Özel plaka hakkında

İlçeye göre muamele çok değişiyor. Allah beykoz trafik tescile ne plaka tahsisi için ne de başka bir şey için düşürmesin @metinkar abiden gelen fiyatlara bakınca şaşırmıyorum men kaldırmak için beykoz tescile gittiğimde denk geldim "KAA-KZZ" harf grubunda plaka ayırtacaktı birisi 50.000 fiyat verdiler ve bu plaka zamanında seri olarak herkese atanan bi plaka oradaki memur işine gelirse alırsın tarzı ukala ukala konuşmuştu...

@fueleconomy hocamın da dedikleri doğru eğer tahsis ettirilecek kişinin isminin veya soyisminin harfleri tutuyorsa fiyat x2 artıyor.

2023-2024 yıllarında iki kere kendi plakam olan UC3458'i satın aldım(İsim baş harfler ve memleketim). İlk aldığımda 8000tl'ye aldım. Aracımı sattığımı tekrardan alacağımı söyledim tescildeki abi simayen tanıdı evet bu plakayı sen almıştın hatırlıyorum dedi de iskonto yaptı bu sefer daha uygun bi fiyata kendi plakamı tekrar aldım 2024'de. Şimdi yeni bir araç alsam şehir dışından,plakamı aktarmak için kim bilir ne kadar ödeyeceğim.

Ben işlemleri kadıköy trafik tescilden yaptım aynı şubeden arkadaşım telefonla "ckr" plaka için fiyat aldığında 50.000tl fiyat vermişler.
Evet tekrardan satıp plakayı boşa düşürüp alınca bukadar çok almıyoruz dedi onuda il dışı satış olacakta plaka boşa çıkacak geri alıcan bir sürü tantana halbuki adam istediği plakayı alsa ömür boyu kullansa daha mantıklı olur

Evet tekrardan satıp plakayı boşa düşürüp alınca bukadar çok almıyoruz dedi onuda il dışı satış olacakta plaka boşa çıkacak geri alıcan bir sürü tantana halbuki adam istediği plakayı alsa ömür boyu kullansa daha mantıklı olur
Kesinlikle katılıyorum. Umarım bir dahaki devirde aynı tarifeden fiyat verirler :D

Özel plaka kime özel olduğu ile alakalı. Bunun da fiyatlandırma durumu arz talep ile orantılı..

Ben de özel plaka almıştım zamanında. Tanıdıksız. bağışımızı yapmıştık.
Sıradakilerden seçmiştim.
Sadece bana özel olmadığını da ışıklarda durduğumda "plakanız güzelmiş" diyen başka sürücülerden duyuyorum..
Bazı araçlarda görüyorum alakasız rakam ve harfleri app yapınca özel zannediyorlar. Belki de kendilerine göre özeldir.

Bugün araç alacak olsam sıradakini alırım. Ha tabii isterim ki ortası 3 harf olacağından absürt bir anlamı olmasın..

Benim plaka ne bana özel ne de konyalıyım, aldığımda böyleydi 2. El olarak.
Bir ara hemşehri zannedip selam verenler de oluyordu😅
App de yaptım gayet hoş duruyor(estetik) 3 harf ortası O filan, saygılar..

Yine de isimden bir harf tutmuş sizin. Sizden de almak lazım..
Yeni plaka diziliminde az çok araç modeline göre plaka eski mi yeni mi özel mi anlaşılıyor.
O sebepten app olunca özel gibi duruyor ancak ortak rakam ya da harf yok. Şifre olarak kullanılsa tahmin edilemez o derece..

Özel plaka ülkemize has bir durum değil hemen her yerde olan bir durum isteyen dünyanın çoğu yerinde özel plaka alıp kullanabilir.

Burada sıkıntı tıfıl yeni atanmış memurun veya ağababalarının insafına göre bağış istenmesinde. Hal böyleyken eş dost tanıdık araya sokarak insaflı rakamlara indirilmesi bana saçma gelmiyor. Sırf memur tipini/dinini/dilini/rengini sevmedi, kıskandı veya o gün kötü bir olay yaşadı hıncını senden çıkaracak diye fazladan para ödemek mantıksız. Emniyette keyfiyet ortadan kaldırılmalı. Açılsın bir site 81 ilde isteyen hangi plakayı alacaksa ödesin sabit ücreti alsın. Hem karakolların iş yükü azalsın hemde Ahmete 100 Mehmete 200.000 olmasın.

Birde bir plaka bir kere para ödenerek alındıysa şahıs iade edene kadar tanımlı kalmalı. Her araç değişiminde hiç bir sebep yokken tekrar tekrar bağış ödemek saçma zaten bir kere o plakaya ücret ödenmiş.

Özel plaka ülkemize has bir durum değil hemen her yerde olan bir durum isteyen dünyanın çoğu yerinde özel plaka alıp kullanabilir.

Burada sıkıntı tıfıl yeni atanmış memurun veya ağababalarının insafına göre bağış istenmesinde. Hal böyleyken eş dost tanıdık araya sokarak insaflı rakamlara indirilmesi bana saçma gelmiyor. Sırf memur tipini/dinini/dilini/rengini sevmedi, kıskandı veya o gün kötü bir olay yaşadı hıncını senden çıkaracak diye fazladan para ödemek mantıksız. Emniyette keyfiyet ortadan kaldırılmalı. Açılsın bir site 81 ilde isteyen hangi plakayı alacaksa ödesin sabit ücreti alsın. Hem karakolların iş yükü azalsın hemde Ahmete 100 Mehmete 200.000 olmasın.

Birde bir plaka bir kere para ödenerek alındıysa şahıs iade edene kadar tanımlı kalmalı. Her araç değişiminde hiç bir sebep yokken tekrar tekrar bağış ödemek saçma zaten bir kere o plakaya ücret ödenmiş.
Kanun olarak o plakaya ücret ödedin yine sende kalacak diye bişey saçma olur, plaka sonuçta aracın kimliğini belirten bir ibare. Kanunen sayı ve harften ibaret , vatandaşa özel adı var şanı var diye bakmak pek doğru değil. O yüzden bağış adı altında karaborsaya dönmüş. Örn.belediye imar bağışları vs. Neyse belediyeye girmeyelim çıkamayız. Yani özel plaka diye bir şey yok kanunen.. Nasıl öyle bir şey yoksa yeni aracında devam etmesi için de sistemin açığını bulup onu ordan al onu buraya koy koşturman lazım.

Dediğiniz sistem düzgün birşekilse yapılsa zaten problem olmaz adam aracını değişirken söker plakasını yeni aracına tescil ettirip devam eder karmaşa kargaşa biter bu şekilde almak isteyince ordaki adamın keyfine kalıyor geldiğimizde tok satıcı olanlar somurtanlar giderken bir güleryüz bir ihtimamki sorma gitsin

Kanun olarak o plakaya ücret ödedin yine sende kalacak diye bişey saçma olur, plaka sonuçta aracın kimliğini belirten bir ibare. Kanunen sayı ve harften ibaret , vatandaşa özel adı var şanı var diye bakmak pek doğru değil. O yüzden bağış adı altında karaborsaya dönmüş. Örn.belediye imar bağışları vs. Neyse belediyeye girmeyelim çıkamayız. Yani özel plaka diye bir şey yok kanunen.. Nasıl öyle bir şey yoksa yeni aracında devam etmesi için de sistemin açığını bulup onu ordan al onu buraya koy koşturman lazım.
Aslında güzel olur düşünsenize aldınız bir plakanız var özel yada sıradan arabanı değiştikçe aktar kullan plaka basımıyla uğraşma etme mis gibi ama belli bir düzen içerisinde bu kanun olmalı bizde bu kanunu çıkarsan bütün simsarlar nerde hurda dökğntü mobilet araba var onların üzerine plaka toplayıp satmaya başlar tek yetkili devlet olacak yatır resmi harcını yap başvurunu al koy bitti resmen döner sermayenin unsurları haline geliyoru bu şekilde

Özel plaka almayı varoşluk olarak görüyorum. Verilecek ekstra 10 lira bile gözümde israf

Konuda güzel, güncel ve (üstteki yorum hariç) saygılı bir tartışma ortamı var.

Ben de tartışmayı ileri taşımak adına birkaç soruyla başlayarak katkı yapmak isterim:

Bunun adı neden bağış? Bu bağış nereye yapılıyor? Bağışın meblağını memur mu belirliyor karşısındaki ekranda girilen plakaya göre çıkan sistem mi?

Okuduğum ve duyduğum kadarıyla bu iş bağış değil. Bunun adı başka bir şey olmalı.

Standart bir sistemi yoksa getirilebilir mi?

Standart bir sistem/ödeme gelse, fiyatlar makul olsa insanımız sistemi kitler mi? Kötüye kullanır mı?

Beraber kafa yormaya müsait gelişmiş konu...

Son düzenleme:
Özel plaka almayı varoşluk olarak görüyorum. Verilecek ekstra 10 lira bile gözümde israf
Üzerime alınmıyorum ancak kelimelerini dikkatli seçerek yorum yapman daha iyi olur. kimseye zararı olmayan “kişisel tercih sepeblerini” kendi bakış açınla daha doğru üslupla eleştirebilirsin başkalarının zararsız keyif ve tercihlerini varoşlukla değerlendirmek daha büyük bir varoşluk oluyor çünkü.

Konuda güzel, güncel ve genelde saygılı bir tartışma ortamı var.

Ben de tartışmayı ileri taşımak adına birkaç soruyla başlayarak katkı yapmak isterim:

Bunun adı neden bağış? Bu bağış nereye yapılıyor? Bağışın meblağını memur mu belirliyor karşısındaki ekranda girilen plakaya göre çıkan sistem mi?

Okuduğum ve duyduğum kadarıyla bu iş bağış değil. Bunun adı başka bir şey olmalı.

Standart bir sistem/ödeme gelse, fiyatlar makul olsa insanımız sistemi kitler mi? Kötüye kullanır mı?

Yasal olarak emniyet/trafik şube trafiğe çıkan bir aracın gerekli şartları sağladığı takdirde trafiğe tescilini yapma zorunluluğu var burada yönetmelik gereği her tescil biriminde belli harfler var kargaşayı önlemek adına bu normal ancak yönetmelikte herhangi bir plaka için şukadar para alınmalı vs diye bir madde yok tescil birimi tescil ettiği araca plaka vermekle yükümlü haliyle kişilerin özel olarak istedikler plakayı resmi bir ücrete dayandırarak değil bağış adı altında döner sermayeye aktarmak için uygulanan bir yol siz şikayet etsenizde adam diyecek bağış yapmışsın biz sizden para talep etmedikki legal yada illegal karşılığı bağış olan herşey bir anda sütten çıkmış ak kaşık oluyor..

• Beğen
Tepkiler: SCC
Konuda güzel, güncel ve (üstteki yorum hariç) saygılı bir tartışma ortamı var.

Hocam bağışı sistem belirlemiyor. Karakoldaki amir veya polis memurları belirliyor bir rayici yok.

Ödemeler de emniyet hizmetlerini destekleme derneğine gönderiliyor. Yani bana oraya gönder demişlerdi gönderdim.

Hocam aracın VIN numarasını taşımayacağız zaten, plaka taşınacak. Herhangi bir karışıklığa yol açmaz. Aracı satarken noterde plaka şahısta kalacak diye belirtip yeni alan şahıs ister kendi plakasını ister sıradan gelen plakayı tescillettirip yola devam edilebilir. Aynı plakadan devam etmek isteyen şahıs da yeni aracına plakayı tescilleyip kullanabilir.

Ücret bana göre bağıştan ziyade direkt olarak plaka tahsis ücreti olarak ödenmeli zaten.

Plaka tahsisi veya diğer adıyla özel plaka bize has bir durum değil bakın İngiltere, Almanya, ABD’de var. Bir karışıklık yaşanmıyor mesela bir gurbetçimiz ingilteredeki sistemi göstermiş gayet kolay ve işlevsel.

Alınan bir plaka başka bir araç alınınca değişimi durumunda yapılan prosedür ve ekstra ödemeler çok saçma..

Geri
Üst Alt