@forzaGilles
Makale tadında yazılarınızı keyifle takip ediyorum.
Size sorum:
Dışarda satılan saf sulara güvenim yok. Motor soğutma suyu ve cam suyu için yağmur suyu kullanıyorum. Yorumunuzu rica edebilirmiyim.
Evet ben de dışarda satılanlara pek güvenmiyorum., bi ara kaliteli bi saf su aramıştım bulamadım., Servis bizde var normalde sarf malzeme satmıyoruz ama istersen veririz demişti (tanırlar beni)., ancak 10lt. bidon olarak var fiyatı 20 lira dedi., alacatım ama 10lt. saf suyu napıcam diye almadım., Sonuç olarak saf su denilen şey kapağını açtığınız anda kullanmanız gerek., ömrü kısa olan bişey.,
Bazıları çözümü yağmur suyu veya klima suyu kullanır ancak., yağmur suyu o kadar masum değildir ister istemez içinde bir miktar toz barındırır., hatta hava kirliliği çok olan veya fabrika veya tozlu bir yerleşkede yaşıyorsanız bu daha fazla toz anlamına gelir., yine klima suyu denilen klimadan akan su hiç de temiz değildir., klimadan neden su akar serpantinlerde nem yoğuşması sonucu suya dönüşür., yalnız klima bakteri cenneti bir cihazdır., Klimayı açtığınızda o serpantinlerin leş gibi olduğunu görürsünüz o leş gibi pis yoğunlaşan suya saf su demek ne kadar doğru tartışılır.,
Ben bu olayı şu şekilde çözdüm; bu bahsettiğim G13 antifirizlerin 2 çeşidi vardır., 1.cisi yukarda anlattığım gibi konsantre olanlar yani saf su ile karışım hazırlanıp kullanılması gerekenler., diğeri yani 2.cisi hazır karışım olan üzerinde ready-mix, pre-mix gibi ifadeler yazan, üretim esnasında “kullanıma hazır” olarak üretilenler., Yani bu kutunun üzerinde ready-mix, pre-mix veya pre-mixed yazan kullanıma hazır antifirizleri hiç saf su vs. ile uğraşmadan direkt olarak kullanıyoruz., Serviste konsantre olanı satılıyor., ama yedek parçaya gidip aşşağıda parça kodunu parlaştığım kullanıma hazır olandan istiyorum derseniz sipariş geçerler 1 ay içinde gelir., bagaja koyarsınız kafanız rahat sıfır sıkıntı., ben böyle yaptım., Şimdi efendim taaa Almanya’dan antifiriz getirtilir mi., efendim Doğuş o ürüne 10 katı para ister vs.. söyleyenler çıkabilir., hemen cevap vereyim öyle bişey söz konusu değil..!! Siparişi verirsiniz 10-20 lira kapora verilir.,asla kargo falan 5 kuruş kargo ücreti ödemezsiniz., Ürün geldiğinde ararlar konsantre olanın fiyatı ne ise kullanıma hazır olan içinde aynı rakamı öder çıkarsınız..
tabi o 1 ay içinde dövizde dalgalanma vs. olur 5-10 lira fark edebilir o zaten ülkemizin klasik sorunu.. Bu anlattıklarım kendi tecrübelerim Orjinal VW marka ilk yardım kiti sipariş verdim geldi, kullanıma hazır antifiriz sipariş ettim geldi., hiç birinde de yok efendim olmaz getiremeyiz zorluk falan çıt ses çıkarmadılar., Sadece tek dedikleri beyfendi bu zamana kadar böyle siparişler verene hiç rastlamadık., daha önce sipariş geçilmemiş şeyler ilk defa sizin için sipariş geçiyoruz dediler biraz şaşırıyorlar
Kullanıma hazır antifirizler de kendi içinde ikiye ayrılır., aslında üçe ayrılıyor ama şimdi onu karıştırmayalım., 3.cüye yazının sonunda değiniceğim.,
Parça kodu:
G 013 774 M2 (-36 °C dereceye kadar koruma) 1,5 Litre ürün üretim esnasında kullanıma hazır olarak üretilmiştir (ürünün içindeki sıvı %50-50 oranında antifiriz-saf su karışımından oluşur.)
G 013 040 M2 (-25 °C dereceye kadar koruma) 1,5 Litre
G 013 040 M5 (-25 °C dereceye kadar koruma) 5 Litre
**** yukardaki bu iki ürün ise %40 antifiriz %60 saf su karışından oluşur., Adana, Antalya, İzmir, İstanbul, Muğla, Çanakkale, Mersin, Balıkesir gibi (örnekler çoğaltılabilir) kışları ılıman geçen şehirlerde kullanılmak için üretilmiştir.,
3.cü kullanıma hazır olan antifirizler ise %60 oranında antifiriz ile %40 oranında saf su karışımından oluşur., -50°C derece gibi Alaska, Kanada, İsveç, Norveç gibi soğuktan ziyade buzlar ülkesi diyebileceğimiz iskandinav ülkeleri için üretilmiştir., bunlar bizim gibi ülkelere gereksiz olduğundan sadece bu tip ülkelere özel üretiliyor..
Doğal olarak insanın aklına şöyle bişey gelebilir; antifiriz oranı arttıkça donma noktası yükseliyor o zaman biz bu karışımı %70-80 oranında antifiriz ile saf su karışımı yaparız ve o zaman daha iyi donma noktası elde edebilir miyiz..?? Hayır elde edemeyiz çünkü %60 oranı sınır değerdir., eğer karışım oranı %70-80 gibi antifiriz içerir ise donma noktası kötüleşmeye yani düşmeye başlar olumsuz etkilenir...!! Ayrıca az-çok konuya hakim olanlar bilirler sistemdeki antifirizin oranı arttıkça donma noktası daha iyi olsa da motorun ısınması için geçen sürede uzayacaktır..,
Yani örnek vermek gerekirse %40 antifiriz %60 saf su karışımı olan bir araç atıyorum 5-6dk. ‘da ideal çalışma sıcaklığına ulaşıyorsa., tam tersi %60 antifiriz %40 saf su karışımı olan araçta bu süre 15-20dk.’ya kadar varır., Ayrıca arabalarla haşır-neşir olanlar iyi bilir ki motor ne kadar çabuk ideal çalışma sıcaklığına ulaşırsa motorun sağlığı açısından o kadar iyidir.,
Genel olarak en ideali ve en çok tercih edilen %50-50 olan karışımdır.,
Cam suyu olarak ben marketlerde satılan içme sularından kullanıyorum., bu pek tabii tercih meselesi bazısı gereksiz masraf olarak görür tercih etmez herkesin görüşüne saygı duymak gerek., ben çeşme suyu kullanıp bir süre sonra hortumlarda tıkanma ve kireçlenme ile uğraşmaktansa fiyatı en uygun olan 5 litrelik içme suyundan alıp kullanıyorum..