Şanzıman yağını servisten almanız yararınıza olur., şanzıman yağında çok farklı specs. Ve tip onayları var.,
Örnek örnek veriyorum Liqui moly 75w-90 önerir, motul 75w-80 önerir, her markanın yağ seçicileri farklı tipte yağ önerir siz zannedersiniz ki bu yağ benim aracına uygun ama o yağı kendisinde uygun olanı olmadığı için en yakın alternatifini önerir/önerebilir..
Dışardan alabilmek için önce araçta kullanılan şanzıman yağının uygun yağ onayı nedir bilmeniz gerekir, fabrika o şanzıman kutusunda 75w-80 mi veya 75w-90 mı kullanılmış, yoksa 70w-90 mı kullanmış bilmeniz gerekir.!!
Sanayide ki usta da bunu bilmez, usta zamanında golf bir aracın şanzıman yağını değiştirmiştir., ondan sonra hepsinde aynı yağ kullanıyorlar zannediyorlar., çünkü atıyorum 6 ileri manuel şanzımanda 75w-90 kullanıyorlarsa, 5 ileri manuel de farklı tip kullanmış olabilirler.,
Manuel vites 4 çekerde farklı olur., GTI manuelde farklı tip olur., Golf R manuelde darklı olur., biz kullanıcı olarak golf’te 2 tane maneul şanzıman var zannediyoruz, biri 5 ileri diğeri 6 ileri., ama öyle değil motora ve torka göre bile değişiyor.. 4 çeker olursa değişebiliyor.,
Örneğin bizim ülkemize gelmediği için pek bilinmez., avrupa’da Golf 1.6 tdi 4 motion manuel vites araçlar vardır., bizdeki 1.6 tdi araçlar ile yurtdışındaki 4motion olanlar bilee farklı.,
Kullanılması gereken doğru yağ nedir..? bunu bilebilecek tek yer servistir., servise sorup 75w-80 vs.. sizin araçta hangi kalınlıkta kullanılıyor, en önemlisi hangi “vw onayı” olan yağı kullanılmalı, aracın şasi numarasıyla sorgulatıp öğrenmeniz lazım..
Yedek parçadaki adam da bu konuda bilgisi ne kadar, bilgi sahibi olsa bilee size bunu söylemek istemezse söylemez başından savma yapmak isteye bilir.,
En garanti yöntem servise gidersiniz, aracımın şasi numarası bu., benim aracımda hangi şanzıman yağı kullanılıyor dersiniz., ve 1 kutu yağ getirmelerini istersiniz., fiyatı pahalı değilse servisten alırsınız., pahalıysa yağın kutusunun ön-arka resmini çekersiniz., sonrasında araca uyan “vw onayı” olan yağı dışardan istediğiniz marka alırsınız..
Şanzıman yağı hasas bir konudur..