Son yaşadığım tecrübeyi aktarayım,
Hız sınırı 70 olan iki şeritli bölünmüş yolda sağ şeritte giderken, ileride bulunan ada şeklindeki ışıksız kavşaktan dönmek için yaklaşık 60-70 metre geriden kurallı bir şekilde yerde bulunan çizgilere uyarak sola geçtiğim esnada, neredeyse aynı hızda sağ şerit boşken devamlı sol şeritten gelen yaklaşık 200 metre gerideki yolcu otobüsünün selektörü ardına devamlı selektörü görünce dönmeyip yola devam edip uygun şekilde sağ şeride geçtim.
Yola devam ettikten yine yaklaşık 200 metre sonra beni geçen otobüs sol şeritte, sol sinyali ve sis lambaları açık olarak devam etti.
Sonra sol sinyal açık şekilde sağ şeride geçti. Uzunca bir süre sağ şeritte sol sinyali açık devam etti. Ardında şeritte kaymalar da yapıyordu.
112'yi arayarak; devamlı sol şeritte ilerleyen, şeritler arasında kaymalar yapan, şerit değiştirme kurallarına uymayan sis lambaları açık bir yolcu otobüsü olduğunu ilettim. Yolcu otobüsü olması nedeniyle , olası bir uykusuzluk durumu olabileceğinden bahsettim, kontrol ve önlem alınmasını rica ettim. Plaka ve güzergah sordular.
Yaklaşık 15 dk sonra ilgili ekip aracı kontrol ettiklerini , gerekli cezai işlemi uyguladıklarını, duyarlılık için de teşekkür ettiklerini ileterek görüşmeyi sonlandırdık..
Açıkçası yerdeki çizgilerin yola renk kattığını düşünen , kuralına göre sürüş yapmayan sürücülerin azalması gerektiğini düşünüyorum.
Cezaya ek yeniden ehliyet alma döngüsüne sokmak gerek..
Gerçi ehliyet kullanmıyor aracı.. ehliyetsiz de kullananları çok duyuyoruz..
Düşünün ki trafik kurallarını yazan kişinin ehliyeti yokmuş ve araç kullanmıyormuş..
Trafikte yol almak biraz mantıktan, biraz empatiden ve kurala uymaktan geçiyor. Nerede hatalı sürüş yapan varsa bu özellikleri kullanamıyor da diyebiliriz.
Daha çok yazarım çok..
Hatasız keyifli sürüşler dilerim..