınız, bunun anlamı kapak artık kilitlenmiş demektir, bu önemli çünkü kapağı kilitlemezseniz basınç kaybı oluşur,

Dışardan G12 Evo antifriz alırsanız, konsantre yani (saf halde) olanlardan değil, ilave yapacağınız için ready to use olan (kullanıma hazır / önceden seyreltilmiş) tip olanlardan almanız yararınıza olur,

Motul Auto Cool G12 Evo 1 Litre (şişenin üzerine Ultra ibaresi olanlar saf tipte yani konsantre yapıdadır, size ultra ibaresi olmayanlardan lazım),

Benzincilerde G12 Evo tip antifriz bulamazsınız, Sanayiden veya yedek parçacılardan bulabilirsiniz veya internetten sipariş verebilirsiniz.

Selamlar,

VW de

07.2019 öncesi üretilen araçlar, fabrikadan G13 antifriz ile geldi

Ve yetkili servisler 2020 yılına kadar suyu eksik araçlara G13 antifriz ilave ettiler.

07.2019 sonrası üretilen araçlar, fabrikadan G12 EVO antifriz ile geldi

ve bu G12 EVO kullanılmış araçlar 07 - 08 - 09 . 2019 tarihlerinde satın alındılar ise, 07-08-09 . 2020 tarihlerinde ilk yıllık periyodik bakımlarına girdi

Bu tarihlerde yetkili servislerde artık G13 antifriz kaldırılmış, sadece G12 EVO antifriz kullanılıyordu.

2020 sonrasında yetki servislere periyodik bakıma giden G13 kullanan araçların su eksiklikleri varsa G12 EVO antifriz ile tamamlandı, tamamlanmaya da devam ediliyor.

Bazı Avrupa yayınlarında ;

Fabrika dolumu G13 kullanılan araca G12 EVO antifriz ilave edilebilir ama

Fabrika dolumu G12 EVO olan araca ise G13 ilave edilmesi korozyon korumasını zayıflatabilir, G12 EVO ilave etmeye devam ediniz diyor.

vw antifriz.png

Ben 2017 model Passat aracımı periyodik bakım için yetkili servise götürmeye devam ediyorum, aracım G13 antifriz kullanıyor. Eğer bakıma giderken su seviyesini max çizgisine kadar doldurmadan gidersem, serviste kesinlikle G13 antifriz üzerine G12 EVO antifriz ilave ederek suyunu tamamlayacaklardır.

Çünkü ellerinde G13 antifriz bulundurmuyorlar artık, G13 devri kapandı yetkili servislerde.

Belki bir sorun teşkil etmiyordur, bilemiyorum, bir sorun teşkil etmeyeceğini net şekilde açıklaması gerekiyor servisin.

Bu nedenle ben tedbirli davranıp periyodik bakıma giderken, max çizgisine kadar hatta 2 - 3mm üzerine geçecek kadar G13 antifriz doldurup öyle gidiyorum bakıma.

Şimdilik G13 ile G12EVO antifriz karışımı istemiyorum aracımda.

2022 yılında komple antifriz değişimi yaptım G13 ile

2027 yılında ( yaşıyor olursam ) tekrar komple antifriz değişimi yaparken G12 EVO ya geçeceğim nasip olursa.

G13 antifriz bulabildiğim sürece tabi ki. G13 tedarik edemediğim anda 2027 yi beklemeden G12 EVO ya geçiş yaparım.

Eğer elinizde 2020 - 2021 - 2022 - 2023 - 2024 yılları periyodik bakım faturaları mevcut ise ve bu yıllardın herhangi birinde aracınıza antifriz ilavesi yapılmış ise yılın faturasında ne çeşit antifriz ilave edildiği ( antifrizin vw kodu ) yazıyordur. O koddan en son ilave edilen antifrizin G12 EVO mu yoksa G13 mü olduğunu tespit edebilirsiniz. G12 EVO antifrizin vw kodu G 12E 050 A2

Şu anda yetkili servisler bakıma gelen araçlara su ilavesi gerekiyor ise, aracın geçmişte ne kullandığına bakmaksızın, G12 EVO antifriz ilavesi yapıyorlar.

Yetkili servise gittiğinizde konu hakkında bilgi talep ediniz.

Buna göre 1 litre kadar antifriz tedarik edip gerektiğinde ilave etmek için bagajınızda bulundurunuz.

Yetkili servislerde 1 veya 3 litrelik kaplarda G12 EVO antifriz satışı yok. Varilden takviye yapıyorlar araçlara.

Dışarıdan tedarik etmelisiniz.

Kullanıma hazır olanlardan alırsanız ayrıca saf su ile karıştırmanıza gerek kalmaz.

Kutu üzerinde -37 yazanlar, saf su ile yarı yarıya karıştırılmış, kullanıma hazırdır, saf su ilavesi yapmadan direk kullanabilirsiniz.

Kutu üzerinde ultra yazanlar konsantredir, saf su ile yarı yarıya karıştırmak gerekir.

Kullanıma hazır ( -37 ) olanlar

https://www.n11.com/urun/motul-auto-cool-g12-evo-37-c-antifriz-1-l-51796126

https://www.n11.com/urun/motul-auto-cool-g12-evo-kirmizi-antifriz-5-l-54315751

Konsantre ( ultra ) olanlar

https://www.n11.com/urun/icon-group...5-litre-2023-ve-uzeri-uretim-tarihli-62665283

G13 artık yetkili servislerde satılmadığı ve kullanılmadığı için zamanla dış piyasada da bulunması zor hale gelebilir,

bu nedenle G13 kullanılan araçlarda da G12 EVO antifriz kullanımına geçmek en mantıklısı.

https://www.n11.com/urun/motul-auto-cool-g13-vw-antifriz-37-derece-1-litre-7608618

https://www.n11.com/urun/motul-inugel-g13-ultra-antifriz-5-lt-sogutma-sivisi-4-adet-7609740

.
.

Son düzenleme:
Tum cevaplar icin tesekkur ederim.
Resmen genel dokuman gibi oldu konu :)

Son durumda soyle yapacagim. Saf su aldim.
Sabah motor sogukken ilave yapip yola oyle cikacagim.
Donuste tekrar dusmesi durumunda 1lt motul g12 evo alirim.
Sonrasinda servis yolu gozukur zaten.

Eğer son bakımdan beri 1 yıl içinde hiç su ilavesi yapmadıysanız sorun yoktur, 1 senede bu kadar buharlaşma normaldir.

Saf su ilavesinden sonra tekrar eksilirse zaten servis sorunu çözecektir

.

Aracım 2018 ocak 13 trafiğe çıkışlı

7 yıl + 12 günlük

Su ana kadar
bu 7 yıllık sürecte
cesitli zamanlarda eksilmelerden dolayı 1 litre saf su eklemeleri yapmıstım

1 litre saf su bitti

Devamındaki eksilmeleri tamamlamak icin 1 litre G13 motul antifiriz almıstım

0,3-0,4 litresini eklemişim

Sonuc olarak

7 yıldaki eksilmeleri
1 litre saf su + 0,4 litre antifiriz = 1,4 litre ekleme yaparak tamamlamıs olduk

7 yıl icin 1,4 litre çok mu ?

Her yıl icin

1,4 / 7 = 0,2 litre ekleme yapmış oldugum sonucuna varir ki ?

Ben aracımın sogutma sisteminde + devirdaimde ameliyatlık bir durum olmadığı sonucuna varabilirim

1 Yıllık periyotlarda sürekli olarak aracta eksilme miktarı 0,5 ? 0,6 ? lt civarı ve üzeri ise aracınızın su kaybı su kacağı errorları muhtemel olacaktır . Tasıma suyla degirmen döndürmeyi bırakıp aracı (devirdaim vsvsvs) kontrol ettirmek faydalı olacaktır

Eksildikce eklemeye devam (yılda max 0,2 litre olacak sekilde)

IMG_20250125_203116.jpg

Son düzenleme:

Geri