ANA KONU

@silvershadow hocam çok teşekkür ederim çok faydalı oldu. Mobil 1 ESP Formula 5W-30 almayı düşünüyorum şu anda. Peki yağ filtresini nerden almalıyız? Orjinal olduğundan emin olmak için? Bir de nerede değiştireyim yağı ve filtreyi? Özel serviste mi yoksa bizim burda yıkamacı lastikçi var onlar da yağ değişimi yapıyorlar. Lütfen yardımcı olun hiç bilgi sahibi değilim. 
Hocam yardımcı olayım., Öncelikle yıkamacı, lastikçi gibi yerlerde kesinlikle yağ değiştirmeyin bi zahmet herkes kendi işini yapsın., Bütçeniz hangisine müsaitse ya sanayide yada serviste yağ değişimi yapın., Yağ değişimi esnasında yapılması gerekenleri size kısaca anlatayım., Öncelikle her ne olursa olsun aracın yağı değişecekse kesinlikle yağ filtresinin de değiştirilmesi gereklidir size şimdi bazı süper zekalı kişiler araç daha 1.000km 'de filtreyi değiştirmeye gerek yok diyebilirler., katiyen inanmayın sebebi yağ filtresi "nispeten" zor bir yerde olduğundan uğraşmak istemezler alt tarafı 30lira lık filtreyi değiştirmeyi üşenirler., Sormak lazım o kişilere hamam a gidip kese attırdıktan sonra acaba yine kirli çorap ve kirli çamaşırlarını mı giyiyorlar diye., 2. olarak yağ filtresinin kutusunun içinden contalar çıkar, yeni contaların eskisiyle değiştirilmesi gerekir (bilginiz olması açısından söylüyorum genelde zaten contayı değiştirirler) 3. olarak yağı boşaltma işlemi 2 tip yağ boşaltma şekli vardır., bazı üşengeç insanımız yağı karter tapasından boşaltmak yerine., kompresörle çekmek kolayına geldiğinden uğraşmak istemez.., Yapılması gereken araç lifte kaldırılır yağ karterinin tapası sökülür (yağ değişimin de karter tapasıda değişir 3-4 lira bişey) yağın tamamen süzülmesi için 10-15 dakika beklenir (gerekirse bu süre uzatılabilir) Aynı zamanda eski filtre yenisiyle değiştirilip yeni contalarla beraber yeni filtre takıldıktan sonra ve yağ tamamen süzüldükten sonra yeni karter tapası yerine takılıp sıkılacak., Sonrasında Almanya'nın yayınladığı "servis bültenine" göre aracınız TSI benzinli ise 4 Litre, TDI dizel ise 4.6 Litre yağ alır (ne eksik ne de fazla) Son olarak araç lift 'ten indirilmeden önce yeni yağ konulduktan sonra araç 2.000-2500 devir aralığında biraz çalıştırılıp kaçak kontrolü (aracın alt kısmından) yapılıp işlem tamamlanır., Kaçak kontrolünde bakılması gereken elzem nokta yağ filtresinin muhafazasıdır, muhafaza plastik olduğundan dikkat edilmesi gerekir ve ne çok fazla sıkılması (çatlatırsınız) ne de az olucak şekilde kararınca sıkılır.,

Yağ konusuna gelirsek eğer bütçeniz el veriyorsa sadece servislerde satılan Castrol Edge Professional LongLife III 5w-30 kullanmanızı öneririm (Dışarda satılan normal Castrol Edge ile karıştırmayın)., Özel bir yağdır aracın üretim aşamaında fabrikanın koyduğu yağ ile aynı yağdır.., ilk dolum yağı diye geçer., Litresi 62 tl dir ki bu da size sadece 1 litre'lik satıldığından 5 tanesi 310 lira dır., Bu yağın diğer bir özelliği sahteciliğe karşı içinde özel bir "marker" bulunmasıdır., ve UV ışık altında renk değiştirerek hemen kendini belli eder (kendim tarafından bizzat kaliteli bir uv fener ile kontrol edilmiştir)., Bazen manyaklık derecesine varabiliyor :) .,

Diğer kaliteli bir yağ Mobil firmasının Mobil 1 ESP Formula 5W-30 bu da referans sayılabilecek bir yağdır., Burda önemli olan (hangi yağı seçerseniz şeçin) çok fazla marka değiştirmeden (bu da pek önerilmez) bir yağ da karar kılıp aracın ömrü boyunca o yağı kulanmanızdır., Mobil 'in sitesinde yetkili satıcılar bulunmakta yada bauhaus gibi yerlerden alabilirsiniz., İnternette pek çok yerde 10-15 lira daha uygun fiyatlara denk gelebilirsiniz fakat yağ işi şakaya gelmez malesef sahte yağlar piyasada dolaşmakta., Diğer bir önemli konu ise aldığınız yağın üretim tarihini mutlaka kontrol ediniz eski tarihli yağ olmaması açısından! Yağ filtresini ve karter tapasını servisten alabilirsiniz fiyatı pahalı değildir

Serviste orjinal Yağ filtresi: 32 lira

karter tapası da 3-4 lira

Serviste satılan Castrol Edge Professional LongLife III 5W-30

IMG_3586.JPG

Moderatör tarafında düzenlendi:

Murat Bey merhaba,

Motor durduktan birkaç dakika sonra baktı. Benzin alırken. Belki tam inmemiş olabilir diye düşündüm ben de. Yine de 1 litre demesi bana fazla geldi.

Aracın ilk sahibiyim. Rodaj kısmını anlayamadım.

Teşekkürler
Değerli Hocam 

Rodaj hakkında detaylı bilgi burada 

Bugün tdi dsg aracımı yıllık bakım için Gaziemir Vosmer'e götürdüm.

Aracım 2014 model 20.000 km olmak üzere. Servis görevlisinin ilk baktığı balatalar oldu, sonra sürücü koltuğuna oturup süratli bir şekilde farları, silecekleri vs kontrol etti. Aracı bu şekilde kullanarak eskitemeyeceğimi söyledi :)  

Neyse toplam masraf 787 tl tuttu, tüm filtreler ve motor yağı değişti. Üzerine ek olarak dsg için mekatronik güncellemesi yapıldı. Bu güncellemenin garanti kapsamında olduğu ve bir maliyetinin olmayacağı söylendi.(olmadı da) Bir sonraki bakımın, eğer ekstra bir şey çıkmazsa daha ucuz olacağını söyleyerek içimi bir miktar rahatlattılar :)  

Aracın tek probleminin %70 civarına düşen aküsü olduğunu söylediler. Tam bir süre veremeseler bile akünün 1 yıl daha idare edebileceğini, yolda kalma durumunda ücretsiz yardımı kullanmamı önerdiler.

@cenko32 Hocam bizim akünün durumu hep 60-70 civarı, 3 yıl olacak şubatta şuana kadar bir sorun olmadı. 2 defa montaj yaparken akü zayıf uyarısı verdi, durduk yerde çalıştırıp işime devam ettim. Bence birşey olmaz akünün durumundan. 

@cenko32 Hocam bizim akünün durumu hep 60-70 civarı, 3 yıl olacak şubatta şuana kadar bir sorun olmadı. 2 defa montaj yaparken akü zayıf uyarısı verdi, durduk yerde çalıştırıp işime devam ettim. Bence birşey olmaz akünün durumundan. 
Sanırım haklısınız, geçen seneki bakımda da benzer bir akü seviyesi aklımda kalmış, siz söyleyince hatırladım. Demek ki akü seviyesinde ciddi bir değişiklik yok ama yine de psikolojik olarak bizi hazırlıyorlar. 

Merhaba Arkadaşlar,

Aranıza yeni katıldım, aracı alalı 1 ay kadar oluyor, 2. el aldım.

Aracım 2016 Golf 1.2 tsi comfortline dsg ve araçta 2016 yılı üretimi Continental WinterContact TS 860 kış lastiklerim takılı.

Araçla ilgili ufak ama önemli bir sorunum var 1 hafta önce hafif kar yağdığında evin önündeki 20 derece civarı biraz dik bir yokuştan 1.viteste aşağı inerken ufaktan fren yapmak zorunda kaldığımda aracın arkası sağa doğru kaymaya başladı. Çok bariz bir kayma değildi ama azıcık yağmış bir karda ve az bir frende bunu yapması beni tedirgin etti. Karın bazı yerlerinde buzlanmada vardı ama eski aracım i20 hiç böyle şeyler yapmazdı ki onda esp falan yoktu. Lastiklerden olabileceğini düşündüm lastik havalarını kontrol ettiğimde arkalardan biri 29 diğer 31 civarı idi, tüm lastikleri 32 yaptım ve lastiklerdendir diyerek kendimi avuttum.

Dün ciddi bir kar yağışı (perşembe sabahı ilk kar yağdığı gün) vardı ve sabah arabayı evin önündeki açık otoparktan çıkartırken biraz zorlandım ve tam otoparkın çıkışına geldiğimde sokağa dönmek için direksiyonu sağa çevirdim araç pati çekmeye başladı arka hafif sağa kaydı. Neyse araba pati çekmeye başlayınca kaldıramadım. Bir iki güzel insanın yardımı ve itmesi ile aracı sokağa çıkarabildim. Yerde 15-20 cm civarı kar vardı ben de benden önce geçen bir arabanın lastik izini takip ederek iniyordum. Araç biraz gittikten sonra cadde de biraz trafik olduğu için ben yine ufaktan fren yapmak zorunda kaldım ve arabanın arkası yine sağ tarafa attı ama bu sefer kötü attı, eğer yerde buz olsa kesinlikle araba durmazdı ama yumuşak kar olduğu için araba durdu. 

Karlı yolda veya çok az buzlu yolda yokuştan inerken aracın en ufak fren dokunuşunda bile sağa sola atması normal mi? Eski aracımı geçen yıl karda buzda çok kullandım ama böyle bir durumla karşılaşmadım, aracım yokuşta kayarken bile dümdüz kayıyordu. Golf aracım yeni olduğu için tam huyunu suyunu da bilmiyorum, biraz tedirgin oldum.

Sorun neden kaynaklı olabilir?

Teşekkür ederim.

@atilla Aramıza hoşgeldiniz Atilla Hocam. 

Bahsettiğiniz bir sorun değil bana göre. Hangi araçla denersem deneyim sağa ya da sola doğru atıyor. Bunda, yağmur yağdığında suyu kenara biriktirsin diye eğimli yapılan yollarında payı olduğunu düşünüyorum. Bir de, golfte öyle bir şans yok ancak, mekanik el freni olan bir araçta düz zeminli olduğunu bildiğiniz bir yerde hareket halinde el frenini çekerek arka iki tekerinde fren güçlerinin eşit mi yoksa bir tarafın daha iyi diğerinin zayıf kaldığını anlayabilirsiniz.

Yeni yılınız kutlu olsun arkadaslar [emoji1250][emoji1250][emoji1250][emoji1250]

inşallah hepimiz için hayırlı bir yıl olur

Yeni yılınız kutlu olsun sayın forum üyeleri ve yöneticileri :)

Değerli Dostlar bugün bir kaza yaptım. Kırmızı ışıkta Güngörende arkadan sert bi şekilde çarptılar. Daha sonra araçtan indim baktım adam hareketsiz yatıyo korktum ambulansı aradım kapılar açılmıyo diye itfaiyeyi aradım. Adam kalp krizi geçiriyo diye korktum. Bi baktım elinde bonzai sarılı çarşaf deliye döndüm. Neyse adam boku yedi en son kan testine götürüyolardı kelepçelenmiş bi şekilde....

Asıl sorum bende çarpanın kimliği ruhsatı trafik sigortası ve trafik polisinin tuttuğu kaza tutanağı mevcut. Şuan İstanbuldayım cumartesiye kadar aracım yetişir mi ? Tamponun sağ alt tarafına lokal boya bide içeriye göçmüş olan en sağdaki park sensörü yuvasına yerleştirilecek. Ne kadar masraf çıkar ? Resmi evraklarla gitmem yeterli mi ? Başka ne işlem gerekir yardımcı olursanız sevinirim. Bahçelievler Altura yada Bakırköy Tamaş'a götürmeyi düşünüyorum tavsiyesi olan var mı ?

@yusuf @silvershadow 

Değerli Dostlar bugün bir kaza yaptım. Kırmızı ışıkta Güngörende arkadan sert bi şekilde çarptılar. Daha sonra araçtan indim baktım adam hareketsiz yatıyo korktum ambulansı aradım kapılar açılmıyo diye itfaiyeyi aradım. Adam kalp krizi geçiriyo diye korktum. Bi baktım elinde bonzai sarılı çarşaf deliye döndüm. Neyse adam boku yedi en son kan testine götürüyolardı kelepçelenmiş bi şekilde....
Asıl sorum bende çarpanın kimliği ruhsatı trafik sigortası ve trafik polisinin tuttuğu kaza tutanağı mevcut. Şuan İstanbuldayım cumartesiye kadar aracım yetişir mi ? Tamponun sağ alt tarafına lokal boya bide içeriye göçmüş olan en sağdaki park sensörü yuvasına yerleştirilecek. Ne kadar masraf çıkar ? Resmi evraklarla gitmem yeterli mi ? Başka ne işlem gerekir yardımcı olursanız sevinirim. Bahçelievler Altura yada Bakırköy Tamaş'a götürmeyi düşünüyorum tavsiyesi olan var mı ?
@yusuf @silvershadow 
Geçmiş olsun hocam, elinizde arkadan vurulduğu ve poliste olduğu için tam haklı olduğunuz kesin, servise bırakın aracınızı kaskonuz var ise o halleder ve karşı sigortadan rücu eder. Tampon tırnak vb durumu önemlidir, dışarıdan belli değil ama içeriden sıkıntı olabilir, yetkili servis duruma göre yetiştirecektir, tekrar çok geçmiş olsun.

Geri