kasko aracın pert olması ekonomik olmayacağını söyledi..
çünkü pert ederse zarar edermiş.. bnim kaskom eureko kaskoydu..
melek gibi bir danışmanım vardı. ilk günden son güne kadar bana yardımcı oldu.. bundan dolayı eurekodan kasko yaptırılır derim..(yeni aracıma halk sigortadan yaptırdım. ama eşim orada çalıştığı için trafik ve kasko 140.000 lik araç için toplam 1.500 tl çıktı.)
kazadan sonra aracı yetkili servise çektirdim.
kaskomdan işlemlere başlattım. sonra eksper atandı. aracı sökmeden eksper ilk raporunu hazırladı.
ama imkanız varsa aracın sağıana soluna iyice bakın ustayla beraber ilk raporu ilk siz hazırlamaya çalışın..
kaskodan eksperin numarasını öğrenin beraber aracın başında ilk tespitleri yapın(eksperin havalısına denk gelirseniz yapmak zor)
ben bilmediğim için yapamadım.
eksperin ilk raporunda 32 binlik hasar çıkmıştı..bu rapora kaskonuz dan yada eksperinizden kesinlikle ulaşın..
çünkü yok indirim yaptık. anlaşmamız var diyip fiyatın normal olduğunu kabul ettirmeye çalışıyor..
ama rapora ulaştım. sonra bi baktım aracın ayak hava yastığı bile yazılmamış..10 bin dile kolay..
bakmasam yedirecek. neyse ekspere servisteki ustaya binbir rica derdimizi anlattık.
yemin ediyorum. dışarda görsem selam vermem. ama arabayı sanki onlar üretimiş..
ben makine mühendisim diyor eksper..
neyse 1-2 hafta adamın yaptığı işi a dan z ye ögrendim. hazine müsteşarlığından, makine mühdisleri odasından, eksperler derneğinden tüm mevzuatı indirip okudum.
hiç abartmıyorum 1 gün yatmadan yarın finalim varmış gibi çalıştım..
3 sayfalık maili döşedim..
'
sabah 9 da beni aradı. servise çağırdı.. servise gittim usta ve eksper beni kapıda karşıladı..
adamı bozdum ya yokuş yapacaklar..bu fazla bu tamir olur modundan takılıyor..
ya dedim işi tatlıya bağlayıp yapalım. yoksa kaskoyu arayıp başka eksper istediğimi söyleyince yumuşadı..
sorgusuz sohalsiz eksperi değiştirme hakkınız var.. inatlaşmadan işi çözdük.
saten vwde sistem var. şu parça değişecek diye işaretliyor programdan hemen parça listesi çıkıyor..
ama buradaki çakallık işçilik maliyeti..usta burada birim maliyet giriyor..ondan saka gibi maliyetler yazdığını fark ettim..
onuda doğuş genel müdürlükte bi abi tanıdığım vardı ona söyledim..ustaya durumu anlattı..
ama bildiğini okumaya çalıştı. ya bizde fiyat bu durumu yaptı yine..
kısaca şöyleyeyim. aracın on kaput, tampon, sağ sol çamurluk ve sürücü kapı boyamaya 200 tl yazdı..
yani bu parçaların çoğu değişecek..boyasız gelecek.. ya dedim. sadce tamponda benim çizik vardı. ona 400 tl fiyat vermişlerdi..
nasıl böyle olur..anlaşmamız var indirim oluyor..
ama ustanın tripleri görsen ben böyle birşey hiç görmedim.
direk servis müdürünün yanına gittim. bakın dedim sizi şikayet ederim. böyle birşey olmaz.. cingar çıkarttım.
sonra ustada adam oldu..
kısaca siz siz olun hakkınızı sonuna kadar arayın bu adamlar size bu işin hizmeti karşılığında para alıyorlar..
ama ustaya kendi cevaplarıyla dövüyorum..
hava yastığı patladı diyorum.. şasede bişey olmuşmudur? yok diyor..
bir kaç başka sorudan sonra ya diyorum hava yastığı patlaması için nasıl bir hasar alması lazım diyorum..
şaseye kadar darbe alması lazım diyor..
eksperle beraber tüm parçaları söktük tektek baktılar.
sonuç olarak 32 den 42 bine çıktık.. belki biraz daha uğraşsam 2-3 bin daha çıkardı.
bu adamlara özellikle eksperlere güvenmeyin..