ÖTV: Özel Tüketim Vergisi. Yani keyfi olarak alınan veya kullanılan malların vergisi demek. Günümüzde beyaz eşya artık keyfi değil ihtiyaçtır. İhtiyaç olan bir malın da ÖTV'si olmaz. Lüks Araç deniliyor ama Her araca ÖTV alınıyor. Hadi her araca ÖTV aldın yakıtına ve yağına da ötv almak nedir anlamak mümkün değil.
Vergi sistemi bana göre tam bir fiyasko. Adaletli vergi sistemi olmadığı gibi bir de Gelirden vergi alınıyor. Alınan Mala hizmete Gelir deniliyor. Gelirin vergisi olmaması gerekir. Alınan Maldan ve hizmetten elde edilen Kar'ın vergisi olur aslında.
Hocam gelişmiş ülkelerde uygulanan vergi sisteminde vergi gelirlerinin en az %70'i gelir üzerinden alınan vergilerden (gelir-kurumlar vergisi) oluşur. Kalan kısmı harcama üzerinden alınan vergiler (KDV, ÖTV, ÖİV vb.) oluşturur. İdeal bir vergi sisteminde kişilerin elde ettiği gelir üzerinden vergi alınır, harcama üzerinden vergi alınmasına ağırlık verilmez. Bunun olması için düzgün işleyen ve sürekli denetlenen bir vergi sistemi olması gerekir.
Vergi sisteminin düzgün kurgulanmaması, sürekli af çıkarılması, iyi işleyen bir denetim mekanizması olmaması gibi sebeplerle, bizim gibi az gelişmiş ülkelerde basit ve masrafsız olan harcama üzerinden vergi alınır. Kişi gelirini gizleyebilir, yanlış beyanda bulunabilir, vergi kaçırabilir, kaçınma gibi yasal yollarla ödeyeceği vergiyi azaltabilir ama harcamadan kaçamaz. Harcama yaptıkça vergi almak çok basit ve etkilidir. Yıllardır KDV ve ÖTV'ye yüklenmelerinin altında bu yatıyor.