Gaz kelebeği, manifold vb temizleme sıvıları faydalı mı?

mehmet61

Üye
İsim
Mehmet Koç
Araç
VW Golf 6 1.6 TDI
Geçen hafta aracımın gaz kelebeği ve manifoldunu söktüm. Manifoldun içini tornavida ile kazıdım. Benzin döktüm. Basınçlı bir şekilde balata spreyi sıktım. 2 saatte zor temizledim. Gaz kelebeği de bayağı uğraştırdı. Kelebeğin üzerinde 1 cm kalınlığında tortu vardı. Bence bu sıvıları araç yeniyken uygularsanız işe yarayabilir. Sıvı orda kalmayacaksa bir işe yaramaz. Egzoz dan gelen dumana bakıp işe yaradığını düşünenler var. İlacın ordan söküğü sadece yüzde 1 pislik bence.

Geçen hafta aracımın gaz kelebeği ve manifoldunu söktüm. Manifoldun içini tornavida ile kazıdım. Benzin döktüm. Basınçlı bir şekilde balata spreyi sıktım. 2 saatte zor temizledim. Gaz kelebeği de bayağı uğraştırdı. Kelebeğin üzerinde 1 cm kalınlığında tortu vardı. Bence bu sıvıları araç yeniyken uygularsanız işe yarayabilir. Sıvı orda kalmayacaksa bir işe yaramaz. Egzoz dan gelen dumana bakıp işe yaradığını düşünenler var. İlacın ordan söküğü sadece yüzde 1 pislik bence.
Görsel ya da kılavuz var mı? Öncesi ve sonrası fark nedir ya da temizleme ihtiyacı neden doğdu?

Görsel ya da kılavuz var mı? Öncesi ve sonrası fark nedir ya da temizleme ihtiyacı neden doğdu?
Araç 270.000 de ve egr arızası verdi. Egr değişeceği için bir temizlik yapayım dedim. Farkı daha göremedim çünkü egr arızasından dolayı araba motor devri 2500 üzerine çıkamıyor. Bu cumartesi egr değişecek o zaman anlayacağım. Fotoğraf çekemedim çünkü o an insan iş biran önce bitsin istiyor.

Gaz kelebeğini temizlerken dikkat edin! Pozisyonu bozulursa tekrar adaptasyon gerekiyor. Bildiğim kadar vag-com ile de oluyor.
https://www.golftutkusu.com/topic/24517-bogaz-kelebegi-temizligi/#post-423342

Gaz kelebeğin söker iken akuyu iptal edersen konumu bozulmaz adaptasyon ile uğraşmazsin

Bu fab, dpf sistemi arabalar için zulüm. Arıza vermese bile 80-100k arası söküp temizlemek bence de çok iyi olur. Turbo da dahil tüm hava besleme sistemi bazı videolarda görüyorum dediğiniz gibi bir parmak kurum zift gibi birikiyor oraya.

Bu arada geçenlerde egr iptal işini araştırırken öğrendim. Volkswagen zamanında insanlar egr sistemini körleyip devre dışı bırakabilsin diye( çalışıyor muş gibi görünümü altında) sistemin giriş çıkışları için OEM körleme plakaları satışa sunmuş. Zamanında mühendislerde hiç memnun değilmiş demek ki bu işten. 😂

Bugün EGR değişti ama adaptasyon yapamadık. Araçta ciddi bir çekiş artışı oldu. Psikolojik mi bilemem ama öyle hissettim. Adaptasyon olmazsa ne gibi sıkıntı olabilir? Konu hakkında bilgisi olan var mı?

Bugün EGR değişti ama adaptasyon yapamadık. Araçta ciddi bir çekiş artışı oldu. Psikolojik mi bilemem ama öyle hissettim. Adaptasyon olmazsa ne gibi sıkıntı olabilir? Konu hakkında bilgisi olan var mı?

Hocam küçük bir araştırma ile adaptasyonun EGR ye değil basınç sensörüne yapıldığı söyleniyor. EGR için herhangi bir adaptasyon gerekmiyormuş. Basınç sensörü sıfırlama için aşağıdaki bağlantıdaki mesaja bir göz atabilirsiniz.

Hocam küçük bir araştırma ile adaptasyonun EGR ye değil basınç sensörüne yapıldığı söyleniyor. EGR için herhangi bir adaptasyon gerekmiyormuş. Basınç sensörü sıfırlama için aşağıdaki bağlantıdaki mesaja bir göz atabilirsiniz.

[/URL]
Basınç sensörü dediğiniz Fark Basınç sensörü doğru mu? Onu yenilemiştim. Ama eskisi yani orijinal olanı geri taksam acaba yine de rotasyon gerekir mi? Çünkü orijinal olanı sağlam. Bir de bu attığınız siteye baktım ama tam birşey anlayamadım. OBdeleven cihazım var ama basic modeli.

Basınç sensörü dediğiniz Fark Basınç sensörü doğru mu? Onu yenilemiştim. Ama eskisi yani orijinal olanı geri taksam acaba yine de rotasyon gerekir mi? Çünkü orijinal olanı sağlam. Bir de bu attığınız siteye baktım ama tam birşey anlayamadım. OBdeleven cihazım var ama basic modeli.

Evet fark basınç sensörü. ( G450 )

Eski sensör takılırsa herhangi bir şey yapmaya gerek yok muş.

Ayrıca bazı sensörler de yine adaptasyon gerekmiyor muş, yedek parçanın üretim tarihi yada üretim şekli ile alakalı sanırım. Bu durumda sensör değişiminden sonra hata kodu silinmeli ve işlem tamamlanmış demektir. Bir süre sonra( KM yaptıktan sonra) tekrar hata kodunun olup olmadığına bakılmalı, hata kodu tekrar geliyorsa sıfırlanması gereken bir sensör takılmıştır ve bu konuda tüm öğreticiler VagCom kablosuyla yapılıyor.

Ayrıca bu konuda internette toplu bir bilgi bulamadım. Biraz ordan biraz buradan. Son 8-10 yılda üretilen araçlarda zaten böyle bir işlemde yokmuş.

Benim şuana kadar hiç yapmadığım bir işlem bu yüzden daha fazla bilgi sahibi değilim.

Kontak açık 5 saniye bekleyin
Kontak kapalı 40 saniye bekleyin
Bu işlemi 4 kez tekrarlayınca da adaptasyon oluyormuş. Bunu deneyeceğim. Ayrıca dün egr den sonra 50 km sürdüm ve arıza ışığı yakmadı.

Geri