Hocam öncelikle geçmiş olsun, yaşadığınız sıkıntıyı az çok anlayabiliyorum, herkesin başına böyle bir olay mutlaka gelmiştir. Yaptığınız davranış gerçekten yerinde bir davranış olmuş. Şayet sizde taksici'ye karşılık vermiş olsaydınız olay çok başka yerlere gidebilirdi.
@Savatage
Zaten Almanya'daki durumu görmüş şahit olmuşsunuz, aynen dediğiniz gibi. Hani bi laf vardırya "ilk vuran her zaman kazanır" burda iş değişiyor. İlk vuran her zaman kaybediyor.
Kimse kimseyle ağız dalaşı dışında kolay kolay saç baş kavga etmezler, çekinirler ilk o vursun ilk hamleyi karşımdaki yapsın diye daha çok uğraşırlar,
Fakat bir yandan da her ikiside eğer ilk hamleyi ben yaparsam suçlu duruma düşerim düşüncesiyle hareket ediyor, tava gelmiyorlar. Eğer gelirse biliyorki bu işin birde ceza kısmı var.
En sonunda da söylene söylene birbirlerinden uzaklaşıyorlar, Ha kavga edeceklerse zaten ediliyor, ama sebebin gerçekten değecek birşey olması şart. Yoksa eften püften şeyler için kavga edilmiyor.
Almanya'nın en çok dikkatimi çektiği özelliği TRAFİK. Çok çok çok nadirdir yol yüzünden vs kavga gördüğüm. Kavga eden varsada kesin ya Türk'tür yada araplar, hani bizim şu apaçi gillerden olanlar. Trafikte kesinlikle kavga etmemek için çok sakin davranıyor, gerekirse özür de diliyorlar. Fakat şuda bir gerçek, eğer trafikte en ufak bi hata yap arkandakine yada yanındakine, kornaya allah ne verdiyse bastırıyor. HAKLI'ya sesini duyuracak, maksadı kavga değil, haklı olduğunu düşündüğü için keyfini çıkarıyor. Şahsen ben haklıda (
ki haklı olduğum bir çok noktada sorun değil diyerek devam etmişimdir) olsam haksız da sesimi çıkarmadan elimle işaretimi yapıp hafif bi gülümsemeyle yoluma devam ediyorum.
Velhasıl, Alman vatandaşların bir çoğu hakkın hukukun herhangi birşey olduğunda kimin haksız kimin haklı duruma düşeceğinin az çok bilincinde olduğu için Türkiye'de yaşanan olayların çoğusu burda kolay kolay yaşanmıyor.
Bir yaya Yeşil ışıktan geçerken tereddüt etmiyor acaba bi araç daha geçmeye çalışacakmı diye !
Yine bir yaya, yaya geçidine adımını atarken korkmuyor araba durmayacak diye.... İstiyorsa durmasın ve çarpsın. Başta ehliyeti olmak üzere hayatı kararabilir. Bu riski var.
Diyelim bir yolda siz devam edeceksiniz ama durduğunuz şerit sadece sola dönüyor, sağa sinyalinizi verin ve yeşil ışığın yanmasını bekleyin sinyali verdiğinizi gören herkes anlayışla karşılayacaktır,Çünkü bu zaman zaman onlarında başına geliyor, Ehliyet sınavında şöyle bir yazı görmüştüm "TRAFIKTE HER ZAMAN ÖNGÖRÜLÜ ARAÇ KULLANIN"... Bu hep aklımdadır. Ve ne demek istediklerini çok iyi anlıyorum her seferinde.
Burdaki insanlarda bizim insanımızda
maalesef olmayan ''Mütevazilik" var.
Başka bir konuya yaptığım yorumda olduğu gibi, Hiç bir zaman Almanya'da yaşıyorum diye ülkemi kötülemedim. Hani diyorlar'ya "Avrupa bizi kıskanıyor" ben Avrupa'dayım ve kıskanıyorum evet, Neden Avrupa'da olan düzen bizim ülkemizde yok diye...Neden insanlarımız höt desen "sen bana küfür ettin" deyip kavga çıkarma derdinde diye. Avrupa'nın bizi kıskanması için bizim onların üzerinden ışık hızıyla zıplayıp geçmemiz gerekiyor. Ve maalesef şuan ışık hızına ulaşabilecek bir araç icat edilmedi.....