@forzaGilles Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Daha önce 98 model civic arabamız vardı . yaklaşık 20 yıl 300bin km kullandık otomatikti . Ne şanzıman bozuldu nede volan dan herhangi bir şikayet ettik. Bakıyorum arkadaşımda oktavia var . araba 150 binde 2 defa kavrama bir kere mekatronic 2 defada volan değişti. En son bıktım artık dedi yaptırıp sattı. Bunun gibi çok örneklere şahit oldum. arkadaş sonra honda crv aldı araba 140binde daha bir vidası bozulmadı. Bunları görünce bizim arabalarımız çokmu hassas onlar bizim araçlardan daha mı sağlam diye düşünmüyor değilim malesef. o yüzden sorma gereği duydum. Şöyle 150 200 bin kullanıdm hiç sorun yaşamadım diyen varmı yokmu
Kullanıma göre değişir.., bir de otomatik şanzıman araçlarda her 50-60bin km'de bir şanzıman yağını ve şanzıman filtresini değiştirmek şanzımanın sağlığı açısından oldukça iyidir.,
Ama hiç şanzıman yağı değişmemiş 100.000km üstü bir araçta şanzıman yağını değiştirmek istersen sıkıntı çıkarır..!!
Bir de burda önemli olan nokta sanayide usta kafasına göre x bir markanın şanzıman yağını alır bu araca uyumlu derr., 75W-90 koyulması gereken araca gider 80W-90 koyar., bunu yapan çok oluyor., Sanayide şanzıman yağıdeğişmez ömürlüktür diye usta bozuntuları da çok olur., bunlar genelde 55-60 yaş üstü olanlar.,
Şu çok açık şekilde bilinmelidir., aracın hiç bir sıvısı antifiriz ve şanzıman yağı dahil ömürlük değildir..!! Örneğin BMW 'de bazen servis bile şanzıman yağı değişmez ömürlüktür diyenlere rastladım., Bunun sebebi artık üreticiler için bir aracın kullanım ömrü maxx. 10 yıldır., üretici artık arabanın 10yıl dan daha fazla kullanılmasını hem istemiyor hem de işine gelmiyor., Onlara göre 10 yaşında bir araç hurdaya ayrılmalı ve parçalanmalı., Bu sebebten araca 10 yıl ömür biçtiklerinden şanzıman yağına ömürlük derr geçerler., hatta aracın servis bakım onarım bülteninde bile ömürlük diye yazar., Müşteri ısrar edip değiştirilmesini taleb etmedikçe değiştirmeye yanaşmazlar..,
***Şanzıman yağı motor yağı gibi daha iyisini koyalım iç güdüsü ile hareket edilecek bişey değildir., Aracın markası ne olursa olsun bir araç için en iyi şanzıman yağı aracın üreticisi tarafından koyulmuş orjinali neyse o yağdır..!! 40 yılın başında değişen max. 2-3 litre yağ için ne riske girilir ne de acaba serviste pahalı mı diye evham yapmaya değmez.. şanzıman da sıkıntı çıkarsa o 3 kuruşluk orjinal yağı niye kullanmadım diye dövünüp duran çok insan gördüm..