Sayın @tiesay hocam sizden alıntı yaptım ama sakın üzerinize alınmayın konuyu başından beri takip ettiğim için aşağıda genel bir serzenişte bulunacağım.Sonra kendi kendime, "sen daha kuyu suyuyla benzinliklerde yıkıyorsun, kendine gel." dedim ve yattım.
Hocam merhabalar,Sayın [mention=17078]tiesay[/mention] hocam sizden alıntı yaptım ama sakın üzerinize alınmayın konuyu başından beri takip ettiğim için aşağıda genel bir serzenişte bulunacağım.
Ben de arabasının ve bisikletlerinin temizliği hakkında titiz olan birisiyim.
92 model Tempra'mızı benzinliklerdeki dönen silindirli makinelerde yıkattığımı hatırlayıp kendime hem gülüyor hem kızıyorum.
Artık benzinlikte köpük, hortum ve bezle yıkıyorum diye kendimi tebrik ediyordum fakat bu da mı gol değil yani [emoji20] Kuyu suyunun ne günahı var? Saf suyla mı yıkayacağız?
Evin önünde kendim yıkayayım dedim birkaç defa; bu sefer de çok su harcıyormuşum gibi geldi... Benzinlikte süresi belli, sıra baskısı vs derken anında yıkayıp bitiriveriyor insan [emoji4]
Sonra kenara çekip camsille camları cam gibi yapıyorum, varsa bulduğum en ucuz lastik parlatıcıyı sürüyorum bitti gitti.
-------------
Herkes aracını sever, değer verir fakat sizleri tenzih ederim ülkemizde bu konunun abartıldığı gibi (bakınız alım satım ilanları, fiyatlar, marka modelin statü göstergesi olması) temizlik/yıkama konusunun da abartıldığını düşünüyorum.
Birçok ülkede bulundum bizdekinin yarısı kadar oto yıkamacı görmedim; ''detailing''ci hiç görmedim ya da dikkat etmedim. Millet benzinlikte ya da benzinlikteki gibi yan yana araç yıkama düzeneklerinde aracını yıkayıp geçiyor.
Yahu araba bu. Yeri geliyor yağmurda, çamurda, karda sürüyoruz. Üzerinde su kaldı, silerken bez çizdi de ne demek; ben anlayamıyorum. Arabaları kapalı garajlara koyup kitleyelim üstü açık nostalji arabaları gibi sadece güneşli günlerde sürelim o zaman... Bisiklet ve teknolojik eşya konusunda daha titiz olduğum için onlarla bir bağlantı kurup empati yapmaya çalışacağım ama yine olmuyor [emoji4]
Neyse, otomobil forumundayız, tabii ki bu işi hobi veya terapi gibi yapan arkadaşlar var, saygı duyuyorum. Elinize sağlık fakat bu da benim bakış açım.
İyi forumlar [emoji4]
Aslında mantıken doğru hani düşündükleriniz ama malesef ülkemizdeki araç fiyatlarının çalışanlarının aylık maaşlarına oranı ile yurtdışındaki bu oranın da kaç kat olduğunu çok net biliyorsunuzdur haliyle ülkemizde elde olanı en iyi şekilde kullanma eğilimi var otomobil sevgisinin dışında. buna ek olarak bu forum gibi birçok otomobil marka ve modelinin forumları da mevcut ve siz de üyesiniz sizin yaklaşımınıza bakınca altı üstü araç sonuçta burda vakit kaybetmeye ne gerek var, hemen hemen birçok ilde yetkili servis var. Bu servisler farınıza da bakıyor,rutin bakımları da yapıyor, cam düğmesi kırılınca cam düğmesini de değiştiriyor burada araştrıp alıp uğraşmaya ne gerek var a çıkıyor düşünceSayın @tiesay hocam sizden alıntı yaptım ama sakın üzerinize alınmayın konuyu başından beri takip ettiğim için aşağıda genel bir serzenişte bulunacağım.
92 model Tempra'mızı benzinliklerdeki dönen silindirli makinelerde yıkattığımı hatırlayıp kendime hem gülüyor hem kızıyorum.
Artık benzinlikte köpük, hortum ve bezle yıkıyorum diye kendimi tebrik ediyordum fakat bu da mı gol değil yani Kuyu suyunun ne günahı var? Saf suyla mı yıkayacağız?
Evin önünde kendim yıkayayım dedim birkaç defa; bu sefer de çok su harcıyormuşum gibi geldi... Benzinlikte süresi belli, sıra baskısı vs derken anında yıkayıp bitiriveriyor insan
Sonra kenara çekip camsille camları cam gibi yapıyorum, varsa bulduğum en ucuz lastik parlatıcıyı sürüyorum bitti gitti.
-------------
Herkes aracını sever, değer verir fakat sizleri tenzih ederim ülkemizde bu konunun abartıldığı gibi (bakınız alım satım ilanları, fiyatlar, marka modelin statü göstergesi olması) temizlik/yıkama konusunun da abartıldığını düşünüyorum.
Birçok ülkede bulundum bizdekinin yarısı kadar oto yıkamacı görmedim; ''detailing''ci hiç görmedim ya da dikkat etmedim. Millet benzinlikte ya da benzinlikteki gibi yan yana araç yıkama düzeneklerinde aracını yıkayıp geçiyor.
Yahu araba bu. Yeri geliyor yağmurda, çamurda, karda sürüyoruz. Üzerinde su kaldı, silerken bez çizdi de ne demek; ben anlayamıyorum. Arabaları kapalı garajlara koyup kitleyelim üstü açık nostalji arabaları gibi sadece güneşli günlerde sürelim o zaman... Bisiklet ve teknolojik eşya konusunda daha titiz olduğum için onlarla bir bağlantı kurup empati yapmaya çalışacağım ama yine olmuyor
Neyse, otomobil forumundayız, tabii ki bu işi hobi veya terapi gibi yapan arkadaşlar var, saygı duyuyorum. Elinize sağlık fakat bu da benim bakış açım.
İyi forumlar
@SCC Hocam bilakis benim bu konudaki "acaba ben mi fazla umursamazım" şeklindeki hislerime +1 destek çıkmışsınız.Sayın @tiesay hocam sizden alıntı yaptım ama sakın üzerinize alınmayın konuyu başından beri takip ettiğim için aşağıda genel bir serzenişte bulunacağım.
Artık benzinlikte köpük, hortum ve bezle yıkıyorum diye kendimi tebrik ediyordum fakat bu da mı gol değil yani Kuyu suyunun ne günahı var? Saf suyla mı yıkayacağız?
Evin önünde kendim yıkayayım dedim birkaç defa; bu sefer de çok su harcıyormuşum gibi geldi... Benzinlikte süresi belli, sıra baskısı vs derken anında yıkayıp bitiriveriyor insan
-------------
Yahu araba bu. Yeri geliyor yağmurda, çamurda, karda sürüyoruz. Üzerinde su kaldı, silerken bez çizdi de ne demek; ben anlayamıyorum. Arabaları kapalı garajlara koyup kitleyelim üstü açık nostalji arabaları gibi sadece güneşli günlerde sürelim o zaman... Bisiklet ve teknolojik eşya konusunda daha titiz olduğum için onlarla bir bağlantı kurup empati yapmaya çalışacağım ama yine olmuyor
İyi forumlar
Söylediklerinize kesinlikle katılıyorum. Hani ben de yıllardır bunu yapıyorum, zamanında da yapardım şöyle böyle diyemem herkesin bazı şeyleri yanlış yaptığı ve yanlış yaparak öğrendiği zamanlar vardır. Detailing sektöründe genelde boyut-miktar sağlıklı bir ölçüt olmuyor. Örnek vermek gerekirse yukarıda fotosunu paylaştığım meguiars lastik parlatıcı. Zamanında 70 liraya) 473 ml ürün) almıştım bu ürünü. Yani mantıken düşününce yarım lt bile olmayan bir ürün tam 70 TL (hoş gerçi şu anda 120 tl ). Bu ürünün yarısını bir abimle bölüştüm. Bana Kalan 220 ml ürün ile 2 senedir aracın lastiklerini parlatıyorum, yaklaşık 2 ay idare edecek kadar da ürün var içinde. Hani fiyat anlamında başta birim başına ne kadar da uçuk fiyata gelen bu ürünün bana maliyeti yıllık 20 tlye bile gelmemiş. Şu anda benzinliklerde falan ne kadar standart lastik parlatıcılar bilmiyorum ama 20 liradan da aşağı olduğunu sanmıyorum ve 1 şişenin de 1 sene gitmesi zor bu benzinlik ürünlerinin (sarp dışında) başka bir örnek olarak Koch protector Wax isimli hızlı Cila var. Yarım lt'si 70 lira civarı hani birim başı fiyatı yine uçuk fiyat. Ama bu ürün ortalama 1:100 oranında sulandırılıyor ve yarım litre ürün oluyor size tam 50 litre ürün 50 litre ürünün maliyeti 70 lira, litresi 1.5 TL bile değil yani bu fiyata bimde şu silikonlu camsili satmıyorlar mesela ama siz Koch markasının hızlı Cilasını kullanıyorsunuz bir örnek daha mesela flowey S3 isimli cam temizleyici ürün var. Hani standart camsile göre kireç lekesini falan temizliyor ve bezle sildikten sonra geride iz kalmıyor alkol bazlı olduğu için. Bunun da 1 lt fiyatı 55 lira civarı, cam temizleyici ürün ya en nihayetinde ve litresi tam 55 TL ama bunda da 1:10 sulandırma oranı var ve aslında 55 liraya 10 litre alkol bazlı profesyonel bir ürün alıyorsunuz hani kağıt üstünde ve uygulamada ürün fiyatları çok değişmiş oluyor. Sulandırılan ürünler genel anlamda bu şekilde, jel lastik parlatıcılar da bereketli ve uzun ömürlü genelde (sonax ve Meguiars özellikle bu işte çok iyi). Ama bu kadar bereketli olmayan olamayan ürünler de var kil gibi demirtozu çözücü ürün gibi,kurulama bezi gibi, iç mekanda trim koruyucu gibi. Elimde çeşitli markalardan ürünler var ama hiçbiri yarım lt den fazla değil, ama sulanınca 10 15 20 lt ürün yapıyor o ufacık ürünler mesela . Hani diyeceğim o ki alırken ürünün performansını ömrünü ve sulandırma oranını inceleyip fiyatını da ona oranlayarak almak inanılması güç derecede ekonomik hale getiriyor hani bu mesajın başında meguiars lastik parlatıcı şoka gelen lastik parlatıcılardan daha ucuza geliyor desem yok daha neler derdiniz belki. Ama yaşadığım, tecrübe ettiğim şeyler bu yönde@mustafacagri
Bu hobi meselesinde kullanılan malzemelerin pahalısı ucuzu tamamen araç sahibinin genel bütçesi ne bağlı
Bende her yıkamadan sonra genel sıvı cilamı püskürtüyorum araca lastiklere basıyorum parlatıcıyı...
Benim araç cilası 5 litre +5 litre su konsantresi 1,5 /2 yıl ömürlü
Marka prowax ?? Kimse almaz tavsiye etsemde?
Lastik parlatıcı yine prowax ? 5 litre o da 2 yıl yaşıyor
Bunada o neymiş denir geçilir
Burada esas can alıcı nokta
Madem business class cilalar merhemler kremler kullananlar var?
Araçlarını max kaç yıl kullanmayı düşünüyorlar ki ? En iyi koruma için fiyatı bir miktar tuzlu hacmen küçük ürünleri tercih ediyorlar sorusu aklıma geliyor
Şu korona belasına kadar ülkede araç değiştirmek makyajlısıyla yeni kasasıyla vag ın yeni kasa diğer markalarıyla genel bir adetti ?
Bence en iyi onaylı tecrübe ürünleri kullanan iyi yapıyor.
Çünkü en az +8 yıl daha binmek zorunda kalabilir. (Corona dünyası)
10 yıl sonra aracı parlatıp iyiki en iyisinden cilayı atıp parlatmışım deme ihtimali yüksek ?
3 yıl daha kullanırım satarım diyene daha çok aracın yeni sahibinden çok hayır duası aldım demeye yarayacaktır.
Evet olay hobidir
Toy yaşlarda astra g aracımı Yağmur yagarken bile evin önünde yıkardım.
Karşı balkondan olayı fix seyreden komşu ...fix sırıtıp izlerdi !
Aynen hocam, bende aynı havludan kullanıyorum. Cidden epey kolaylık sağlıyor. Kapı alt gibi yerlere eski kurulama havlumu kullanıyorum. Sizde Wizard of Gloss'u kurumaya bırakırken gölge yerde kendi kendine mi kurumasını sağlıyorsunuz?Merhaba
Bende Wizard of Gloss kullanıyorum 1 yıla yakın olmuştur sanıyorum. Arabayı kurulama işini başka bir seviyeye taşıyor kesinlikle, aracını kendi yıkayanlar için alınması şart bir ürün (bu seviyedeki ürünlerden her hangi biri en azından) 1 kere geçilmesi yeterli geliyor havlu zaten büyük düz atıp çarşaf gibi çekiyorsunuz cam gibi kalıyor geçtiği yerler 1 dakika içinde bütün araba kurulanmış oluyor. Kapı altları ve tamponlarda kullanmıyorum ama kirlenmesin diye.
Araç yıkamaktan mutlu olanlar için bu yada bunun ayarında 1 ürün almak lazım (aynı boyuttaki 2 havlu bu havlunun yaptığı işi yapamıyordu, tecrübe ile sabit)
Kullanmamış arkadaşlar aradaki farkı ve kolaylığı anlayamazlar. Diğer havlularla olmuyor mu, oluyor tabi (Şahin de Toros'ta kullanabiliriz, neden Golf alıyoruz meselesi biraz)