@Kaaan95.ky hocam sadece vw'nin yaptığı hileden bir kesiti paylaştım yoksa abd saf temiz duygularla vw'ye ceza kesti demek istemedim
ama madem siz ayrıntısıyla paylaşmışsınız, sağolun, ben de düşündüklerimi yazayım bu konuda.
abd'nin saf çevreci bir politikayla bunu yaptığını sanmıyorum, elbette sermaye yönetimi gereği kendi öz sermayesinin önünü açmak isteyecektir, buna itiraz ne mümkün. yine bir kapitalist rakibinin açıklarını araması da bundandır. ama bu konuda abd'nin niyetini iyi kötü diye değerlendirmeden önce sorunun başladığı yere bakmak gerekiyor, bu da bizi hırsızın hiç mi suçu yok noktasına getiriyor
vw başından beri abd'de Clean Diesel reklamı ile araba sattı. belgeselde gördüğüm kadarıyla özellikle jetta gibi sedan araç satmış. bunu yaparken azot emisyonu ile ilgili bir hileye başvurmuş. seneler sonra bu hile farkedildiğinde uzun süre bazı bağımsız kuruluşlar vw ile yazışmalar yapmış. tabi hala satışlar devam ediyor.
vw daha sonra ikinci bir hileyi devreye sokuyor, yazılımla emisyon testlerinde aracın performansını değiştirip hile yapıyor. bu aşamada veya bir önceki aşamada tam hatırlamıyorum, yönetici kademesi arasında bir yazışma yapıldığı ortaya çıkıyor. bu yapılan hilelerden dolayı sorumlu olunacağı ve tazminat ihtimalinden bahsediliyor. ama satışlar tam gaz giderken bunun tolere edilebilecek bir ceza olduğunu düşünüyorlar. yani bugün yaşananları o zaman peşinen kabul etmişler ama bu kadar olacağını tahmin edememişler.
elbette amerika piyasayı kendi üretimi araçlarla domine etmek için böyle bir açığı bulmuş ve üzerine gitmiş olabilir ama ortada bu kadar büyük bir hile varken benim gözüm amerikayı görmez tüketici olarak. keşke aynı şeyi almanya veya bir başka devlet de amerikaya karşı yapabilse ve biz de ne mal olduklarını görsek.
elektrikli araçlar konusuna gelince, ben duygusal olarak çok sevsem de teknik anlamda doğaya yükü hakkında bilgi sahibi değilim. ama şundan umutluyum, elektirikli motorlar daha 20 yaşında bile sayılmaz ve her geçen gün daha da gelişiyor. yoksa farkındayım, biz de dahil birçok ülke elektrik üretimi için fosil yakıtlara bağımlı halen.
son olarak eğer netflix kullanıyorsanız kirli para adlı belgeseline göz atmanızı öneririm.