Mk7 Golf ilk çıktığında TDI araçların mazot filtre haznesini Mann-Hummel yapıyordu., ve bu olay 2016 şasi yılının sonuna kadar devam etti., (tam tarihi net hatırlamıyorum).,
O zamanlar Mann-Hummel Filtre kazanı için 5Q0 127 177B kodlu kısa tip (Mann kodu PU8006) filtre kullanılıyordu., İlk mazot filtresi değişiminde aracımdan çıkan filtre 5Q0 127 177B (PU8006) kodlu Mann marka filtreydi.,
Sonrasında UFi filtre kazanına geçildi., UFi kazana geçilince sanırım; VW mazot filtresi siparişlerini de
tek elden UFi 'den tedarik etmeye başladı(maliyetleri düşürmek için)., bunun sonucunda filtrenin parça kodu 5Q0 127 177 (UFi code: 26.038.00) olarak güncellenmiş oldu., Mann 'da bu süreçte (her iki filtre kazanına uyumlu olan) PU8021 kodlu filtreyi çıkardı.,
Sonrasında 2-3 ay önce konuştuklarımızı hatırlasınız Mann firmasının PU8028 kodlu yeni bir filtre geliştirdiğini konuşmuştuk., bir süre sonra üretimler başladı vs...
Buraya kadar herşey normal seyrinde ilerliyordu., Fakat benim Doğuş Oto'dan aralık ayı sonunda bakım için Castrol Edge Professional motor yağı almak için gittiğimde iş karışmaya başladı., Motor yağını depodan getirirlerken., yedek parçadaki personele bir de bu Mann firmasının yeni ürettiği PU8028 kodlu (bunun VW 'deki karşılığı 5Q0 127 177
D) kodlu filtreden getirmelerini söyledim.,
VW 'den orjinal yakıt filtresi aldığınızda filtre'nin üzerinde hem VW'nin parça kodu, hem de üreticinin kendi parça kodu yazdığını görürsünüz.,
Filtre geldi kutuyu açtığımda büyük bir süpriz ile karşılaştım; filtre'nin üzerinde 5Q0 127 177
D yazıyor bu tamam., fakat Mann kodu olarak PU8027 yazdığını gördüm..!! Fakat Mann sitesine girdiğinizde PU8027 'diye bir parça bulunmamakta..!!
Şimdi bir özet geçip hafızamızı tazeliyelim;
5Q0 127 177B ---> Mann PU8006 (kısa tip "sadece" Mann-Hummel filtre kazanı ile uyumlu olan)
5Q0 127 177 -----> Mann PU8021 ve UFi 26.038.00 (Mann-Hummel ve UFi filtre kazanı her ikisiyle de uyumlu olan)
5Q0 127 177
D ---> Mann PU8027
İşin daha da tuhafı; serviste benim aracın şasi no ile sorgulama yaptığımda benim araç için uyumlu 5Q0 127 177 kodlu parça gözüküyor (kutunun içinden çıkan UFi marka ve üretim yeri Made in Tunisia).., Normal şartlarda sistem benim araç için hem 5Q0 127 177 (UFİ marka olan), hem de 5Q0 127 177
D (Mann marka olan) göstermesi lazım..
FAKAT aracımda takılı olan filtre kazanının üzerinde yazan parça kodu ile sorgulattığımızda sistem 5Q0 127 177
D kodlu parçayı veriyor., Yedek parça sorumlusu bilee bu olaya şaşırdı.,
(kendi aracınızda da kaputu açtığınızda mazot filtresi kazanı'nın üzerinde kazanın parça kodunu görebilirsiniz., aynı zamanda kazanı üreten firma da yazmaktadır.)
Anladığım kadarıyla Mann firması bu yeni geliştirdiği (PU XXXX) filtre henüz üretim aşamasında ve fabrika tarafından yeterli stok yapıldıktan sonra avrupa geneli tedarikçilere sevkiyat sağlanacak., bu sebebten dolayı hem yetkili servislerdeki EPC kataloğu, hem de dış piyasadaki tedarikçilerin EPC kataloğu henüz güncellenmediğinden ortada bir karışıklık mevcut.,
Şuan için PU8028 diye konuşulan filtre tamamen "hayal kahramanı" diyebiliriz., Ancak gerçek olan bir şey var; PU8027 kodlu bir filtre 5Q0 127 177
D koduyla servisin stoklarında gözükmekte.. Bekleyip gelişmeleri takip edeceğiniz bakalım süreç nasıl sonuçlanacak..
İşlerimin yoğunluğundan dolayı henüz akü değişimi için servise gidemedim., bakım esnasında mazot filtresini değiştirememiştik çünkü mazot alma işini son dk.ya bıraktığımdan filtre kazanının içindeki eski mazotu çektikten sonra yeni mazotu ilave edecek temiz bidon/kap vs.. bulamamıştım., 2. yılın sonunda mazot filtresini değiştirdiğimde çıkan filtrenin çok kirli olduğunu gördüğümde ve ülkedeki mazot kalitesinin iyi olmadığını da hesaba katarak bundan sonra ki bakımlarda yakıt filtresini her yıl değiştirme kararı almıştım.,
Önümüzdeki hafta akü garantiden değişirken., 5Q0 127 177B kodlu parça üretimi durdurulmasaydı bu ürünü kullanacaktım kutunun içinden Mann çıkıyordu., fakat artık üretimi yok., Servisten parçanın güncel koduna baktığımızda 5Q0 127 177
D olarak gözüküyor (Mann PU8027)., Ancak servis doğal olarak takarız ama mesuliyet kabul etmeyiz tavrındalar., Bu sebebten bir sefere mahsus şuan sistemin verdiği 5Q0 127 177 UFi kullanabilirim., Nasıl olsa sene de bir değiştiriceğim.., ve seneye kadar EPC katalogları güncellenmiş olur zaten..
Resimler;
Aracımın üzerinden çıkan fabrikanın taktığı filtre
5Q0 127 177B ---> Mann PU8006 (kısa tip "sadece" Mann-Hummel filtre kazanı ile uyumlu olan)
Ekli dosyayı görüntüle 24895
5Q0 127 177D ---> Mann PU8027
Ekli dosyayı görüntüle 27207