Kaza Sonrası Değer Düşüklüğü Kaybı


Legandary

Üye
Katılım
3 Kas 2021
Mesajlar
48
Tepkime puanı
16
İsim
Legandary
Araç
Golf
Arkadaşlar merhaba, bu konu birçok başlık altında birkaç mesaj şeklinde geçmiş ancak topluca bir başlığını ben bulamadım. Kaza sonrası araçlarda oluşan değer kaybını alan arkadaşlarımız nasıl ve hangi yöntemleri izleyerek aldılar bilgilendirici olması açısından tek bir başlıkta toplamak (tecrübeli arkadaşların yardımıyla) çok işimize yarar diye düşünüyorum.

Şuan bende aracıma park halindeyken çarpılması neticesinde yetkilide çıkan 60 bin tl tramer kaynaklı değer kaybı talebinde bulanacağım. Biraz araştırma yaptığımda farklı bilgiler gördüm.

Öncelikle Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinden exper talep ederek değer düşüklüğünü hesaplatıp öyle sigorta şirketine başvuranlar varmış ve bu gerçeğe daha yakın bir bedel almayı sağlıyormuş. Tabi bu ücretsiz bir hizmet mi vs detaylarını bilmiyorum.
Daha önce başına gelen arkadaşlar hangi yolları izlemek gerektiğini belirtirse aydınlanabilirim.

Direk sigorta şirketine başvurarak bedele göre tahkime mi başvurulmalı, öncelikle SGM’den exper mi talep edilmeli bir yol gösterebilir misiniz
 

Hepimizin başına gelebilecek bir durum.
Tek başlık altında toplanması faydalı olacaktır.
 
Merhaba, eski aracım ile başıma gelmişti, sene 2017 civarı. Karşı tarafın şuçlu olduğu kazada sağ 2 kapı ve ön çamurlukta boya yapıldı. Buna bağlı yanlış hatırlamıyorsam 2700 liralık bir onarım ücreti tramere yansımıştı. Ben de bu işlerle uğraşan bir avukata vekalet verdim(+%10 civarı birşey almıştı galiba)
Değer kaybını 2700 lira olarak almıştım. (vekalet ve avukat ücretini düşünce galiba 2200 gibi birşey kalmıştı)

Bahsettiğiniz gibi direkt sigorta şirketine yazanlar var, ya da SGM'den exper talebi ile ilerleyenler de duymuştum.
İşlerin arasında uğraşmamak adına ben avukat ile halletmiştim.

Bir de hesaplamalarında da bazı kriterler var. Mesela tampon üzerinde işlem yapıldıysa değer kaybı vermiyor. Boya ya da değişen için farklı katsayıda değer kaybı veriyor, 10 yaşını ya da 150k km yi geçen araçlar için değer kaybı vermiyor gibi gibi.
 
geçmiş olsun.
benim de aracıma park halinde çarptılar, 2021 sonu gibiydi.
vuran kaçmıştı. kameradan tespit edip buldum. tutanak tuttuk. sigortacıma duruma ilettim. beni bir aracı firmaya yönlendirdi. noterden vekaleti onlara verdim.
Kendim dışarda bir ustaya götürdüm. exper geldi baktı.

zorunlu araç sigortası üzerinden önce aracın tamir bedelini aldım. (experin belirlediği miktar) -
daha sonra yine aynı aracı firma değer kaybı davası açtı.
biraz uzun sürüyor ama o da muhtemelen sigorta olduğu için. kasko daha hızlı aksiyon alıyordur.

kaza tarihim: 19 Aralık 2021 Pazar
1728989377156.png


aracım 2010 model astra J 1.6 benzin otomatik 95k kmlerdeydi.
toplam 13.8 k alındı. %20'sini aracı firma aldı.
mukayese yapabilme aracımın piyasa değeri o zamanlar 580.000 - 620.000 arasındaydı. 15 k tramer -kaskodan dolu onarım - başka bi kazadan far değişimi
şuan muadiller 700.000TL civarı
aracı firmanın ismini paylaşmam yasak değilse isteyene paylaşabilirim

1728989806521.png
 
Eşim avukat olduğu için bu konuda kulak dolgunluğu seviyesinde bilgim var. Süreç genellikle avukatlar üzerinden ilerliyor. Kaza tutanakları, exper raporu, onarım ile ilgili evraklar vs bir takım evrakların hazırlanması süreci oluyor. Ardından avukat karşı tarafın sigortasından bir değer kaybı talep ediyor. Eğer karşı taraf talep edilen değer kaybına 15 iş günü içerisinde cevap vermez veya parayı yeterli miktarda göndermezse tahkim süreci başlıyor. Bilirkişi inceleyip değer kaybı hesaplıyor. Eğer karşı tarafın sigortası tahkim kuruluna üye ise süreç daha hızlı sonuçlanıyor fakat tahkime üye değilse dava süreci başlıyor. Davaların ne kadar süreceğine ilişkin net bir tarih yok açıldığı adliyeye göre değişebiliyor.
 
Son düzenleme:

Geri
Üst Alt