Kış Aylarında İdeal Lastik Basıncı

FatihTan

Üye
İsim
Fth
Selamlar herkese, Erzurum'da yaşıyorum kışlar çok sert geçiyor tahmin edeceğiniz üzere (şimdiden kar yağmaya başladı :D ) sizlere sorum, böyle yerlerde kış aylarinda ideal lastik basıncı ne olmalı ? 205-55-16 lastik kullanıyorum ve iki kişi biniyoruz en fazla, 36-38 basıyor lastikçiler ama karda kayma sorunu yaşarım bu sekilde gibi geliyor, öneri ve fikirlerinizi bekliyorum, herkese iyi forumlar, iyi günler..

Selamlar herkese, Erzurum'da yaşıyorum kışlar çok sert geçiyor tahmin edeceğiniz üzere (şimdiden kar yağmaya başladı :D ) sizlere sorum, böyle yerlerde kış aylarinda ideal lastik basıncı ne olmalı ? 205-55-16 lastik kullanıyorum ve iki kişi biniyoruz en fazla, 36-38 basıyor lastikçiler ama karda kayma sorunu yaşarım bu sekilde gibi geliyor, öneri ve fikirlerinizi bekliyorum, herkese iyi forumlar, iyi günler..
Lastik basıncının kışlık/yazlık basıncı olmaz!
Yazları nasıl kullanıyorsanız kışlarıda aynı kullanmalısınız.
Örneğin sizin ölçülerin şehir içi basıncı 4 lastik 32psi dir. Yaz/kış/bahar farketmez.
Uzun yol, otoyol veya yüklü kulllanımlarda 2-3psi arttırılabilir.

Ben de Erzurum'da yaşıyorum. Dün yeni aldığım kış lastiğini yardığım için yeni lastik almaya gittim. Lastikci 36 psi bastı. 205 55 r16 icin 32 psi basması gerektiğini söylediğimde 32 basarsak karda arabanın kayacağını, 36 basılması gerektiğini söyledi. Ne kadar doğrudur bilmiyorum

Ben de Erzurum'da yaşıyorum. Dün yeni aldığım kış lastiğini yardığım için yeni lastik almaya gittim. Lastikci 36 psi bastı. 205 55 r16 icin 32 psi basması gerektiğini söylediğimde 32 basarsak karda arabanın kayacağını, 36 basılması gerektiğini söyledi. Ne kadar doğrudur bilmiyorum
Kesinlikle yanlış bilgi. Üstelik sizin lastiklere 40psi hava basmış olabilir.
Allah bilir ya babadan kalma bilgilerle devam eden bir lastikçidir.
Lastik basıncı karda çamurda değiştirilmez.

Geçenlerde yeğenin aracın lastiği inikmiş F30 amca lastikleri ayarlatırmısın dedi.
Götürdüm sürekli gittiğim lastikçiye ölçü 225/55 R17 idi.
Ben bu lastiğe 34-35 basılması gerektiğini biliyorum. Servisi 4 lastik 36psi dedi. Bende lastikçiye 36Psi dedim.
Ayarladı 4 lastik 36psi abi dedi.
Araca bindim lastik basınç sensörünü sıfırladım Ekranda 3 lastik 40psi bir tanesi 41 psi yazdı.
Benim aracın yanına geldiğimde araçda michelin digital basın ölçerim var onunla ölçtüğümde aynen arabanın dediği gibi 3 tanesi 40psi bir tanesi 41 psi idi.
Ben basınç ölçerimle hepsini 36psi olarak ayarlayıp aracın basınç ölçerini tekrar sıfırladım. araç ta bu kez 4 lastikte 36psi göründü.
Aracı yeğene teslim ettim.

Lastikçilere vs.. kulaktan dolma bilgileri dikkate almayın., en doğru bilgi aracın lastik basınç etiketinde yazar.

Yakın zamanda rot ayarı kontrolu için gittiğim usta lastiklerin havasını eşitleyelim dedi.
Ben de yola çıkmadan hepsini 32 ayarladığımı söyledim.
32 az olur bu lastikler 34 basmak lazım dedi.
(Yoldan geldiğim için fazla çıkacağını biliyordum.)
Tamam , bi kontrol et dedim.
Ön lastiğe baktı, 34,5 çıktı. Zaten havası iyiymiş dedi.

Özetle, lastikçiler lastiğin soğuk ya da sıcak olmasına bakmaksızın 34 ayarlayıp bir ortalama değer olarak basıyorlar diyebiliriz.

Çünkü her kullanıcının lastiklerini kontrol edip edemediklerini bilemezler ve sıcak ve soğuk lastik basınç değerlerinin ortası bir değer basıyorlar.

Sıcak lastiği 32'ye ayarlarsa , lastik soğuduğunda 28-29 civarı çıkabilir(hava sıcaklıkları ile alakalı değişebilir).

Sonuç olarak lastikçilerin birçoğu bilinçli ya da bilinçsiz yüksek basıyorlar.
Böylelikle lastik soğuk ise nasıl olsa bir gün ideal seviyeye inecek ya da lastik sıcak ise soğuduğunda da ideal seviyeye yaklaşık bir değere inecektir.

Kılavuz ve araç üzerindeki tavsiye edilen değerler temel olarak ideal lastik basıncıdır..

Son düzenleme:
Lastik basıncı fabrikanın taktığı lastik için ideal ve yüklü seçenekleriyle sunduğu basınç değeri fakat siz ilerleyen süreçte daha farklı bir lastik kullandığınızda işler tamamen değişiyor. Aracıma 225 45 17 good year f1 asymetric xl yanak taktım. Kapı içindeki etiket değeri olan 32 psi bastım neredeyse lastiğin yanakları yere değiyordu neyse kullanıma başladım ta ki bir adet boyasız kasisi hızım 50 civarı iken farketmemle işler değişti, ani frenleme yapmam gerekti araç sanki buzun üstündeymişim gibi abs devreye girerek kaya kaya duramadan kasise girdim. Daha sonra seri kalkış denedim yine durum aynı asr ışığı yakıyor patinaj. Daha sonra birer ikişer arttırarak ve lastiğin yanağındaki toz izini kontrol ederek 35 psi kadar önlerde yüksüz durumda da 33 psi arkalarda basınç değerine sabitledim şu an istesem de kalkışta patinaj vs yapmıyor. Arkalarda 35 fazla geliyor çünkü lastiğin toz izinin yanak hizasında olması gerekiyor bu sefer toz izi ortalara kayıyor bariz ortası şişik geliyor.
Bu arada michelin lastik basınç cihazı kullanıyorum tavsiye ederim.

Sabah arabanın lastik hava basıncı ışığı yanıyordu.Laatikciye gittim,hava bastı,ne kadar baston dedim 38 dedi.Cok değil mi?yok hocam 40 akadar yolu var..
Şimdi baktım yeniden basınç ışığı yanıyor.
Tavsiye alabilir miyim?

Sabah arabanın lastik hava basıncı ışığı yanıyordu.Laatikciye gittim,hava bastı,ne kadar baston dedim 38 dedi.Cok değil mi?yok hocam 40 akadar yolu var..
Şimdi baktım yeniden basınç ışığı yanıyor.
Tavsiye alabilir miyim?
Set yaptığınızı varsayarsak, lastiğin en az biri hava kaçırıyordur.

225/45 R17 91V
Önler 35Psi
Arkalar 34psi
Kullanıyorum memnunum.

15-20günde bir kontrol ederim. Kendi basınç ölçerimle petrolde.

Set yapmadım:(
Bu forumdan öğrenecek çok şeyim var:)
205 55 r16 ebatında kış lastiklerim için hava basıncı ne olmalı?

Aynı lastik ölçülerinde kendi arabama 32 yapıyorum.
Lastik iniyorsa sibop kaçiriyordur.

Set yapmadım:(
Bu forumdan öğrenecek çok şeyim var:)
205 55 r16 ebatında kış lastiklerim için hava basıncı ne olmalı?

Temel bilgileri kullanma kılavuzunda bulabilirsiniz. Kullanma kılavuzu daha fazla bilgi verir ve acil durumda işe yarar.

Yaz kış farketmeksizin araç yakıt deposu kapağında ya da şoför kapısı iç kısmında/direkte yazan değerleri dikkate alınız.

Son düzenleme:
Arkadaşlar Golf 5 için 195/65/15 ölçüdeki lastiğin hava basıncını kaç bar yapmam gerekir?

Eski aracımda yaz kış 32 PSI hava basardım. Araçta yük olacaksa uzun yolda 4 kişi yolculuk edeceksem 34 PSI basardım . Olması gerekende budur.

Geri
Üst Alt