Hocam dediğiniz gibi aynı konuyu tekrardan açanlar oluyor ve çözüm direkt yazılıyor veya konu linki şeklinde paylaşılıyor. Üyenin aktif olması önemli olsa da tek başına aktiflik yetmiyor. Örneğin 5 yıldır her gün aktif olan bir üye kimseye bir tane bile bildiğini paylaşmadığı sürece aktifliğinin bir değeri olmuyor. Sadece 50 ileti kasmaya çalışanları da denk geldikçe uyarmaktayız. Gidişata göre 50 ileti azaltılabilir veya arttırılabilir.Merhabalar, konu ile ilgili bende fikrimi belirtmek isterim.
Yeni gelen üyelerin bir çoğu, başına bir sıkıntı geldiğinde veya acil bilgi ihtiyacı durumunda internette yaptığı araştırmalar sonrasında form sitemizin varlığından haberdar olmuş olabiliyor. Hatta aynı soruyu birçok formda sormuş bile olabiliyor Aslında zaten sorulabilecek birçok sorunun cevabı formda mevcut, detaylı arama yapsa bulacaktır.
Demek istediğim şu; böyle bir durumda kısa sürede / birkaç gün içinde sorusuna cevap bulamayan kişi birdaha forma uğramayacaktır. ( Gerçi cevap bulduktan sonra da uğramayanlar var malesef) Çünkü bir an önce cevap bulma çabasındadır ki bu durum bizim içinde böyledir.
Bu sebep ile konu açabilme sınırının dikkatli planlanması lazım ki belki bu üyeler içinden aktif ve faydalı olabilecek üyeleri kazanmış olalım.
Fikrimce 50 ileti sınırı daha aza indirilip süre sınırı getirilebilir. Örneğin 24 saat mesaj yazamasın ama formda aktif olmuş olsun ( aktif olma zamanı görülebiliyor mu bilmiyorum), Bu sürede sorusuna form içinde arama yaparak cevap bulmaya çalışır en azından. Daha sonra yorum yapabilmesi, daha sonrada da konu açabilmesi aktif edilebilir. Aralarına makul süreler verilebilir.
*Tabiki mutlaka kendini tanıtmalı,
Saygılar,
@ogzogz hocamın dediği gibi fayda sağlayıp sağlamamak bazen ilk paylaşımlardan biraz belli oluyor. Belli bir bilgi akışından sonra mesajlaşma ve alışveriş sistemine erişebilir olmak da forum kullanımını değerli kılıyor. İmkanlar el verdiği sürece her türlü yeniliğe açığız.@Zafer hocam, genel olarak 1 ya da 2 gün içerisinde oluşmuş bir kurallama olmadığını, yeni üye ile eski üyelerin arasında köprü oluşturacak bir düzenleme diyebiliriz. Faydalı olup olmayacağı durumunu elbette bilemeyiz ancak bazen de biraz kendilerini belli etmiyor değiller..
Birkaç gün önce paylaştığım bir yorumu bırakıyorum..
Açıkçası bulunduğum ortama fayda sağlayabilmek açısından kendi adıma elimden geleni yapmaya çalışıyorum.
Hatırı sayılır zaman geçirince de bazı konuların neredeyse " ben bir sorun ile karşılaştım, acaba sorun nedir" tarzında oluyor, hadi bulun bakalım dercesine..
Bazen haftalık "akü bitti, lastik seçimi," gibi zaman zaman benzer konularla da karşılaşmıyor değiliz. Özellikle yeni üyelerden.. Kimi zaman yeni birşey de öğrenmiyor değiliz aynı konuların tekrar açılmasından..
Yani özetleyecek olursam kendi adıma , bir soru sorup çıkıp gidecek ya da bir malını satacak veya alacak olup tamamen çıkar için olağan akışı bozacak şekilde olan üye varsa da ben pek hoş karşılamıyorum..
Dogru tespit, bazen yeni üyelere cok imali-nahos bir sekilde yaziliyor, ilk saniyede bir insani forumdan sogutuyoruz, herkes forum kültürünü bilmeyebilir, dikkat etmek lazim, uyari yapilacaksada kibarca yapilmali.Uzun zamandır yazmak isteyip fırsat bulamadığım bir şey var. Benzer bir konu açılmışken yazayım. Genel olarak katılmayabilirsiniz ama benzer düşüncede olanlar da vardır bence.
Şu yeni üyelerin zorla kendini tanıtma mevzusu.
Arkadaş adamın belli ki bir yardıma ihtiyacı var, bir şey hakkında konu açmış, soru sormuş. Hemen altına yemeyip içmeyip "kendini tanıtsana önce kardeş" yazanlar var. Adam belki forum işlerinden çok anlamıyor, belki böyle bir tanıtma olduğunu bile bilmiyor. Ya da kendini tanıtmak istemiyor. Kimse de zorunda değil ayrıca. Bırakın muhabbete bir yerinden girsin. Sonra belki devamlı girecek, belki konuları gördükçe kendini tanıtmak isteyecek. Hangi yıldayız. 2005'lerdeki forum geleneklerini devam ettirmeye çalışıyorsunuz. Doğru bir gelenek de değil hani.
Konularda bu yorumları görmek çok itici. O konuyu açan için de kırıcı oluyordur. Bırakın insanlar bir yerinden dahil olsun, nedir bu "kendini tanıt" sevdanız.
Emek verildikce daha da güzellesecektir. Emegi olan herkesin ellerine saglik..@frknyldrm Furkan hocamın bahsettiği gibi herkes kurala uymayan yorum veya konulara denk gelince report ederse tespit etmemiz daha kolay oluyor. Tespit edince hem o yorumları kaldırıyoruz hem de uyarı veriyoruz.
Bu cümleye katılıyorum.Kendi adıma eklemek istediğim, alım satım tarafında yeni üyeler konu açamayabilir ama yorum yapabilir ve mesaj gönderebilir olmalı diye düşünüyorum.
Yeni üyeler alım satım ilanlarına cevap yazabiliyor o konuda bir kısıtlama yok, küçük bir ayar pasif kalmış şimdi düzeldi hocam. Üyeliğin bir değeri olmalı diye düşünüyoruz.Merhabalar, kurallar forumun kalitesini korumak adına bence çok başarılı olmuş. Bilgi kirliliği olmayan bir forum oluşturmak için ilk günden itibaren uygulanmalı bence de.
Kendi adıma eklemek istediğim, alım satım tarafında yeni üyeler konu açamayabilir ama yorum yapabilir ve mesaj gönderebilir olmalı diye düşünüyorum. Yeni üyenin mesaj atma hakkı da olmadığı için özelden de soru soramıyor. Geçenlerde bir soru sormak istedim, ilanı açanın profilinden instagram hesabına geçip oradan mesaj attım.
Hemen hemen her konuyu okumaya çalışıyorum ancak mesaj atmam gerekmiyor, bu sebeple üyeye bile yükselemiyorum o da ayrı bir konu
Ahmet abi mesela bir ürün araştırırken forumda satışını gören birisi direkt üye olup sadece ticari amaçla mesaj atabiliyor olmamalı. İlana yazabilme aktif durumda ama belki ileride onu da kısıtlayabiliriz belirttiğim durumdan dolayı.Bu cümleye katılıyorum.
Örneğin benim 35 mesajım olsa, forumun satış bölümünde de bir ürünü beğensem.
Satıcı ile nasıl temas kuracağım?
Yeni üyeler satış bölümünde ilan açmak için 50 iletiye ulaşması normal belkide az bile ancak satış bölümüne, satıcı ile iletişim kurabilmesi için 5 ileti sahibi bile satıcıya mesaj yazabilmeli yada ilan altına yorum yazabilmeli diye düşünüyorum.
Hocam genel olarak konuşmak gerekirse atıyorum 2017'de üye olmuş birisi, ama 0 iletisi var. Sadece forumda konu okuyor, bilgi ediniyor. Ne kimseye bildiğini paylaşmış, ne de atıyorum bir selam bile vermemiş. Bu durumda o üye forumu sadece çıkar amaçlı kullanmış oluyor bir nevi. Bu yüzden üyelik tarihi tek başına bir anlam ifade etmiyor.Üye olma tarihinede bakılmalı bence,benim gibi hergün foruma girip olan bitene bakan yorum yapmayan başına bir olay gelmemiş veya bir parça vs hakkında bilgisi olmayan arkadaşlar illaki vardır...