Bence hiçbiri o kadar para vermeye değmez bence 1000 liranın üstünde bi koruduğu kuş boku. Bende çok hassasım arabama düşündüm ama yazık dedim parlaklık istiyorsanız eğer hızlı cila alın uygulayın daha iyi
'Detailing' sektörünün yaptığı onca Ar-Ge , yatırım ve emek bir kalemde silindi şimdi
Aracın korunması için üretilen ürünleri, uygulamaları çok takip etmediğinizi varsayarak bu mesajı bilgilendirme amacıyla yazmak istiyorum.
Her şeyden önce bilinmesi gereken bir şey var ki o da 1000 TL ve altına seramik kaplama yapıyorum diyen yerlerden aracınızı uzak tutun. Araç bakımı ve temizliği işi tamamen ilgi, alaka ve özellikle de maddiyata bakar. Siz cilalı şampuanla yıkıyorum böyle de güzel diyorsanız kimse de bir şey diyemez ancak gerçek anlamda bakım ve parlaklık arıyorsanız basit bir yıkama ile bunu uzun vadede sağlayamazsınız.
Araçlarımızın yüzeyi her gün güneş ışığı, çamur, kuş pisliği, ağaç reçinesi, kimyasal partiküller ve benzeri birçok kir çeşidine maruz kalıyor. Bunlar hem boyaya hem de zamanla boyanın alt katmanlarına geçerek kaportaya zarar vermeye başlıyor. Eğer aracınızı seviyor, uzun yıllar kullanmak ve ilk günkü gibi gözüksün istiyorum diyorsanız cilalı yıkama ve hızlı ciladan fazlasına ihtiyacınız var demektir. Bunu yaparken yıkama esnasında oluşan harelenmeleri gidermek için uygulanan teknik ve malzemelerden tutun da arabanın üzerine yapışan demir tozlarını söküp atmak için kullanılan malzemeler ile polisaj aşamasında kullanılan pastaların kalitesi ve en önemlisi de bunları uygulayacak doğru yeri seçmeye kadar önünüzde bir süreç oluşmuş demektir
Neyse ki özellikle büyükşehirlerde bu işi zevkle ve kaliteli ürünlerle yapan merkezlerimiz şu anda mevcut. Maliyetli mi ? Evet maliyetli. Değer mi tüm bunlara derseniz yine maddiyata bakar derim. Birazdan maddiyata göre bir sıralama yapacağım ama ondan önce şunu söylemek isterim ; eğer genel olarak aracımı şehir içinde kullanıyorum, gerçek bir bakım ve uzun süreli parlaklık istiyorum diyorsanız bahsettiğim tarzdaki uygulama merkezlerinde seramik kaplamayı tavsiye ederim. Basitçe bir araştırma ile şu an piyasadaki en iyi ürünleri kullanan bir merkezde yaptıracağınız seramik kaplama ortalama 3 yıl, eğer iyi bakılırsa 5 yıla kadar aracın görüntüsünde bariz bir fark yaratıyor.
Gelelim maddi duruma göre aracınıza yaptırabileceğiniz uygulamalara ;
1 - Aracın tamamını şeffaf film ile kaplamak : En yüksek maliyete sahip olan ancak kesin sonuç veren bir uygulama. Bu konuda 'Stek' markasını öneririm. Biraz araştırırsanız şu an piyasadaki en iyi ürün olduğunu anlayabilirsiniz. Bir çok çizik, sürtünme, taş izine karşı (belli bir seviyeye kadar) dayanıklı olduğu gibi kendini onarma/iyileştirme (öyle yazıyor, onların yalancısıyım) ve seramik kaplama yapmış gibi bir parlaklık verme durumu söz konusu...
2 - Aracın kaputunu ve ön iki çamurluğunu film ile kaplayıp, kalan kısım için seramik kaplama uygulaması : İlk maddeye göre maliyeti oldukça düşürür ama yine de nispeten yüksektir. Ben ilk maddedeki kadar yüksek maliyete katlanamam ama özellikle uzun yolda ön kısma sekerek gelen taşlardan korunayım ve aracın kalanı seramik ile korunsun diyenler için ideal..
3 - Aracın tümüne seramik kaplama : Yazının en başında belirttiğim gibi 1000 TL 'nin altında yapılan uygulamalar tatmin edici olmaktan çok uzak olur. Gyeon ve G-Techniq markaları şu an ülkemizde bulabileceğiniz en kaliteli seramik kaplamaları üretmektedir. Bu ürünleri kullanan ve kazancını sürümden değil de gerçekten teslim ettiğiniz aracınızı kaplama öncesi hazırlıkları usulüne göre yaparak seramik kaplama uygulamasını gerçekleştiren merkezlere götürmeniz alacağınız sonucu maksimuma çıkarır. Ayrıca seramiği yaptırdınız, tamam her şey güzel gözüküyor derken 6 ay sonra buna ne oldu ya dememek için kaplamaya uygun şampuan ve bakım ürünü kullanmanız gerekir (klasik yıkamacılarda kullanılan araba şampuanları seramik kaplamayı zamanla söküp atar)
4 - Son olarak ise ben bunların hiçbirine para veremem diyenler : İnternetten çift kova tekniği, detaylı temizlik ve hangi ürün ne için ve nasıl uygulanırın araştırmasını yaparak araç bakımlarını sağlayabilirler. Ancak amatör olarak yapılacak hiçbir uygulama detaylı uygulama merkezlerinin sunacağı sonuçlara ulaştırmayacaktır.
Sonuç olarak ülkemizde çokça suistimal edilmiş ve edilen seramik kaplama konusu ile ilgili olarak diyebilirim ki hakkıyla uygulandığında bu uygulamanın küçümsenmemesi gerektiğidir
Not: Hiçbir uygulama merkezi, marka vb. kişi ile bağım yoktur, sahip olduğum bilgi ve görüşler kendi kişisel merakım ve zevkim sonucunda edinilmiştir.