@gokhan_ertastr
40 yillik gecmis ve bitirilen projeler güven vermemeli, suanda bunlari yazarken kasrsimda 3000 konutluk batik bir projeye bakiyorum camdan
bu insaat firmasi milyarlik bir firmaydi, Ali Agaoglu bile devlet olmasa batmisti...
En önemlisi nakit akisidir bu tarz projelerde, nakit akisinda sorun varsa
bankalar herseye aninda cöker.
Toprak sahibi kim? Toprak sahibi insaat firmasi degilse
tapuyu zaten unutun, cünkü tapu icin anlasma geregi toprak sahiplerinin onayi gerekir ve genellikle birbirlerini yedikleri icin davalik olurlar,
tapu-mapu verilmez.
Tahmin ediyorum kredili degil senetle alacaksiniz daireyi, senetlere (avukat birisi varsa daha iyi yanitlar) daire taksiti harici ciro edilemez diye serh düsülmesi lazim, tam olarak nasil oluyor bir avukat daha iyi yanitlar, buradaki amac sizin borclar bitse bile senetleri bankalara rehin birakiyorlar kredi cekmek icin, o kredi de genelde ödenmez.
Banka hem evinize cöker hemde sentleri kirdirir, yani hem eviniz gider birde ödediginiz kadar para daha ödemek zorunda kalirsiniz bankaya. Bir tanidigin basina geldi.
Proje cizilmis ve onaylanmis ise "kat irtifakli" tapu alabilirsiniz (arsa firmaya aitse), insaatin bitmesine gerek yok tapu almak icin, tapuya borcunuz icin ipotek koyulabilir. Ama ipotegin kalkmasi sorun olur, bunuda noter onayli avukatiniz önerecegi bir sözlesme ile garantiye alabilrisiniz. Tapu üstüne sizin borcunuz haric ipotek konulmamasini ve borc bitince ipotegin otomatik kalkmasini garantiye almalisiniz, cok zor bir prosedür,
aksi halde tapunuz olsa bile üzerindeki 1. dereceden ipotek yüzünden dairenin sahibi banka olur.
Son olarak tekrar edeyim "topraktan ev alinmaz".
50 tane basiniza gelebilecek sorun yazabilirim buraya, cünkü cevremde malesef cok aci tecrübeler var
En basiti insaat bitse bile insaat kalitesi, proje degisikligi.... gibi bir sürü sorun cikar
Proje degisikligi iskan alamama sorunu getirir ki cok büyük bir sorundur, evin degerini düsürür.
Örnek daireler genellikle göz boyamak icindir, suanda icinde oturdugum daireyi topraktan alan kisiye premiuim mutfak-banyo mobilyasi göstermisler örnek dairede, hepsini 3. sinif dandik kalitesiz yapmislar, ben alinca daireyi hepsini degistirdim, ama alirken ona göre para ödedim.
Uzun oldu, yeride degil kusura bakmayin