Satmalı mıyım?

tuncer_2632

Katılımcı Üye

İsim
Golf 7.5 Atlantic Blue
Merhaba arkadaşlar, beni forum camiasında ama tanırsınız ama tanımazsınız bilmiyorum ama bir konuda size bir şey danışacağım.
2016 yılından beri golf kullanıcısıyım. Son olarak 2019 çıkışlı golf 7.5 aracım var. Bir çok retrofit işlemlerini orjinal şekilde araca uyguladık burada hep beraber. Geçmiş konularımdan da bakabilirsiniz. Şuan piyasada bulunması zor özelliklere sahip bir araca sahip olmak beni mutlu ediyor. Ancaakkk böyle bir aracıda çevre şartlarından korumak şehir kaosunundan ve trafikteki kro tipli eşgal tiplerden korumak çok zor hatta imkansız gibi bir şey. Yaşadaığım konum itabir ile çok yoğun ve çarşı dediğimiz çok merkezi bir semtte cadda üzerinde bir evde yaşıyorum. Haliyle trafik yoğunluğu aşırı fazla ve evin altında ve karşısında 3 tane 3 harfli marketler ve 4 tane büyük mobilya mağzaları ayrıca vestel satış mağzası var. Bu nedenle gelip geçen yüzlerce hatta binlerce arac var ve bu araçlar genellikle 2 sıra park yapıp dörtlüleri açıp bırakiyor.
Bu yüzden aracıma park halide çok zorar veriyorlar ve verdiler. Park halinda öküzün biri çarpıp kaçtı bir şekilde adamı bulup aracı göçükçüde yaptırdım
Bu olay sonrası 2 gün sonra aracın sağ arka kapısını şerefsizin biri anahtarla boydan boya çizmiş.
Başıma gelenler yüzünden arabadan soğudum ve aracı merkezi bir yerde kapalı otoparka kapattım. Bir hafta sonra aracın yanına gittiğimde yine öküzün biri kapı açması sonucu sağ ön kapıyo gamze oluşturmuş. Hadi dedim bir kere olmuştur sağlık olsun. Ancak yine 1 hafta geçti bu sefer başka yerine gamze kondurdular. Kapalı otoparka koymakta çözüm olmadı.
Öyle bir yere koymam lazım ki aracı sağına soluna kimse koymayacak, yada koyacaksada araçlar sabit araç olmalı diye yaşadığım çevrede araştırmaya giriştim.
Araştırmalarım sonucu bir yer buldum. Evime 600 metre uzaklıkta bir açık otopark haliyle yağmur çamur güneş görüyor. Dedim 2 haftada bir yıkarım sorun olmaz yeterki kaporta boyası zarar görmesin. Geçen sene 600tl aylık ücreti vardı otoparkın. Bu sene 950tl ye yani 350tl zam yaptılar. Bu ücretin çok olduğunu ödemekte zorluk çekeceğimi bütcemin 800tl olduğunu söylesemde otopark yönetimi kabul etmedi etmiyor. Bu yıl ben bu otoparka 950tl verirsem;
950x12ay=11,400tl
Yıllık sigorta+kasko 14,000tl civarı tutacak
Yıllık vergi 2,500tl
Bakım 3,500tl
Vize işlemleri 1,160tl bu yıl olacak
Keyfi hiç bir masraf yapmasam 32,560tl bir masrafı var. Daha kontak basıp benzin almadım bile. Aracı zaten hafta sonundan hafta sonuna kullanıyorum artık biraz olsun soğudum.
Aracı hiç kullanmadığım taktirde aylık yürütme maliyeri 2,713tl
Şimdi siz sormak istediğim konu şu, sadece hafta sonu sürdüğüm araca aylık bu parayı bağlayıp kullanmaya devam mı etmeliyim. Yoksa aracı satıp ev gibi bir yatırıma mı dönüştürmeliyim. Malum devlet ilk ev alacakları kredi v.s gibi imkanlar tanıyor daha önce hiç ev sahibi olmadım. Ancak ailemin bana verdiği ev var orayıda 2 aydır tadilata soktum ve 200 bin tl masraf ettim ev hala tadilatta. Yani borcumda var :)
Kafam çok karışık!!!

Eğer satmayacaksanız, ben olsam açık otoparka vereceğim paranın biraz fazlası ile aracı komple kaplatırdım. @Furkan hocam da kaplattı yakın zamanda, bence bir çok ufak tefek can sıkıcı şeyden sizi koruyacaktır, ister rengi değiştirirsiniz araca yeni bir hevesle binersiniz, isterseniz şeffaf kaplatırsınız. Öyle güzel bir aracı sadece ev almak için satardım şahsen

Hocam sizden onemli degil sonuçta. Eğer sizi bu durum çok yıpratıp yoruyorsa satin gitsin. Hem kafanız rahat eder hem de maddi kaybınız olmaz.

Araç giderlerini hesapladiginiz noktada kendi gelirinizi dikkate alarak karar vermenizi tavsiye ederim. Geliriniz iyiyse bu saydığınız masraflar dokunmaz. Ama nispeten sizi zorluyorsa yine satmak en mantıklısı kanımca.
Öte yandan araç artık lüksten ziyade bir ihtiyaç. Arabasız zorlanmam derseniz yine satmak daha mantık geliyor.

@ZaGani nin dedigi gibi

Degirmen dönebiliyorsa
Gelir/gideri halen karşılayabiliyorsa
Evet yastık altına atılacak yarım altın / usd/kücük yatırımcı kağıdı vsvs. Birikimim yapamamak asab bozabiliyor kabul ama

Reel de arabanın herhangi bir giderini karşılayamadıgınız an fişi cekin

Mesela ben ?

Kasko yaptıramadıgım gün benim icin defter kapanır.

Otopark / çizik / nazar
Biraz extradan neden bulma gibi geldi bana

Primer sebeb

Gelir/gider olmalı

Hocam sizinki kadar bakamasakta benim de üstüne düştüğüm sevdiğim bir golfüm vardı fakat 1 ay kadar önce hem koruyamama vs hem de diğer giderlerden dolayı gereksiz geldiğini düşünerek sattım ve ev aldım. Şuan bir aracım yok ama kafam rahat. Birisi bir şey mi yaptı vs düşünmüyorum. Giderlerini hesaplamıyorum.

Mental anlamda sizi yoruyor. Maddi anlamda da yormaya başlamış. Bence iki ihtimal var, yapabiliyorsanız UMURSAMAYIN, yapamıyorsanız SATIN. Kaplama vs. sizin işinizi çözmez. Bir Egea alın :) tabiri caiz ise eşşek gibi binin

Merhaba Tuncer...
Genel olarak bizler araba sevdalılarıyız lakin aracında kapıda yatmasının da bir anlamı yok gibi görünüyor...
Yatırım amaçlı kullanman mantıklı olur...
İlerde ihtiyaç olur ise yine alınır diyebilirim lakin bugün sattığın aracın aynısını alman çok zor gibi...
Her gün her şeye zam geliyor ve bunun durması mümkün görünmüyor...
İyi düşün karar ver sonuçta aracı satınca evine destek özel yaşantında yeni bir sürece geçebilirsin...
Fazlada kafanı takma karar ver sat yada satma yoksa karamsarlık başlar...
Selamlar...

Yukarıda bahsettiğiniz arabanın yattığı yerden para yemesinden dolayı eski eşim olmasaydı Golf'ten kurtulacaktım. Eşim "işime yarıyor" dediği için arabaya bakıyordum.

Sonra eski eşim de Golf de gitti. 2-3 ay oh be dedim ne güzel 0 masraf, 0 dert tasa :D

Heryere bisikletle ve koşarak giden birisi olarak oldukça rahat ve mobil olduğumu sanırdım fakat yıllar sonra tekrar toplu taşıma kullanmak, babadan araba istemek vs rahatsız etti ve dayanamayıp bir araba aldım.

Yani demem o ki, arabaya hiç dokunmadan 1 ay geçirebiliyor musunuz bir bakın bakalım, birkaç sefer toplu taşıma kullanın bakalım... Ona göre karar verin.

Şunlar da değerlendirilebilir:
  • Kapalı otopark şart mı? Dışarıda üzerine branda çekilse?
  • Aracı trafikten çekme tasarrufu (forumda konusu vardı)

Arabaniz biraz olsun gösterişli ise malesef bizim millette çekememezlik başlıyor.Benim araba kendi garajimda olmasina ragmen disardayken bazi arkadaslar 'cizecem haaa bak ciziyorum hahahaha'diye malum şakalar yapabiliyor...Aracinizi ev vs gibi hemen yatirima donusturmeyecekseniz satmak cok mantiksiz sonucta muhakkak yine araç almak zorunda kalacaksınız.Bence arabanizi park ettiginiz yerin etrafina duba koyabilirsiniz.Kapilarina darbe onleyici bantta olabilir.Alarm takabilirsiniz.Zaten hafta sonu biniyorum diyorsunuz,saglam bir biranda ile de örtebilirsiniz.Mesela bi arkadasim park ettikten sonra onune arkasina beton yağ tenekesi koyuyordu😅😅😅

Ev al ustad

Araba seni maddi manevi yipratiyor

Ben artik saldim heryerinde cizik gocuk cok takılmiyorum
ev al ama içine kiracı sokma. Ev prim yapsın borcunu öde daha büyüğünü al. Kiracı dert...
@tuncer_2632 Honey'in mahalleyi görseydin bırak arabayı motorla girilmez derdin.

Geri
Üst Alt