Kar suyu iyi geliyor demekki[mention]HONEY [/mention] benim akü düşeceğine nedense yükseliyor,özelliği mi acaba?
...
Kar suyu iyi geliyor demekki[mention]HONEY [/mention] benim akü düşeceğine nedense yükseliyor,özelliği mi acaba?
...
Çok iyi ya...On 15.01.2021 at 3:05 PM, ogzogz yazdı:
@ogzogz Hocam bu grafikte gösterilen, sıcaklığa göre akü voltajından ziyade akü sıcaklığına göre aküye uygulanması gereken şarj voltajı değerini gösteriyor olması lazım. Yani akü soğuksa şarj voltajının yükseltilmesi, akü sıcak ise de şarj voltajının kısılması sağlıklı bir akü şarjı için gereklidir. Araçlar için bu geçerlimindir bilmiyorum ( yeni nesil araçlarda akü durumunu izleyen sistemler olduğuna göre bu durumu da değerlendiriyor olabilirler) ama içinde bulunduğum UPS sektöründe kullanılan bakımsız tip aküler için durum böyle.Ekli dosyayı görüntüle 41992
Sıcaklığın etkisi.. Soğuk marş basma vs.
Grafik muhtemelen sağlıklı bir akü içindir.
@Zafer evet, doğrudur.@ogzogz Hocam bu grafikte gösterilen, sıcaklığa göre akü voltajından ziyade akü sıcaklığına göre aküye uygulanması gereken şarj voltajı değerini gösteriyor olması lazım. Yani akü soğuksa şarj voltajının yükseltilmesi, akü sıcak ise de şarj voltajının kısılması sağlıklı bir akü şarjı için gereklidir. Araçlar için bu geçerlimindir bilmiyorum ( yeni nesil araçlarda akü durumunu izleyen sistemler olduğuna göre bu durumu da değerlendiriyor olabilirler) ama içinde bulunduğum UPS sektöründe kullanılan bakımsız tip aküler için durum böyle.
Son olarak aküler için normal sıcaklıkta (örn. 25 derecede ) akü kapasitesi %100 iken sıcaklık arttıkça kapasitesi artar, sıcaklık düştükçe de kapasitesi düşer. Bu durum soğuk havalarda oluşan akü arızalarının sebeplerinden biridir. Zamanla kapasitesi düşmüş bir akünün soğuk havalarda kapasitesi dahada düşer ve marj için gerekli akımı veremez.
@ogzogz Hocam, özellikle biten tv kumanda pilleri için pilleri ısıtarak kullanmayı çok çok yaptım vede işe yaradığını biliyorum ( tabi çok uzun süre kullanılmıyor, en azından bir kaç saat idare edebiliyor ) ama soğutma işlemini açıkçası hiç duymadım, bir araştırayım. Teşeklürler.Bir de bilmem denediniz mi ya da deneyen birini görmüşsünüzdür. Örneğin bir cihaz pili.. o an yedeği yoktur ve o cihazı o an çalıştırmak için pilini dolaba koyarlar, son bir defa daha çalışsın diye ve işe yaradığı olmuştur.
Aslında aynı mantık.. ani soğuk gören pil dışarı çıkınca hava sıcak olduğu için canlanır ve bi müddet işe yarar. Isıtmak da bulunduğu havaya göre ısı artışı olur ve o an yine iş görebilir.@ogzogz Hocam, özellikle biten tv kumanda pilleri için pilleri ısıtarak kullanmayı çok çok yaptım vede işe yaradığını biliyorum ( tabi çok uzun süre kullanılmıyor, en azından bir kaç saat idare edebiliyor ) ama soğutma işlemini açıkçası hiç duymadım, bir araştırayım. Teşeklürler.