Aracı yükseltmeme rağmen konfor kaybı devam ediyor

beratgules02

Yeni Üye
İsim
berat
Araç
Golf TDI 7.5 higline
Aracımı 10.000Km yaklaşık 3.5 aydır kullanıyorum golf bakarken ilerde yapacaklarım şeyleri alacağım aracın kriterlerine eklemeyi karar vermiştim.
birkaç opsiyonu olsun birazda genç işi basık olsun dedim ve aradığım aracı buldum.

Araçta önler başaran coil arkalar soğuk pres lastikler 225/30/18 hemen ilk hafta lastikleri 35 yanakla değiştim jant kırmam kafasındaydım üstünden 1 ay geçmedi 2 jantımı birden kırdım.

Malum deprem bölgesindeyiz yollar berbat bende iyice soğudum aracı satın alırken ön amortisör ve yayı istemiştim satarken veririm diye hiç bana lazım olacağını düşünmüyordum.

Eski parçaları taktık sonrasında arkalar soğuk pres oluğu için mecbur sıfır yay aldım araca montajlarını gerçekleştirdik yol testine çıktık hala bir problem yok.

Üstünden 1.5-2 hafta sonra araçta sertleşme başladı çukurları takur tukur çok sinir oldum Bi iş yapıyorum tam olsun diyerek kaynaklı janttan gezmektense 225/45/17 golf 8 r line jantlara geçtim artık görsel yerine konforu ön planda tutuyordum ama halen durum aynı.

Abartısız söylüyorum arac basıkken daha konforluydu en ufak girintide çıkıntıda sanki 80 le kasise girmiş gibiyim çok uzun yol yapıyorum ciddi derecede rahatsız edici bir durum.

Sanayide göstermediğim usta kalmadı kimisi çıkma orjinal yay alacaksın diyor kimisi servisten bir takım amortisör bir takım yay alacaksın diyor kimisi amortisör patlak diyor.

Pek kısacası diyemediğim ama herşeyi detaylı anlatma taraftarıyım
Sorunumu nasıl çözeceğim yardımcı olursanız sevinirim.

Golf amortisörleri kısmi gazlı, yani amortisörler eskidekçe araç daha konforlu ve yumuşak hale gelir. Tam öldüğünde ise evet takır tukur olabilir.

Sizin durumunuzda ise üzerinde zaman geçtiğinde araç çok sertleşti diyorsunuz. Bu garip. Ancak vuruntu ve sert geçişlerin temeli amortisördür. Yaylar sadece aracı havada tutma işini görürler. Amortisörlerde şok emerler.

Nasıl bir amortisör taktınız bilmiyorum ancak mümkünse amortisörleri kontrol ettirin. Şuanki sıkıntınızın kaynağı amortisörler.

İkinci bir etken takılan yaylar TDI yay ve sizin aracınızda 1.2-1.4 TSI falan ise bu durumda yaylar çok sert geliyor ve amortisörlerin doğru çalışmasını engelliyor olabilir. TSI ve TDI yayları sertlik ve taşıma kapasitesi bakımından farklılar. Bu noktayı da bir kontrol edin derim.

Son olarak aracım 3cm alçaltılmış ve orijinal amortisörler den biraz daha sert olan bilstein amortisörler olmasına rağmen öyle takır tukur bir durum yok. Sadece orijinaline göre yolun durumunu daha çok hissettiriyor. Orijinalinde geçerken farketmediğiniz küçük bir çıkıntıyı fark eder hale geliyorsunuz, dışarıyı içeridekilere daha fazla hissettiriyor araç. Yani diyeceğim o ki başından beri yaşadığınız olumsuz deneyimin sebebi kullanılan parçalar özelinde yaşanmıştır.

Ancak yinede böyle günlük olarak kullanılan araçlarda 30-35 yanak bence pek mantıklı seçimler değil. 40 yanak bile limitleri zorluyor. Sürekli diken üstünde olmak gerekiyor.

Hocam komforun yükseklikle bir alakası yok amortisör sıkılığı ile alakası var. Amortisörlerin maksimum yol alma mesafeleri ve sonlarında sınırları (Bumpstop) vardır. Aynı zamanda eğer yay çok sertse yine aracın ağırlığı yaylar için yeterli olmayacak ve istenen sönümleme sağlanamayacaktır. Amortisör ne kadar sıkılırsa bu mesafeler ve bumpstopların arası o kadar kısılıyor, böylece amortisörün içindeki yağ, hava vb. sıkıştığı için daha sıkı olmasını sağlıyor. Amortisörlerin yol alma mesafeleri çok kısaysa ve Bumpstoplar çok yakınsa araç istenen yaylanmayı sağlayamaz ve vurmaya başlar. Aynı zamanda sekme vs. de yapacaktır.

Buna neden olabilecek ilk sorun orijinal amortisörlerin üzerinde oynama yapılması. Eğer kulelerde vs. oynama yapıldıysa, siz de üstüne yeni yay taktıysanız (eski ayarlı amortisöre) haliyle ikisi birbirine uyuşmayacak ve sıkıntı çıkaracak. İkincisi amortisör kulelerinin hasar görmesi, yıpranması. Eğer takoz vs. hasar gördüyse bu bahsettiğim bumpstop mesafe mevzusu altüst olmuş olabilir. Son olarak eski amortisörlerinize replika, gereğinden ağır jantlar takıldıysa amortisörleri kötü yönde etkilemesidir. Replika jantlar çok ağır, mühendisliği ağırlık dağıtımı olmayan, bir türlü balans tutmayan korkunç şeylerdir. Hal böyle olunca tekerle hareket eden amortisör hasar görmüş olabilir.

Ancak, taktığınız lastiğinde aracın konforuna büyük etkisi var. Kormoran, Starmaxx, Waterfall gibi lastikler aracın sadece gitmesi odaklı olduğu için konfora ve performansa önem vermezler, sert, çok çabuk eskiyen lastiklerdir. Bir zamanlar ben de Starmaxx kullanıyordum, üstünden geçtiğim şeridi bile enseme kadar hissediyordum, kaç kere jant eğdim Starmaxx yüzünden. Aldığınız lastiğin kalitesi ve üretim tarihi de oldukça önemli.

Son olarak şaside alt takımı etkileyecek birkaç sorun ortaya çıkmış olabilir soğuk pres aracı çok yoran bir şey detaylı bakılırsa anlaşılır diye düşünüyorum.

Şimdiden geçmiş olsun :).

Üstte yapılan iki yorumada katılıyorum,söylenenleri dikkate almanızı öneriyorum,buna ek olarak benimde bir önerim var.
Biz hep öneriyoruz araçları yay'dan gereğinden fazla düşürmeyin(3.5cm)diye,çünkü bu orjinal amortisörün ömrünü kısaltıyor.Dolayısıyla sizin amortisörler patlamış olabilir.Evet önde coil vardı demişsiniz ama öncesi belli değil!
Çok hatalar yapılmış sizin araçta,say sat bitmez.Ben coil'e karşı değilim,illa takacaksamsa dünyaca bilinen markalardan tercih ederdim!Yay'lara uygulanan sıcak,soğuk pres gibi işlemler baştan sona bir faciadır gözümde!
30 yanak nedir?Kim verdi bu fikri,anlamakta zorluk çekiyorum!
Neyse,gelelim neyapılabilire,ben olsam:
-Ön arka aracıma uygun orjinal amoryisörleri alır yeniletdim.
-1 takım spor yay Vogtland veya Eibach pro kit 3.5cm alırdım(ARACA UYGUN)
-18 inch ET ve J değerleri standartların içinde bir jant allırdım,üstünede 225-40-18 iyi bir lastik takardım,
-Ayrıca ön takımı güzelce elden geçitirdim,zira önceki hatalı işlemlerden kalma hasarlar olabilir!
Yok,daha orjinal olsun diyorsanızda:
-Yeni amortisör takımı
-Yeni yay takımı(orjinal araca uygun)
-17 Dijon jant ve iyi bir 225 45 17 lastik
-Ve ön takımı kontrol.

Fikirleriniz için teşekkür ederim hepsine hak veriyorum biraz maliyetli olacak ama karsılığını alacağımı düşünüyorum.
Ufak bir yanlış anlaşılma olmus sanırsam ince yanaklardan kurtuldum yay lastik ebatı amortisör hepsi olması gerektiği gibi ama işlevini yapmıyor.

Adiyamanda böyle işi yapacak usta olmadığından Ankaraya götürmeyi düşünüyorum bildiğiniz işini düzgün yapan tanıdık beni üzmeyecek bi usta lazım önerilerinize talibim.
Screenshot_20250223_141344_Gallery.jpg

Benim aracım da inanılmaz derecede sertti ilk aldığım zamanlar. 195/65/15 ebatlarında bile konforlu değildi benim için. Sonrasında R dönüşüm falan yapınca 18-19 inç istesem de abartmayacak şekilde 17 inç turanza t005 ile mallory janta geçtim 45 yanak, 225 taban. 15 ile 17 arasında neredeyse hiç fark yok gibiydi konfor anlamında. Ama bu iş böyle gitmez diyerek patlak olan ön amartisörlerimi değiştirmek için doğuşa gittiğimde “çok yoğunluk olduğu için aracınızı 6-7 iş günü içerisinde teslim edebiliriz” cevabını verdiler. Aracı hem o kadar süre bırakamam hem de bi amartisör için o kadar beklenmez siye sinirlenip aracımı ilk defa internetten bulduğum herkesin memnun olduğu sanayide bir ustaya götürdüm. Amartisörler bahanesiyle Hazır aracı bırakmışken triger, şanzıman yağı, vs bir çok şeyi 2 günde yapıp teslim ettiler. Ön amartisörler zaten patlakmış, arkalar sağlamdı fakat içim rahat etsin diye 4’ ünü birden takım olarak değiştirdim. Üzerindekiler SACHS markaydı, şuan monroe takıldı. Sonuç olarak ise araba hala taş gibi. He sadece eskisine nazaran biraz daha yoldaki yamaları falan sönümlüyor. Biraz daha toleranslı ve yumuşak oldu fakat dediğim gibi çok bir fark olmadı. Size de amartisör falan değiştirdiğinizde fazla bir beklentiye girmeyin diye tavsiye ederim sadece. Azıcık farkediyor o da tatmin etmiyor sizi haliyle…

Fikirleriniz için teşekkür ederim hepsine hak veriyorum biraz maliyetli olacak ama karsılığını alacağımı düşünüyorum.
Ufak bir yanlış anlaşılma olmus sanırsam ince yanaklardan kurtuldum yay lastik ebatı amortisör hepsi olması gerektiği gibi ama işlevini yapmıyor.

Adiyamanda böyle işi yapacak usta olmadığından Ankaraya götürmeyi düşünüyorum bildiğiniz işini düzgün yapan tanıdık beni üzmeyecek bi usta lazım önerilerinize talibim.
Ekli dosyayı görüntüle 82227

Eğer probleminiz amortisör/yaydan kaynaklıysa

"0" yay ve aracınıza uyumlu amortisör ile sorunun çözümüne katkı sağlayabilirim.

225/45/17 ile konfor kaybı olmaması lazım evet soğuk pres / coilover konforu ister istemez bir nebze zedeleyebilir ancak orijinale dönüldüğünde hala bu konfor kaybı devam ediyorsa akla ilk gelecek şey amortisör gerekli darbe sönümlemeyi yapamıyordur.

Eğer ihtiyacınız varsa özelden ulaşabilirsiniz

Düzsün ve dürüst bır usta bul amartisor patlaksa yada yaydan kaynaklanıyorsa zaten sana sorunu söylerler
Üstte yapılan iki yorumada katılıyorum,söylenenleri dikkate almanızı öneriyorum,buna ek olarak benimde bir önerim var.
Biz hep öneriyoruz araçları yay'dan gereğinden fazla düşürmeyin(3.5cm)diye,çünkü bu orjinal amortisörün ömrünü kısaltıyor.Dolayısıyla sizin amortisörler patlamış olabilir.Evet önde coil vardı demişsiniz ama öncesi belli değil!
Çok hatalar yapılmış sizin araçta,say sat bitmez.Ben coil'e karşı değilim,illa takacaksamsa dünyaca bilinen markalardan tercih ederdim!Yay'lara uygulanan sıcak,soğuk pres gibi işlemler baştan sona bir faciadır gözümde!
30 yanak nedir?Kim verdi bu fikri,anlamakta zorluk çekiyorum!
Neyse,gelelim neyapılabilire,ben olsam:
-Ön arka aracıma uygun orjinal amoryisörleri alır yeniletdim.
-1 takım spor yay Vogtland veya Eibach pro kit 3.5cm alırdım(ARACA UYGUN)
-18 inch ET ve J değerleri standartların içinde bir jant allırdım,üstünede 225-40-18 iyi bir lastik takardım,
-Ayrıca ön takımı güzelce elden geçitirdim,zira önceki hatalı işlemlerden kalma hasarlar olabilir!
Yok,daha orjinal olsun diyorsanızda:
-Yeni amortisör takımı
-Yeni yay takımı(orjinal araca uygun)
-17 Dijon jant ve iyi bir 225 45 17 lastik
-Ve ön takımı kontrol.
bravo tam anlamıyla güzel bir açıklama yapmıssın

Ekli dosyayı görüntüle 82227
Ankara da Necati usta var formdan da birçok arkadaş Necati ustayı tanır

Geri