Boya Kalınlığı ve Boya Ölçüm Cihazı


Ender

Moderatör
Katılım
28 Haz 2015
Mesajlar
5,933
Tepkime puanı
4,490
Konum
Alanya
İsim
Ende Hoca
Araç
Golf 7 1.6 TDI Highline Trp. + MK 7,51.4 TSİ Golf R line + GTI 2.0 300 hp MK5 + MK6 ...
Merhaba Sevgili Golf Tutkusu Dostları;

             Araçlarımızın cildi olan Dış Kaporta ve Boyası; Görsellik katan, aynı zaman da Güvenlik+Aerodinamik etki sağlayan bir yapısıdır .Söz Konusu Araç Boyası olduğunda Özellikle 2. el araç alımlarında en çok karşılaşılan durumların başında gelir ''Boya var mı?  Kaç Parça Boyalı ? Lokal mi ? Bel altımı Boyalı  vs Sorusu. Bu muhabbetler de çoğu zaman maalesef aldatmalara varıncaya kadar uzar da gider. Hatta  Günümüzde Birçok kez karşılaşılmış olan ''0 Km Yeni''  Araçlarda da buna benzer sorunlar ortaya çıkması bu olayın üzerinde durulması gerçeğini ortaya çıkarıyor.

            İşte tam bur da  yardımımıza koşan Küçük  bir elektronik  alet bizlere yardımcı oluyor: Boya Kalınlığını Mikron cinsten Ölçen, Kullanması çok basit Boya Kalınlık Ölçerler.  Farklı ebat ve Boyutta 100 TL -2.000 TL arasında çokça çeşidi bulunan bu cihazlar sayesinde Araçlarımızın Kaportası üzerinde bulunan Boyanın Orjinal olup olmadığını, Boyanmış yer varsa nerede olduğunu ne şekilde bir boya işlemi uygulandığını rahatlıkla anlayabiliyoruz.Ölçüm Yapılan bölgede ki Değerlere bakarak bir takım Yorumlarla ifade edilebiliyoruz işte  Bunlar Genel olarak Şu şekilde beliriyor;

(Taşıtlar için bilgilendirme amaçlı oulup, her firma  farklı kalınlıkta kaplama  işlemi uygulayabilmektedir)

ÖLÇÜM RAKAM DEĞERLERİ ( Genel Kabul ) 

1:   0ile 70 um arası genelde  değişen parçadır

2:   80ile 160 um arası genelde orijinal boyadır

3:   170ile 250 um arası genelde  tek kat boyadırtemizlik boyası olabilir

4:   260um ve üzeri genelde  macunlu çok kat boyalı kazalıdır.

Bu konu da paylaşımlarımızın  Faydalı olması düşüncesiyle Saygı ve Selamlarımı Sunarım. Ender Hoca :)  

                                                          *Fikir olması Açısından birkaç tane Görsel*

1VQQP1.jpg


VPqqAV.jpg
   
zaPPgD.jpg


 
Net bir anlatım, teşekkürler.

 
Ender hocam paylaşımınız için öncelikle teşekkürler  . Fakat izninizle bende konuya bir kaç ekleme yapacağım .

Sonucun 0-70 um arası çıkması parçanın her zaman değişen olduğunu göstermez .(Sizinde paylaşımınız da zaten böyle bir iddia yok )  Fazla pasta yapılmış orjinal bir araba bu değerlerde çıkabilir 60-65 um ve altı zaten çoğu zaman astardır . Değişen parça sonradan boyandığından ve ustaların bir standardı olmadığından 70 um altı kalınlığa %100 değişmiş demek yanlış olur . Hatta değişen parçayı iyi bir usta aşağıda anlatacağım yöntem ile orjinal değerlerde boyayabilir  .Bu sebeple sadece bu cihazlara güvenmek yanıltabilir .

Orjinal değer şu şekilde yakalanabilir . Önce astarı atıp sulu zımpara ile 50-60 um kalınlığa inceltir daha sonra üstüne boya ve verniği atar ve yine sulu zımpara ile istediği kalınlağa düşürebilir . Tabi bunu her ustanın yapabilmesi mümkün değildir fakat eli hassas olan bir usta içinde imkansız değildir . (Başarılı olabilirmiyim bilmiyorum ama bu uygulamayı fırsat bulursam deneyip forumda paylaşacağım )

Adana'da bu ölçüme ihtiyacı olanlar bana ulaşırlarsa bu konuda da herhangi bir ücret talep etmeden hem alüminyum paneller için hem çelik paneller için yardımcı olabilirim .

 
Değerli eklemelerin için Teşekkürler Hocam @mahmut0382 

Elbette her zaman en doğru sonuç için özellikle Yetkili servis experti ve sonrasında bu işin üstadı kişiler ile boya ölçüm cihazı kullanılması benim şahsi tavsiyemdir :)  

 
Değerli eklemelerin için Teşekkürler Hocam @mahmut0382 

Elbette her zaman en doğru sonuç için özellikle Yetkili servis experti ve sonrasında bu işin üstadı kişiler ile boya ölçüm cihazı kullanılması benim şahsi tavsiyemdir :)  
Değerli Ender Hocam

Gerçekten güzel ve net bir anlatım olmuş ellerinize sağlık. 

 müsaadenizle bir ekleme yapmak istiyorum. 

Sanayide her yerde bulunmayan "mikron boya " denilen bir yöntem de var. Bu yöntem genellikle premium araçlarda hasar gören parçalara uygulanıyor. Ölçüm cihazında algilanamayacak kadar orijinale yakın kalınlıkta bota uygulandığından müdahaleyi anlamak mümkün değil.  

Özel tip boya ve mumla mühürlenmiş somunları ve cıvata başlarını da orijinaline benzetecek ve ellenmemiş görünümü vercek şekilde mühürleyerek eksperleri yanıltabiliyorlar. 

Bu yöntemler kesinlikle ikinci elde alıcıları yanıltmak amaçlıdır ve bu Adeta bir sektör haline gelmiş bile denebilir. 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Saygıdeğer Murat Hocam @silvershadow 

Eklentiniz ile konuyu bir  detay daha kazandırmış olup, daha faydalı hale getirdiğiniz için Teşekkür Ederim. Selam ve  Saygılar :)  

 
bu aletin en fiyat performanslısı aliexpresste tam olarak hangisidir acaba?

 
bu aletin en fiyat performanslısı aliexpresste tam olarak hangisidir acaba?
Cem dt156 kullanıyorum ve çok memnunum. Tek sıkıntısı arka arkaya ölçüm yapıldığında bazen ölçüm yapamıyor onun dışında sıkıntı yok. Bir diğer avantajı hem çelik hem alüminyum panellerde ölçüm yapıyor. Ben trden 400 tlye almıştım gittigidiyorda aratabilirsiniz.
 

Geri
Üst Alt