gelişme şöyle oldu başımdan geçenleri anlatıyım
(ilk önce benim isteğim ,aracın hasarını en aza indirgemek ve boya işlemini minimal düzeylere çekmek, parası mühim değildi, yani bir usta deseydi ki sadece o deliğin olduğu kısmı kapatırım boya akmaz kokmaz ,çok da basit yaparım ama normal fiyatının 5 katını alırım deseydi hemen kabul ederdim.)
arabayı nerede yaptırabilirim diye arkadaşlara sordum onların vermiş olduğu fikirlerle bir kaç yere gittim.
ilk önce yetkili servise gittim durumu anlattım sonrasında tamir esnasında hangi işlemlerin yapılacağını sordum.
yetkili kişiden aldığım cevap
-Tavan iç döşemesi komple sökülecek sonrasında deliğin oluştuğu bölgeye içten yama yapılacak sonrasında macun çekilecek sonrasında tavan komple boyanacak. ama ilk önce karakola gidin tutanak tutturun sonrasında neden haber vermedin falan demesinler dediler.
Ben;
- neden tavan komple boyanıyor ki , araç metalik renk değil düz beyaz .
Yetkili;
-öyle olmaz komple boyanması lazım.
iyi günler dedim çıktım.
sonrasında başka yere gittim.gittiğim yer için herkes orası yapar ,çok iyi yapar ,biraz pahalı ama olsun falan filan.kaporta göçük düzeltme gibi işlemlerinin en iyilerinden olarak bilinen kurumsal bir yer kurum adı vermeyim .
oradaki hasar tespit uzmanı ise tavan döşemesi komple sökülecek sonrasında yama , sonrasında macun sonrasında yaklaşık 40-50 cm çapında boya olacak dedi.
bence, tavan döşemesinin sökülmesine gerek yoktu iç taraftan aydınlatma konsolunu sökerek tavandaki delik kapatılabilirdi bu şekilde yapar mısınız diye sordum.
öyle olmayacağını geçen sene 15 temmuz da bu tür olaylara karışmış arabaların çok geldiğini ve bu işi kendilerinin bu şekilde yapabileceklerini söyledi.
bende düşünmek için zaman istedim.
aklıma yatmayan şey tavan iç döşemesi sökülürken ve takılırken zarar gelebileceğini düşündüm. sonuçta sökülüp takılan malzeme eski düzeni tutmaz dedim.
sonrasında aracın tavanının delindiği mahallenin karakoluna gittim tutanak tutturmak için. Öğle vaktine denk geldiğinden bir tane memur vardı, kendisi ile görüştüm. o gün tesadüfen kendisi nöbetçiymiş ve hiç bir olay olmamış. Beraber tavana baktık, silahından çıkarttığı mermi ile deliğin boyutunu ölçtü ve kesinlikle yorgun mermi olduğunu söyledi ve içindedir mutlaka dedi. ama tutanak tutmadı.
hatta kaportacı tanıdığı varmış telefonda ne kadara yapacağı sordu ona yönlendirmek istedi. benim ustam var sağolun deyip ayrıldım.
karakoldan çıktım canım iyice sıkıldı. bu seferde sanayide şansımı denedim. bir kaç yere girdikten sonra temiz bir dükkana denk geldim.
ustaya olanları anlattım. kendisi sadece boya işine karışırım alt taraf ne kadar küçük bir şekilde kapanırsa bende üst tarafı o kadar küçük boyarım dedi.
bu arada başka fikir veren ustaların dediklerini anlattım. sadece çelik macunla doldurma yapıp boyaya bileceklerini söylediler dedim. öyle olmayacağını maksimum 5 ay sonra boya akar veya çatlar dedi. leyim olmaz mı dedik leyim boyayı kabul etmiyormuş uyuşmazmış daha önce denemişler. sonra biz konuşurken içeri arabayla birisi geldi marşpiyellerini bırakmış almaya gelmişti. sohbete dahil oldu. ben normal müşteri sandım gelen kişide kaporta ustasıymış.
bana dedi ki getir benim dükkanıma yapıyım dedi. artık bıkkınlık gelmişti takıldım adamın peşine gittik dükkana .
ben ne istediğimi söylemedim.artık kaçarı yok diye düşünüyorum.bütün gün dolaştım herkes aynı şeyleri yapacağını söylemişti.
sonra yapmaya başladı usta. Sadece aydınlatma konsolunu söktü sonrasında hiç yama yapmadan tornavida ve kerpeten ucu ile içeri bükülen parçaları düzeltti. nokta büyüklüğünde kaynak koydu, iki çekiç darbesi vurdu al götür dedi . inanamadım adam aklımdan geçenlerin aynısını ben söylemeden yaptı. sarılasım geldi adama.
bu arada olayın maddi boyutu da ayrı bir insanlık konusu. borcum ne usta yok ya önemli değil. olur mu usta borcum ney söyle ,siftah at yeter, usta söylesene ben bilmem bu işleri ne kadar tutar falan filan derken helalleştik.
sonra boyacıya geldik macun çekti, müsait olduğunda gel boyarız dedi.
olmasaydı iyiydi ama oldu işte olan la ölene çare yokmuş olacağı varsa oluyor bazı şeyler .
bu işte usta konusunda yarım isteyenler olursa yönlendirme yapabilirim özelden.