merhaba kolay gelsin herkese golf 7 var artık lastik istiyor ama kafam çok karıştı
continental PremiumContact™ 6 225 / 45R 91Y =425 TL
Michelin-Pilot-Sport-4 225 /45R 94 Y =470 TL
hangisini alırnız siz alıcak olsanız çok araştırma yaptım bunlardan ikisi arasında kaldım sizin öneriniz var mı yada
Öncelikle şunu belirtiyim yumuşak ve konforlu bir lastik aradığınızı söylüyorsunuz ama 91Y ve 94Y gibi değerlerinde lastiklere bakarak bir hata yapıyorsunuz!
Şöyle açıklıyayım;
88, 91, 94 gibi değerler bir lastiğin taşıyabileceği maximum yük endeksini temsil eder. (lastiğin yük endeksi arttıkça lastiğin hamuru sertleşir)
T, H, V, W, Y gibi değerlerde bir lastiğin çıkabilceği hızı ve çıkılan o hızda dayanabileceği hız endeksini temsil eder. (lastiğin hız endeksi arttıkça lastiğin ideal çalışma sıcaklığına ve yol tutuş özelliklerine ulaşması daha uzun sürer ve yine olması gerekenden daha yüksek hız endekslerinde bir lastiğin yapısal olarak daha sert olur)
Y hız endeksine bir lastik 300km hıza kadar dayanıklı olduğu anlamına taşır., Golf bu hızlara çıkamayacağına göre sizin Y hız endeksinde bir lastik seçmenizin eğer ki o lastik markasında aynı modelinde V yada W kodlu lastiği var ise hiç gereksiz yere Y alarak nispeten daha sert bir lastik almanıza yol açacaktır.,
Michelin Pilot Sport 4 225 45 R17 94Y olarak baktığınız lastik XL yanak (reinforce) özelliği taşıyan bir lastiktir., XL 'in anlamı ekstra güçlendirilmiş yanak anlamına gelir., yine buda size konforsuz tuğla gibi bir lastik olarak geri döner., Eğer çok sportif bir sürüş tarzınız yok ise XL yanak bir lastiğe ne sizin ihtiyacınız vardır ne de sizin aradığınız bir özelliktir
Ayrıca Lastik yük endeksleri aracın geliştirme ve üretim aşamasında otomobil ve lastik üreticileri tarafından yapılan testler ve araştırmalar sonucunda belirlenir ve tavsiye edilen orjinal değerinden farklı bir yük endeksinde lastik kullanılması aracın dinamiklerine olumsuz etki yaratır ve tavsiye edilmemektedir., Golf 'te 17" jantta orjinal lastik değerleri 225 45 R17 91 'dir., Premium Contact 6, Michelin Pilot Sport 4 veya başka bir marka hangisini tercih ederseniz edin alacağınız lastik 91 yük endeksinde olmasına özen gösterin.,
Aracınız TDI mı yoksa TSI mı bilmiyorum ama aracınızın motoru 1.4 TSI ACT 150ps olmadığı sürece; W veya Y hız endeksinde bir lastik almanıza gerek yoktur.,
Bu motorlar haricindeki; 1.4 TSI 125ps, 1.2 TSI 110ps ve TDI 110ps motorların maximum hızı 240km'yi geçmiyeceğinden V hız endeksinde bir lastik size yeterli gelecektir ve konfora katkı yapacaktır.,
Ancak şunu da belirteyim siz bir lastik markasında seçersiniz ve almak için karar verirsiniz ama o lastik markasının o jant boyutuna göre V hız değerinde bir lastiği yoktur., Ancak o zaman W veya Y gibi değerlere yöneline bilinir., ancak hız değerleri çok yüksek olan bir lastik daha iyidir diye de bir anlayış yoktur!
Yine örnek vermem gerekirse siz bir lastikte karar kılarsınız ama o lastiğin o jant boyutu ve ebatında 91 yük endeksinde lastiği olmayabilir., o zaman başka bir lastiğe bakmanız en doğrusudur., Fabrikanın tavsiye ettiği yük endeksi değerinin aşılmaması gerekliliği önemlidir., Atıyorum tavsiye edilen değer 91 ise 91 alacasınız., alacağınız lastik ne 88 olacak ne de 94 olmalı yani ne eksik ne de fazla!
Premium Contact 6 veya Michelin Pilot Sport 4 hangisini tercih ederseniz edin., her iki lastiğinde 225 45 R17 91V olarak lastiği bulunmaktadır., Konfor odaklı bir lastik arıyorsanız Premium Contact 6 daha doğru bir tercih olacaktır..
Continental 'in Premium Contact 6 serisi lastikleri
Premium Touring High Performance serisi olarak geçer.,
Michelin 'nin Pilot Sport 4 serisi lastikleri
Ultra High Performance serisi olarak geçer (bu sebebten pilot sport 4 biraz daha sert hamurlu bir lastiktir)