Hocam merhaba,
Koruma gerekli mi diye sorarsanız kesinlikle gerekli derim. Ama bunun seramik mi, wax mı , folyo mu olacağı sizin bakım alışkanlıklarınıza, bütçenize vb degiskenlik gösterir.
Koruma sıralaması;
1-Folyo
2-Seramik
3-Wax
Parlaklik sıralaması ise bunun tam tersidir.
Ben şahsen yıkama, cila uygulama vb. zevk alarak ve stres atma amacıyla kendim nacizane yapmaya çalışıyorum.
Uygulayacağınız wax hava şartlarına, otopark durumuna(açık,kapalı), aracınızı yıkayacağınız şampuana vb. durumlara göre 2 hafta ile 3 aya kadar maksimum koruma sağlar. Dayanım ne kadar uzun zamanlı olursa parlaklıktan genel olarak ödün verirsiniz. Parlaklık çok iyi olursa da dayanımdan ödün verirsiniz. Elbetteki parlaklık seramik kaplamadan ve folyo dan çok daha iyi olacaktır.
Seramik kaplamada da uygun şampuanlari kullanmazsanız onun da ömrü vaat edilenden kesinlikle daha kısa olacaktır. Fiyatları da tabi wax a oranla daha fiyatlı.
Bu ikisi için de uygulama öncesi aracın durumu çok önemlidir. Gerekli temizlik ve hazırlıkların yapılması dayanımın ve parlaklıgın maksimum olmasi için şarttır. Demirtozu temizliği, kil uygulanması, kilin alamadığı ziftler için zift çikarıcı bir tar remover yada gazyağı uygulanması, m700 temizlik tineri ile aracın silinmesi, gerekliyse boyanin çizik, hare durumuna gore polisaj uygulanması. Yani boyanın üzerinde herhangi bir yabanci etkenin kalmadan cilanin ve seramiğin yapılması gereklidir. Başka bir forumda arkadaşlardan birisi şoyle demisti " kaportanın bebek poposu kıvamında olması şarttır"
..
Folyo işi ancak iyi bir marka ile olabilir ancak o da bilmiyorum ama 4-5 bin tl den aşağı tutmaz diye düşünüyorum. Stek, lumar gibi kendini yenileyen bir marka uygulattığınızda.
Wax uygulamayla ilgili bir konu açmıştım. Burdan uygulamaya göz atabilirsiniz.