Golf 8 Life Lastik Basınçları

Ben 17” jantları ilk taktığımda 32 yada 33psı basalım dedim hatta 33psı kalsın dedim sonra jantları aldığım arkadaşa sordum 34psi basıyordum dedi…
lastikcime 34psı yapalım dedim lastikcim 36psı olmalı dedi ama ben 34psı olarak ayarlattım.
Müsait zamadan 36psı çıkartayım:)

Bilgiler için teşekkürler…
17 lik briçstonla 37
16 lık winter nokian la 34

Az oldu/ çok oldu demeden 4 yıldır endex bu..

@007

Türkiye'ye gelmiş life incelemelerinin birinde kapı içi veriler şöyle,

Ekli dosyayı görüntüle 47910

2 kişi 1 bavul ön arka 36

5 kişi full bagaj ön39 arka41 (yanlış görmüyorsam)

Konfor basıncı ile ilgili bir veri yok.

Örnek olarak..

Ekli dosyayı görüntüle 47912

Aslında buradaki "i" sembolü (muhtemelen "info" kısaltması ve bilgi için kılavuza bakın anlamında) olan uyarı ve satır tamamen soğuk hava basıncı verisidir. Yukarıdaki termometre ve lastik , lastik soğuk ise basılacak değer anlamı taşır.

36 psi, soğuk lastikte sürüş anında genleşeceğinden sertlik, yani konforsuzluk oluşturur. Soğuk hava basınç değeri dolaylı yoldan konfor basıncı olarak da adlandırabiliyoruz..

"i" sembolü olan satırda bulunan değer 4-5 psi daha düşüktür. Bu da aslına bakarsanız etikette yazan değer, yani 36 psi, aracın yolculuk anında hava kontrolü yapılacaksa uygulanacak değer olarak yorumlanabilir.

Buna göre aracınızın muhtemeldir ki soğuk lastik ya da konfor basınç değeri 31psi ya da 32 psi diyebiliriz.

Özetle aracınızdaki görünen 36 psi basınç değeri standart ya da sıcak lastik basıncı olarak düşünülebilir.

Kılavuzda da lastiğin soğuk olması halinde 4 ya da 5 PSİ daha düşük basın diye yazacaktır..

Yine de göz ile kontrol ederek yer ile temasını ve size verdiği yolculuk hissini, bir de uygun alanda fren ve manevra testi yaparak farkı gözlemleyip deneyimleyerek kullanım yaparak sağlamasını yapmanızı tavsiye ederim..

Trafikte,

ne kadar bakımlı kurallı araç,

o kadar güvenli sürüş.
Bu açıklamalar hatalı gibi.

Etikette belirtilen bütün lastik basınç değerleri normalde "Soğuk Lastik" için olan değerlerdir. Golf 8 Kullanım Kılavuzu olan paylaşabilir.
Lastikler sıcak iken kontrol etmek zorunda kalırsanız etikette yazan değerlerin en az 3 psi üzerinde olması tavsiye edilir (Michelin).

Diğer arkadaşların dediği gibi, konfor, öyle hoşuma gidiyor, sert, yumuşak gibi tanımlamalar ile lastik basıncı ayarlanmaz. Lastik basınçları imalatcı tarafından aracın aşırı döner / az döner durumu gözetilerek tavsiye edilir. Yani teknik olarak bizim bir insiyatif kullanma şansımız yok.

Kitapçıkta ne yazıyor ise "soğuk değer" olarak, o ayarlanmalı.

Yuvarlanma direncini etkileyen faktörler nelerdir?​

6 temel faktör yuvarlanma direnci ve dolayısıyla yakıt tüketimi + Konfor üzerinde bir etkiye sahiptir:

Lastiğin yapısı​

Lastiğin kauçuk bileşimi daha düşük bir yuvarlanma direnci sunmak üzere yoğun oranda silika barındırır.

Tekerin ağırlığı​

Tekerin (lastik + jant) hafifliği de yuvarlanma direncini azaltır. Hafif teker yakıt tasarrufu elde etmenizi sağlar.

Lastik yanaklarının sertliği​

Sert yanaklı lastikler yolla temas sırasında daha az deforme olacaklarından yuvarlanma direncini düşürecektir.

Lastiklerin basınç değeri​

Yetersiz şişirilmiş lastiklerle yuvarlanma direnci artış gösterir.

Lastik aşınması​

İlk bakışta mantığa ters gelebilir ancak yuvarlanma direnci açısından yeni bir lastik aşınmış bir lastikten daha düşük performans gösterir! Nitekim lastik aşındıkça hacmi azalır ve dolayısıyla yuvarlanma sırasında daha az direnç gösterir. Yeni bir lastik ile kullanılmış bir lastik arasındaki direnç farklı yaklaşık %20’dir. Ancak yeni lastiğin rodaj süresini tamamlamasıyla, aradaki yakıt tüketim farkı azalır.

Yol kaplamasının kalitesi​

Yukarıdakilere ek olarak ne yazık ki sizin müdahale edemeyeceğiniz, fakat yine de yuvarlanma direncini etkileyen bir faktör daha vardır: Sürüş gerçekleştirdiğiniz yolun kalitesi.

225 45 17 primacy 3 için Önlere 34 Arkalara 33 yapıyorum. Çok yüklü olursa 36/35 39 Yaptım bir ara, Araba kalas gibi oldu ne varsa hissediyorsunuz. :)

Bende lastiklere servisin de tavsiyesi üzerine 36 basıyorum, memnunum bir sıkıntı yok

1.0 Style donanım araçta yazan değer boşken 36-36, doluyken 39-44 diye hatırlıyorum. Ben de o sebepten dolayı 36-36 ile geziyorum. Araba hızlandıkça, ağırlık, yuvarlanma direnci ve basınçlar sürekli değişken olduğu için lastiğin en iyi tutunduğu değerleri verdiği düşüncesindeyim. Sonuçta bunu analiz eden bir çok mühendis vs var :)
Ben de aracı ilk aldığımda 39 basmışlardı ve araç biraz sertti. 36 yaptığımda konforda iyileşme olduğunu hissettim. Güvenlik açısından kapıda ne yazarsa onu basar geçerim.

Son düzenleme:
Konuyu biraz hortlatıyorum ama ufak bir sorum vardı. Benim aracımda da normalde 205/55/R16 Nexen lastik vardı ama şu anda 225/40/R18 ebatında lastikler kullanıyorum.

Kapı içindeki etikete baktığımda eskiden olduğu gibi farklı ebatlara ait lastik basınç değerleri bulunmuyor. Buradan anlamam gereken tüm ebatlar için kapı içinde yazan basınçları uygulamak gerektiği mi yoksa oraya sadece aracın üstünde gelen ebata ait değerler mi yazılıyor.

İnternetteki lastik basıncı hesaplama araçlarından birini kullandığımda aşağıdaki gibi 41 psi basmam gerektiğini söylüyor ancak bu noktada da tereddütlerim var. Daha önce hiç bu kadar yüksek basınç kullanmamıştım bir araçta. Babamdaki eski Passat mesela 32 psi istiyor ki o çok daha ağır bir araç. Bu konuda bilginiz varsa yönlendirebilir misiniz?

19850A99-376E-47FE-92DA-BB1E8148FF33.jpeg

Konuyu biraz hortlatıyorum ama ufak bir sorum vardı. Benim aracımda da normalde 205/55/R16 Nexen lastik vardı ama şu anda 225/40/R18 ebatında lastikler kullanıyorum.

Kapı içindeki etikete baktığımda eskiden olduğu gibi farklı ebatlara ait lastik basınç değerleri bulunmuyor. Buradan anlamam gereken tüm ebatlar için kapı içinde yazan basınçları uygulamak gerektiği mi yoksa oraya sadece aracın üstünde gelen ebata ait değerler mi yazılıyor.

İnternetteki lastik basıncı hesaplama araçlarından birini kullandığımda aşağıdaki gibi 41 psi basmam gerektiğini söylüyor ancak bu noktada da tereddütlerim var. Daha önce hiç bu kadar yüksek basınç kullanmamıştım bir araçta. Babamdaki eski Passat mesela 32 psi istiyor ki o çok daha ağır bir araç. Bu konuda bilginiz varsa yönlendirebilir misiniz?

Ekli dosyayı görüntüle 63232
41 basınç load yani yüklüyken basılması gereken değer. Siz sürekli 4 kişi + bagaj kullanıyorsanız 41 basmalısınız evet. Ama 35-36 yeterli olacaktır normal kullanım için.

Geri
Üst Alt