Evet, 2 sene önceki kendi mesajımı alıntı yaparak
2 sene ( 22 bin km ) dir, kullanmakta olduğum
ECO serisi arka balatalar hakkındaki deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
31 ekim 2022 tarihinde, 55000km de yetkili serviste yapılan ilk arka balata değişiminde takılmış olan Eco serisi arka balataları 2 sene 22.000 km dir kullanıyorum
Araç 77000 km ye geldi
20 000 km dolana kadar balatalardan gayet memnundum, ses sorunu olmadı, performans kaybı yaşanmadı.
Ancak 2000 km kadar önce 100 km/s üzeri hızlarda yapılan frenlemelerde, bir salgı uğultusu seklinde ses gelmeye başladı.
Tamamen soğumadan asla disklere su tutmam.
Disklerden birinde atıklık mı var, balatalarda sorun mu var anlayamadım.
Ama sesin arka taraftan geldiği aşikardı.
Ancak yine de emin olmak için:
Ön - arka bütün fren balatalarını, diskleri , balataları kaliperleri, kaliper klavuz pimlerini söküp, porya yüzeyleri dahil, her şeyi tel fırça ve zımpara ile cırlop gibi temizleyip , kaliper pimlerini slikon gres ile, kaliper yataklarını ve balata kulaklarını da bakırlı gres ile yağlayıp cıncık gibi yaptım, ön arka diskler tertemiz, ön disklerde hafif tırnak başlamış, arka disklerde tırnak bile yok denecek kadar az ve yüzeyler tertemiz.
Ön balatalar hala orijinal, yarıya ancak gelmiş, yüzeyleri temiz pürüzsüz, yanma vs yok, ön arka eşit aşınmışlar
Arka ( ECO serisi ) balatalar henüz yarıya bile gelmemiş ama , balata yüzeyleri bir tuhaf, minik parça kopmaları yaşanmış, yüzeyler de bir değişik şekiller var.
Temizlik ve montaj sonrası yaptığım testlerde sonuç yine aynı, frene bastığımda bir salgı sesi uğulduyor araç içerisinde ve uğuldama net şekilde arkadan geliyordu. Disk salgısı gibi bir uğuldama.
onlineyedekparça sitesinden ön - arka orijinal balata satın aldım, önler TRW üretimi, arkalar ATE üretim.
otosüpermarket sitesinden de performans serisi kanallı ATE marka arka disk satın aldım.
Sorunun kaynağını anlayabilmek için önce sadece arka balataları değiştirdim.
Test e çıktım ve sonuç mükemmel. Ses yok titreşim - uğuldama hepsi geçti.
Ön balata ve arka disk değişimi yapmama gerek kalmadı.
Stoklarda olmadığı için performans ön disk alamamıştım. Stoklara girince kanallı ATE ön dikleri de alıp stoklayacağım.
Sanırım 20 - 30 000 km sonra ön disk değişimi gerekecek o zaman ön arka komple disk-balata değişimi yaparım.
Velhasıl kelam.. ECO serisi balata kısa vadede sorunsuz gibi görünse de , bende 20 000 km sonra su koyverdi.
Bir daha asla ECO serisi kullanmam.
Ama orijinal VW AG TRW üretimi ön balatalar gerçekten mükemmel çıktı.
77 000 km oldu, balatalar ancak yarı oldu. Yüzeyleri temiz ve pürüzsüz. Kopma parçalanma yok, ses yok, tutuş mükemmel.
Keşke TRW firması piyasaya sürdüğü bütün balataları aynı kalitede üretebilseydi.
Satın aldığım ürünler : ( Sadece Arka balataları taktım )
Ekli dosyayı görüntüle 78807
Ekli dosyayı görüntüle 78808
Ekli dosyayı görüntüle 78809
Ekli dosyayı görüntüle 78810
Ekli dosyayı görüntüle 78811
Ekli dosyayı görüntüle 78812
Ekli dosyayı görüntüle 78813
20 000 km kullanım sonrası titreşim / uğultu yapmaya başlayan ECO serisi Arka balatalar
Ekli dosyayı görüntüle 78814
Ekli dosyayı görüntüle 78815
Ekli dosyayı görüntüle 78816
Ekli dosyayı görüntüle 78817
Ekli dosyayı görüntüle 78818
Ekli dosyayı görüntüle 78819