Hocam fiyat farkı yakıt filtresin (mazot filtresi) 'den kaynaklanıyor 125 lira fiyatı var., bu değiştiği için ekstra olarak 50-60 lira da işçiliğe ilave ediyorlardır., Mazot filtresi değişimi esnasında yapılacaklar hakkında biraz konuşmak istiyorum., VW'de 2009 öncesi modellerde mazot filtresi değiştirildiğinde sistemdeki havanın alınması işlemi kontağı 4-5 defa açıp-kapatarak yakıt pompası aktive edilerek alınıyordu., Fakat 2009 sonrası bu kalktı ve üniteye giren havanın alınması artık filtre değiştirildikten sonra aracı bilgisayara bağlayarak VCDS programı ile yakıt pompası aktive ediliyor ve o şekilde sisteme karışan hava tahliye ediliyor.,
Şimdi esas anlatmak istediğim konuya gelecek olursam yakıt filtresi değişimi sonrası aracı ilk çalıştırma öncesi sisteme karışan havanın alınması neden bu kadar önemlidir onu açıklayayım., Eğer ki sistemdeki hava alınmadan araç çalıştırılırsa sistemde olması gerektiğinden daha fazla hava olacağından enjektörler vasıtasıyla yanma odalarına püskürtülen yakıt-hava karışımı dengesi bozularak (yani olması gerektiğinden daha fazla hava olacağından) olası ateşleme sistemine zarar vermesi ile sonuçlanabiliyor., Ayrıca yine sistemdeki hava alınmadığı için yakıt pompası çok fazla ısınarak zarar görebiliyor yada ömründen 10 yıl çalabiliyor ki bir yakıt pompası ne kadardır..? buna işçiliği de katarsak çok yüksek fiyatlar ödemek kaçınılmaz oluyor., Bir araç markası ne olursa olsu fabrikada üretildikten sonra aracın her bir parçasının kaç torx ile sıkılması gerektiği aklınıza gelebilecek her türlü işlemin nasıl yapılması gerektiği gibi konularda teknisyenler için mühendisler tarafından hazırlanıp basılan bir service manual'i vardır, bu kitapta da yakıt filtresinin havasının alınması gerektiği yazar., Her servise bu service manual 'dan gönderilir ancak 900 sayfalık bir kitabı kim okur yada ihtiyacı olduğunda kim acıp bakar tam bir muamma.,
Bu sebebten mazot filtresi değişimi sonrası mutlaka aracı bilgisayara bağlanıp yakıt pompası aktive edilerek havasının alınması çok büyük önem arz ediyor., Şimdi bu işlemi yetkili servisler yapıyo mu yada bu işlemden haberdarlar mı diye sorarsak., bi ara gittiğimde bu konuyu sorduğumda çok bilmiş servis danışmanı gerekli olan ne ise yapılıyor diye başından salmaya çalışmıştı ustayla görüşmek istesem de bu mümkün olmamıştı.,
Araştırmalarım sonucu yabancı forumlarda (myturbodiesel.com) sitesinde bu konu detaylı şekilde nasıl yapıldığı ile ilgili paylaşımlar bulmuştum; Şu verdiğim link'teki sayfanın sonlarına doğru nasıl yapıldığı ile ilgili detaylı şekilde anlatılmış., altaki video nun sonunda da VCDS kablosuyla (vagcom kablosu sanırım) bağlayıp yapıyor.. Benim araç daha 15.000 bakıma gircek ama gerek ülkemizde mazot kalitesinin düşüklüğü ve ülkemizdeki mazotta çok kükürtlü olduğundan mazot filtresini değiştirmeyi düşünüyorum., Vag.com kablosuyla bu settings'e nasıl girilir nasıl yapılabilir diye [mention=2]yusuf[/mention] hocama danışacaktım ama daha bakıma gitmediğimden konuşma fırsatı bulamadım., Arkadaş VCDS kablosunu bağladıktan sonra sırasıyla menüden önce control modul 'e giriyor., sonra engine 'ı seçiyor., devamında Output Tests - 03 tıklıyor ve sistem aktive olup 60sn. boyunca çalışmaya başlıyor ve bu işlemi 3 kere tekrarlamanız gerektiğini söylüyor.., Ayrıca bu işlemi Basic settings 'ten de yapabileceğinizi söylüyor.. Yusuf hocam bu settings ayarlarına bu vag.com kablosuyla engine menüsüne girip yapıyorlar bu bizim vag.com kablosu dediğimiz ile yabancıların VCDS kablosu dedikleri aynı şey sanırsam dimi..? bizi biraz aydınlata bilirmisiniz..? Ben bu vag kablosu işinden pek anlamıyorum..
http://www.myturbodiesel.com/wiki/fuel-filter-replacement-2009-vw-jetta-golf-jsw-and-audi-a3-tdi/