Aküde sizce Mutlu mu Varta mı?



İstisna modeller hariç standart aküler de kalite farkı eskisi kadar olmadığını düşünüyorum. En büyük nedeni de hammadde sıkıntısı. En azından bunu söylüyorlar.

Yani Mutlu'yu da varta'yı da alabilirsiniz bence aynı seviye olacaklardır.

Eskiden bir varta, bosch akü aldığınızda 8-9 sene garanti giderdi. Şimdiki akülerde 5seneyi geçebiliyorsanız şanslısınız. Tabi start/stop olayınında etkisi büyük aşınma konusunda.

Bir önceki aracımda varta akü almıştım 3seneden biraz uzun dayandı ve sonra hurda oldu. Sonrasıda gittim neredeyse yarı fiyata Bölk diye ucuz bir marka aldım. 3 senesi doldu şimdilik bir sorun yok.Şayet yarın ölecek olsa aynısından bir tanede daha alırım ve bir bosch/ varta parasına 6 yılımı garantilemiş olurum. 😂
 
Son düzenleme:
Eski aracıma mutlu aldım ortalama 5 sene gidiyor. Ayrıca hangi marka olursa olsun üretim tarihine dikkat edin çok fazla rafta duran bir akü tercih etmemenizi öneririm.
 
Akü de marka değil kullanım önemli bence. Daha önceki ford aracıma en uygun markalardan birini almıştım.5 -6 senedir devam ediyor. Arkadaşım süperb sine varta aldı 2 senede bitti.
 
Varta oem üretim yapan bir markadir. Varta ile bosch ayni bantta üretiliyor bosch fiyatlari daha uygun varta pahali gelirse bosch bakabilirsiniz.
 
Bence de VARTA en azından pazarlama stratejisi dürüst, ne ise onu yazıyor akü etiketine.

Mutlu akünün pazarlama stratejisi ( akü üzerindeki etiketleme sistemi ) kullanıcıyı yanıltmaya yönelik.

Bilenler bilir ki, bir akünün CCA harfleri ile belirtilen soğuk marş basma kapasitesi ( gücü ) ne kadar yüksek ise o kadar verimli ve güçlü olur.

Ve bu CCA kapasitesi Türkiye ve Avrupa da EN standardına göre beyan edilir.

Amerika da ise SAE standardı geçerlidir. SAE standardı bir ölçü birimini her zaman EN standardından daha yüksek gösterir.

Varta akü üzerindeki etikete, CCA kapasitesini sadece EN standına göre yazar

Mutlu akü ise akü üzerindeki etikete, CCA kapasitesini önce yüksek ifadeli olan SAE standardını altına da düşük ifadeli olan EN satandardına göre yazar.

İşi bilen, tüketici bunu yutmaz veya bilerek o aküyü tercih eder tabi ki ama,

Bu kurnazca strateji;

SAE ve EN standartlarının ne anlama geldiğini bilmeyenler için, akü seçimi yaparken yanıltıcı rol oynar.

Varta 70 Ah EFB akünün soğuk marş basma kapasitesi EN standardına göre CCA 760 A iken

Mutlu 72 Ah aküde soğuk marş basma kapasitesi EN standardına göre CCA 720 A ve hemen üstüne de SAE standardına göre CCA 750 A yazarak yanıltıcı strateji uygulamak bence hiç etik değil.

Mutlu akü de SAE standardı ile EN standardı arasında 30 A fark var ( 720 EN -- 750 SAE )

O zaman Varta akü de, altta kalmayıp SAE standardını da yazarsa akü üzerine CCA 790 SAE yazması gerekecek.

Üstelik Varta 70 Ah -- Mutlu 72 Ah

Keline harf rakam karmaşası ile tüketiciyi şaşırtmaya gerek yok bence.


Varta 72Ah.png







mutlu 72Ah.png




.
 
Mutlu akü yerli marka olarak kaliteli bir akü olsa da kendim almam ve tavsiye de etmem.!!

Peki neden..?
Cevabı çok basit adamların fiyat politikası Varta ‘ya kafa tutarım mantığında, ülke sınırları içinde ürettiği aküyü ithalat ile gelen yabancı marka akü ile benzer rakama akü satma kurnazlığı oldukça alınmaz.
 

Mutlu AGM yaklaşık 7 yıllık bazen acil işim oluyor rejenerasyon motor ısıtma vs.. illaki enerjiden gidiyordur. 1 kere olsun 1 saniyeden uzun süren marş olmadı tabi 4 ısıtmayı geçen sene sıfırladım biri bozulmuştu 1-2 kere tekledi hata verdi.. Kısacası EFB yerine AGM oluyorsa çok uzun yıllar sorun yaşamazsınız. Vartada sanırım Silver serisinde var AGM haliyle pahalı.. Varta efb alacağıma Mutlu Agm alırım ben olsam.. :)
 

Geri
Üst