Hocam size forumda jant konularını gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum.@ogzogz Araç dış aksesuarları: Tavan siyah film kaplama, ayna kapakları piano black boya, camlarda 3 numara ziebart film, krom çitalı rüzgarlıklar, krom cam çitası, marşpiyel ve piano black marşpiyel lipi, ortası piano black ön karlık, krom difüzör.
Ekli dosyayı görüntüle 47508
Peki şimdi sizlerin zevkine güvenerek, mevcut seçim listesine Madrid jantları da ekleyerek tekrar ve son kez soruyorum: Yukarıdaki aksesuarlara sahip gördüğünüz araca, aşağıdaki hangi jant yakışır?
Ekli dosyayı görüntüle 47507
@frknyldrm hocam piyasada satılan bütün madrid, durban ve verona jantlar replika mıdır yani bunların replikalarının fiyatları 3-5 bin TL civarı ise orjinallerinin fiyatı 15-20 bin TL dir sanırım. Peki piyasada satılan dijon jantlar orjinal midir, orjinal ise neden 3-5 bin TL arasına satılıyor? Yani diğerlerinin replikası var da Dijon'un neden olmasın ki? Ben bu konuyu hiç anlamadım çünkü piyasada ne kadar jant varsa hepsi üç aşağı beş yukarı aynı fiyata satılıyor 3-5 bin TL arası ve hepsi de replika deniyor. Bu jantların orjinal fiyatları 15-20 bin TL falan olması gerekiyor herhalde ama ben hiç o fiyatlı bir janta rastlamadım. Zaten bu 3-5 bine satılan jant ilanlarının hepsinin başlıklarında da "Orjinal" ibaresi var ama siz replika diyorsunuz.
Yani misal büyük bir jant üreticisi firma, Madrid adını verdiği bir modeli üretip, patentini alıp tüm dünyaya 3-5 bin dolardan satışa başlıyor, bunu gören yan sanayi üreticileri de aynı Madrid jantın replikasını üretiyor ve 3-5 bin TL'ye satıyor. Mevzu bu mu? Eğer bu ise Verona, Durban, Madrid, Dijon vs bu jantlara ismini veren ve bunları orjinal olarak üretip patentleyen şirketlerin adları neler hocam, hiç duymadım da? Zira dediğim gibi bu jant konusundaki, orjinal-replika mevzusunu bir türlü anlamadım.
Misal benim aracım fabrika çıkışı 16" Dover jant ile çıktı, o halde bu orjinal bir jant ve ismini bilmesem de bunu üreten patentli, dünya markası bir Jant üreticisi var. Aynı jantı birebir aynı tasarım ile daha ucuza üreten taklitçiler ise bu jantları, markasız olarak sadece gerçek üreticisinin model ismi ile (durban, dijon, verone, madrid) markasız olarak kaçak mı satıyor? Peki bu durumda gerçek jant şirketleri, kendi ürünlerinin tasarımını taklit ettikleri gerekçesi ile bu taklitçi üreticilere dünya çapında dava açmıyor mu? Eğer öyle ise piyasada gerçek orjinal janta kim o paraları veriyor ki ben hiç rastlamadım çünkü. Ve gerçek bir jant markasının ürettiği jantta kullanılan malzemede çelik kullanılıyor da, bu jantı taklit ederek üreten şirketin ürettiği replika jantta alüminyum mu kullanıyor? Öyle ise bu bizi replika jantın, orjinalinden daha dandik, çatlayabilen, kırılabilen, bozulabilen bir ürün olduğu sonucuna mı çıkartıyor, çünkü bu durumda replika jant ile seyahat etmek çok tehlikeli. Kusura bakmayın bu konuyu gerçekten bir türlü anlayamadım o yüzden bu sefer sizden öğrenmek istiyorum.
Ona göre bir jantçıya girip "Elinizde orjinal durban, dijon, verona yada madrid ile bunların çakmaları var mı? Var ise orjinalleri ile çakmalarının fiyatları ve aralarındaki farkları öğrenmek, hepsini yan yana görmek istiyorum" diye sormak istiyorum gerçekten
Verona jantın orijinal ebatı 19" tir, gerisi replikadır mesela. Bu jantların orijinalinde hangi ebatta olduğunu bilseniz ilanlarda yazılanların hangisine inanacağınıza daha kolay karar verebilirsiniz.
Dijon 17" ve piyasada bolca mevcut, uygun fiyata alınabiliyor. Bu jantın replikasını üretmek için mantıklı bir sebep var mı sizce?
17" jant arıyorsunuz ve seçenekleriniz arasında yalnızca biri orijinal ise, hele de bu jant dijon ise bence seçim yapma konusunda kafa karıştıracak bir husus yok. Ha dijon jant takımı 8bin liraya satılıyor olsa replika bakın derim. Replika parasına alınabilecek orijinal bir jant dijon.
Dünyada imitasyon yeni başlamış gibi neden dava açılmıyor diye düşünmeyelim artık hocam. Gözlükten çamaşıra, fardan egzoz ucuna kadar yüz binlerce ürünün replikası üretiliyor malum. Dava açılmadığını nereden biliyoruz, orası da ayrı.
Sıradan bir çift göz için ufak farklarla orijinalinden farklı üretiliyor genelde otomotiv ürünleri. Bu şekilde bir nebze güvenli tarafta kalıyorlardır zannımca hukuki süreçte.