Son bir iki aydır aklımda dolanan bir soru var, otomobil sektöründe çalışmak için ne yapmam lazım, bölümüm çok önemli mi (elektrik elektronik müh.)
Aslında bir yıl boyunca hayaliyle gaza gelip çalıştığım otomobil mühendisliği bölümüne çevre baskısıyla aklımın çelinmesi yüzünden puanım ve sıralamam tuttuğu halde gitmedim, gidemedim
Otomotiv müh ülkemizde önü açık değil, çıkınca ne olacaksın vb söylemlerle aklımı karıştırdılar. Son bir, bir buçuk aydır içimde aşırı bir pişmanlık duygusu var. Sene içinde bölüm değişikliği yapılamıyormuş, sene sonu değiştirmeyi düşünüyorum bölümümü. Zaten şuanki bölümümden de çokta memnun değilim(bununda etkisi olduğunu düşünüyorum), derslerde de durum pek iç açıcı değil. İstediğim bölümde okusam en azından zorlukların üstesinden gelmek için daha istekli, daha çok çabalardım sanırım.
Sizce ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim. Siz abilerimden tavsiye bekliyorum. Aramızda otomobil sektöründe çalışan varsa özellikle onun yardımlarına, yol göstermelerine ihtiyacım var.
Biraz uzun oldu sanırım kusura bakmayın ama kimseyle paylaşamamıştım ve sorunu içime attığım için gitgide daha büyük bir sorun haline gelmeye başladı, bu yüzden paylaşma ihtiyacı hissettim.
Değerli Kardeşim;
Bu konuda söylenecek ne kadar çok söz var ama ne kadarı yeterli gelir ve hatta hepsi bile yeterli gelir mi bilemem.
Dikkatini çekerse Golf forumu olarak eğitim durumu oldukça yüksek, bilinçli, orta üst gelir grubunda ama kesinlikle istisnasız saygın kişilerin bir aaya geldiği topluluğuz.
Benim bir sözüm vardır:
Aklı başındalık ve yapıp etmelerinin sonuçlarını tasavvur edebilme, dolayısıyla öngörü kazanabilme yetilerine sahip olabilmemiz için ödediğimiz bedeldir "Gençlik"
sizin için sevinilecek durum en azından öngöremediğinizi ve fark etmeniz ve hata yapmaktan çekinmenizdir.
Genç arkadaşlarınızın tespitine de katılmamak mümkün değil. Sınav dönemi yoğunluğu kararsız kalmanızda etkili; ancak üstüne beklediğiniz başarıya ulaşamamak; tamamen size yabancı şeyler öğrenmenin zorluğu üzerine eklenince isteksizliğinizi de körükleyecektir. Zorluk katlanmaya alıştığınızda kolaylığa dönüşecek sihirli bir şeydir.
Bunlar geçici; kalıcı olan, yapılan yanlış tercihler sonucu belirlediğiniz geleceğinizi yaşamak zorunda kalmaktır.
Size şimdi buradan mezun olunca ne oluyor sözüne en iyi yanıt: %70 gibi ezici bir oranla zaten bitirdiğiniz bölümle ilgili bir meslek yapmayacağınız istatistiğidir.
Fakat mühendislik saygın bir bölümdür.
Mezun olmanız halinde özel hayatta ve kamuda bir çok kapıyı açacak anatara sahip olduğunuzu gösterir.
Dikey geçişle daha geçer akçe olan bir bölüme geçmediğiniz sürece başladığınız bölümünüzü bitirmelisiniz.
Bunaldığınızda artık lisedeki gibi rahat rahat mezun olamayacağınızı kabul ederek başlayın.
Büyük kararları zamana yayarak alın.
Çünkü kırılma anlamına gelecek, önceki kararların yadsınması demek, önceden doğru kabul edilenleri şimdi yanlış kabul ettiğiniz anlamına gelir. Bu sonuç yaşamın kırılgan doğasını ortaya çıkartır. Çünkü yaşam aslen sürekliliktir ve yaşanan aksi yönlü gerilmeler ve ani hareketler onda esnama yerine kırılmalara yol açar ki; zaten kırılgan olan hayatın kırılganlığını test etmemeli... İşte o zaman mutsuzluk kaderiniz olur bütün ömür boyu yaşamanız gereken.
Kırılmalara yaklaşan gerilimlerden tezatlıklardan kaçınmak gerekir.
Elbette insan sınırlarını zorlamadan bilemez ve parlak başarılar yerine rutine mahkumiyetini kabul etmiş olur. Fakat bu zorlama ileri yönde olmalı. Eğer eğitim görüyor olmanız tekrar Üniversite sınavına girmenize engel değilse tekrar sınava girin. Daha iyi bir bölümü veya üniversiteyi kazanırsanız sözüm yok.. O zaman tekrar görüşelim..
He sizin meslektaşlarınız vardı...
Onlar neler der acaba?