O arabanızdan kaynaklı.Doğrusu bu aslında. Genel kullanım olarak sürücüler hız sınırına %10 ekleyip sürüş yapıyorlar.
Bir de araç hızı ile gerçek yani gps hızı durumu. Acaba radarlar GPS ile mi kalibre ediliyor?
Araç hızı ile GPS hızı farklı benim araçta. Yani gps 76 km/s gösterirken ibre 80 km/s gösteriyor.
Doğrusu bu aslında. Genel kullanım olarak sürücüler hız sınırına %10 ekleyip sürüş yapıyorlar.
Bir de araç hızı ile gerçek yani gps hızı durumu. Acaba radarlar GPS ile mi kalibre ediliyor?
Araç hızı ile GPS hızı farklı benim araçta. Yani gps 76 km/s gösterirken ibre 80 km/s gösteriyor.
Radar sistemi nasıl çalışıyor biliyorum. Sadece GPS hızı ile arasındaki fark aslında merak ettiğim. Çünkü üreticiler araçların hızlarını gerçek hızdan fazla gösteriyor diye biliyorum. Örneği de yani hız farkını zaten bizzat kendi aracımda yaşıyorum.GPS yada kadrandaki hız, radar teknolojisi ile aynı değildir.
Polis hız radarları, genellikle Doppler etkisi ya da lazer teknolojisi kullanarak araçların hızını ölçer. Bu iki yöntem farklı mantıklarla çalışır:
- Doppler Radar (Radar Hızı Ölçümü):
- Bu radarlar, radyo dalgalarını yayar ve bu dalgaların bir araçtan geri dönmesini bekler.
- Araç hızlandıkça, geri dönen dalganın frekansı değişir. Bu frekans değişikliği, Doppler etkisi olarak bilinir ve araç hızını belirlemek için kullanılır.
- Radar, bu frekans değişimini analiz ederek, aracın hızını hesaplar.
- Lidar (Lazer Radar):
- Lidar teknolojisi, lazer ışınlarını hedefe gönderir ve bu ışınların hedeften yansıma süresini ölçer.
- Lazerin hedefe ve geri dönme süresi, hedefin uzaklığını ve hareket hızını hesaplamak için kullanılır.
- Lidar, özellikle sabit hedeflere veya belirli noktalara daha hassas hız ölçümü sağlar.
Şu an piyasada olan yeni radarların sapma vs olmadan doğru ölçtüğü söyleniyor.
Haa! demek lastik döndüğü için bu böyle.O arabanızdan kaynaklı.
Araba tekerleğinin çapı ne kadar büyükse bir tür atması için gereken mesafe de o kadar çok olur. Hız ölçümü de buna göre yapıldığı için tekerlerin aşınması ile lastik küçülüyor ve küçüldükçe aynı mesafede daha çok tür attığı için araba daha hızlı gittiğini düşünüyor. Olay aslında bu kadar basit
En doğru ölçüm sabit cisimden kerteriz alarak ölçümdür. GPS'in de yanılma payı var hatta oldukça fazla.Radar sistemi nasıl çalışıyor biliyorum. Sadece GPS hızı ile arasındaki fark aslında merak ettiğim. Çünkü üreticiler araçların hızlarını gerçek hızdan fazla gösteriyor diye biliyorum. Örneği de yani hız farkını zaten bizzat kendi aracımda yaşıyorum.
Burada önemli olan kullandığımız aracın hızı değil de kalibresinin gps'e göre uyumu ya da farkıdır.
Aynı şeyden önceki sayfada bahsettim. Bana da hata payı olma olasılığı düşük geliyor.
Araba hızı neden farklı gösterdiğini söyledim böyle bı tepkiye gerek yoktu bence.Haa! demek lastik döndüğü için bu böyle.
Maşallah, zehir gibisiniz.
Tekerleğin dönüş hızıyla ölçüm durumu koridor hız tespiti yani yukarıdaki formüle göre oluşan durum.En doğru ölçüm sabit cisimden kerteriz alarak ölçümdür. GPS'in de yanılma payı var hatta oldukça fazla.
Hız = Yol x Zaman doğru sonucu verir. Tekerleğinizin dönüş hızıyla yapılan ölçüm yada iki mesafe arasını katettiğiniz mesafeyi hesaplayan GPS'ler 100% doğru olamayabiliyor.
Doğrusu bu aslında. Genel kullanım olarak sürücüler hız sınırına %10 ekleyip sürüş yapıyorlar.
O arabanızdan kaynaklı.
Araba tekerleğinin çapı ne kadar büyükse bir tür atması için gereken mesafe de o kadar çok olur. Hız ölçümü de buna göre yapıldığı için tekerlerin aşınması ile lastik küçülüyor ve küçüldükçe aynı mesafede daha çok tür attığı için araba daha hızlı gittiğini düşünüyor. Olay aslında bu kadar basit
Haa! demek lastik döndüğü için bu böyle.
Maşallah, zehir gibisiniz.
Araba hızı neden farklı gösterdiğini söyledim böyle bı tepkiye gerek yoktu bence.
Tam da böyle aslında. Araç üreticisi nasıl kalibre etmişse ne kadar pay bırakmışsa o vardır.Bütün araçlar ve markalar için geçerlidir. Hiç birisi gerçek hızınızı kadranda göstermez. Belli bir yüzdelik pay var gerçek hız arttıkça kadrandaki farkda artıyor. Yani siz 110 ile giderken gerçek hızınız belki 100-104 falan ancak gelir.