Seat Leon(2020) aracıma bu hafta şerit takip de uygulattım. İşlem Ender Elektronik'te yapıldı. Seat Sound + şerit takip için 2 gün araç kendilerinde kaldı. Firma fabrika gibi işleyen bir yermiş, görünce biraz şaşırdım. Çok fazla araca aynı anda uygulama yapılıyordu.
Şerit takiple ilgili deneyimlerimi paylaşayım(henüz sadece 2-3 saat geçirdiğimden her koşulu test ettim diyemem).
Şerit takip sonrası ACC'nin tepkileri bariz iyileşti. Özellikle önünüze geçenlere verdiği fren tepkileri daha uysal gibi hissettim. Yakın makaslarda tepki yine aynı. Frene basmak güvenlik için gerekli oluyor.
Şeritleri görmesi karşıdan güneşin yola yansıması gibi durumlarda biraz daha iyi olabilirdi. Akşam ve güneşin karşıdan vurmadığı anlar daha iyi tepki aldım. Hep E5 güzergahında test ettim sistemi.
TJA(traffic jam assist) lane assist uygulaması sonrası aracımda çalıştı. 0'a kadar şerit takip devrede kalıyor. Şeritleri gördüğü sürece dur kalk trafikte ellerimi dinlendirme şansım olmuş oldu. Durduktan sonra galiba 3 sn kadar ACC çalışmaya hazır gibi mesaj çıkıyor ekranda. O esnada trafik devam ederse araç tekrar kalkabiliyor. Süre aşılırsa yazı ekrandan gidiyor, gaz pedalı yada ACC kolundan resume yapmak gerekiyor. Bunun süresi bence biraz daha uzun olsa iyi olurdu. Uzatmanın yolu var mıdır bilmiyorum. Araç kalkıp durmadan ağır ağır ilerliyorsa sistem epey uzun süre çalışıyor. Sanırım parametresini biraz uzun atmışlar. 1-2 dk direksiyonu tutun demiyor. Bu hoşuma gitti(dur kalk trafik için).
Durmaya yakın bazen kararsızlık ve hafif sert durma hissiyatı yine oluyor aralarda. Yani sizin frene basıp yumuşacık durdurmanız gibi durmuyor genelde.
Uzun far asistanı da şerit takiple birlikte geliyor ama her marşta devreye girmiyor galiba. Kolu ileri ittiğimde ekrana sembolü geldi. Çoğu zaman ihtiyaç olacağını sanmasam da belki ıssız yollarda işe yarayabilir. Matrix far olmadıkça bu özellik hikaye bence.
Trafik işareti tanıma fena çalışmıyor. Ceza yemekten kurtarabilir.
Bunlardan sonra kör nokta ve PLA 3 uygulatma fikrim de var birkaç ay içerisinde. Bir de PACC mevzusu var ki girmeye değer mi değmez mi bilemiyorum. Navi ünitesi değişimi az buz para değil.
Özetlemek gerekirse şerit takip + acc ikilisini beğendim. Sık sık E5 trafiğine katlanmak zorunda olan biri olarak artık rahatlıkla sürüşün %70-80'ini bu sistem yardımıyla halledebiliyorum. Bence harcanacak paraya değer özellikler katıyor aracınıza.