Değerli hocalarım, hepimizin farklı değerlendirme kriterleri, farklı bam noktaları ve elbette imkanları olduğu aşikar. Bu sebeple objektif bir değerlendirme yapmak ve bu doğrultuda hareket etmek her aracını satan, ya da araç alanlar için farklılıklar gösterecektir elbet. Örnek vermek gerekirse; çoğunuzun bildiği üzere 2 hafta kadar önce aracımı sattım. Bendeki süreçte şöyle işledi.
1. Alıcı aracı görmeye geldi, beğendiğini ve almak istediğini söyledi. Pazarlık yaptık, anlaştık.
2. Araçta kredi olduğunu biliyordu, dilersem kapatma bakiyesini gönderebileceğini ifade etti, teklifini nazikçe kabul etmedim. Kapora göndermeme gerek var mı dedi, dilerse gönderebileceğini söyledim ancak zaten hafta sonu olduğundan ve satış işlemi de Salı günü olacağından gerek olmadığı kanaatine vardım. Alıcıyı uğurladıktan sonra sarı sitedeki ilanımı kaldırdım.
3. Pazartesi günü kredimi kapatarak araç üzerindeki işlemlerimi hallettim, keza alıcının talep etmediği garanti plusımın da iptal başvurusunu yaptım. Bu arada garanti plusınız varsa ve alıcı talep etmiyorsa satışı vermeden önceki gün vdf yi arayarak iptal sürecin işleme aldırabilir, böylece muvaffakatname vs. gibi işlemlerle uğraşmak zorunda kalmazsınız.
4. Alıcı ile Salı sabahı buluştuk, noter yolunda iken hesabıma aracın bakiyesini gönderdi ve mobil aplikasyon üzerinden teyit ettim.
5. Noterde satışı vererek aracımı yeni alıcısına devrettim.
Bilgi: İmkanlar dahilinde eğer ki krediyi kapatacak imkanım olmasaydı tercihimi gerekirse kredi çekerek kapatmak yönünde kullanırdım. Alıcının benim kredi borcumla muhatap olmasını ve hatta imkan varsa bilmesini mümkün mertebe istemem. Ben bir işe başlarken hepiniz gibi hayırlısını dileyen bir insanımdır ve hamdolsun bugüne kadar büyük bir sıkıntıya düşmedim. Hayırlısı ise olsun dediyseniz ve tedbirinizi aldıysanız işi biraz da kısmete bırakmak gerekiyor. Olmadıysa da emin olun vardır bir hayır. Eğer ki kendinizi tek sorumlu tutmak istemiyorsanız aracınızı satarken ya da alırken yanınıza bu işlerden anlayan ya da hani dostlar arasında olur ya kafası çalışır, varsa bir iş anlar diyen bir arkadaşı yanınıza almak da mümkün.
@Negatiwe Serdar Hocamızın da belirttiği gibi konuyu betimleyen en güzel cümle "Bu iş biraz güven işi, Allah alırkende satarkende doğru insanları karşımıza çıkarsın yeter."
Hepinize hayırlı alışveriler dilerim...