fcsrn
Moderatör
Genelde petrol ofisi ama vaktim varsa opet(şehrin az dışında ve istikamete ters kalıyor)
aynı şey benzin konusunda türkiye petrolleri içinde geçerli hocam degilmi...reko dedi:eskiden çalıştıgım sirket petrol ürünleri ile alakalı bir sirketti..orada çalışırken Tr de dönen tüm dolapları ögrendim..yakıt konusunda shell, total ve ovm(petrol ofisi) baya iyi firmalar özllikle dizelleri iyi..benzinde ise durum biraz farklı dizelin yüzde 90 ı yurtdısından ülkemize gelmekte...genelde yakın ülkelerden dizeli alırız..bazende dünyanınuzak yerlerinde de mazot geliyor..venezuella rusya abd kalite olarak iyi mazot veriyor..özellikle gravitesi en iyi ülkeler suudi arabistan cezayir venezuella ve abd yakıtları..her kurum spot piyasadan yakıtı baglar gemıyle tupraşa iner..orada yakıta her dagıtıcı için geçerli makerlar konur katkılar eklenır ve piyasaya surulur..bazen o kadar kotu yakıt gelirki o yakıt hangi illere dagıtılırsa o illerde yakıt kötü çıkar..ancak üste saydıgım firmalar kaliteli yakıt alır...benzinin yüzde 90 ı tuprastan çıkar...genelde standardı yüksek yakıttır avrupa normlarına yaklaşır.Türkiyede yüzde 90 (kaçaklar hariç) hepsi aynı kalitede yakıttır çünkü tüpraş malıdır..benzinin kalitesini 100 birim dersek 95 i tüpraştan çıkan , 5i ise katılan ekstra katkılar ile belirlenir yanii katkıların kaliteye çok fazla etkisi yoktur..kaliteyi etkileyen en önemli nokta yakıtı taşıyan tankerin temizliği istasyon depolarının temizliğidir..epdk Türkiyedeki tüm istasyonları online takip etmektedir.o yüzden firmalar katakullu yapamazlar..birde 97 yada 95 oktan olayı için şunu soyleyeyım hangisi ucuzsa onu alın..97 oktanın performasa etkisi %1 bile değildir..bazı yakıtların verimi ile ilgili itüde raporda aldırmıştım..dediğim gibi en iyiler üsteki firmalar..siz hangi kart ne kadar promosyan veriyor onu takip edin bence..