Tsi larda Lpg ile beraber benzin tüketimi de oluyor deniliyordu, bu doğru mudur hocam.
Yani 1 depo lpg 30-35 lt diyelim, ne kadar da benzin harcıyor ?
(İlk çalıştırmadaki lpg ye geçişi bekleme aşamasında harcanan benzin miktarından bahsetmiyorum)
Merhaba hocam bende fsi motor aracıma lpg taktırdım yaklaşık 20 gün oldu ama şuan hem benzini hem lpg yi komple fulleyip test etme şansım olmadı. Deneme yapabilecek kadar uzun yol kullanımım olmadı doğrusu.
Tsi ve Fsi motorlar karma yakıt harcayan sistemlerdir. Hem araştırmalarım doğrultusunda hemde lpg montajını yaptırdığım firmanın bana taahhüt ettiği oran uzun yolda ortalama %85 oranında lpg, %15 oranında benzin kullanımı olmaktadır karma sistemli lpg kitlerinde.
Bugünkü güncel akaryakıt fiyatlarından hesap edersek. Benim 1.6 fsi golf aracımda uzun yolda ortalama 100-110km civarı hızlarda yaklaşık benzin tüketim değerim 100km de 6 litre.
Eğer ben bu yolu sadece benzin ile gidersem 6 litre X 28,76tl (Yaşadığım şehirdeki bugünkü shell benzin litre fiyatı) 172,56TL lik bir harcamam olacaktı.
Lpg litre fiyatı ise 11,98tl (Yaşadığım şehirdeki bugünkü shell lpg litre fiyatı)
Lpg li karma sistem ile hesap edersek;
Uzun yol ortalama tüketimim benzinde 6 litre ise atmosferik motorlu araçlarda kullanılan tüketimin 1.2 katı tüketim lpg tüketimine eşdeğerdir. Yani 7.2 litre lpg.
Şimdi karma sistemdeki yaktığımız benzin miktarını bulmak için 6 litrenin %15 ini hesap edelim; 0,9lt benzin
Şimdi karma sistemdeki yaktığımız lpg miktarını bulmak için 7.2 litre lpg nin %85 ini hesap edelim; 6,12lt lpg
0,9 litre benzin X 28,76tl = 25,84tl benzin.
6,12 litre lpg X 11,98tl = 73,31tl lpg
TOPLAM: 99,20TL bir tüketim hesabı oluyor. 172 tl nerede 99 tl nerede arada yaklaşık %40 civarı bir fark var zaten lpg firmaları %35 lik tasarrufu garanti ediyorlar. Aradaki %5 lik farkta kişiden kişiye değişen araç kullanım şekilleri bence.
Ben yıllık ortalama 12bin km civarı yol yapıyorum ve aracımı uzun süre kullanmayı düşünüyorum o yüzden şu dönemde lpg bence baya mantıklı ve o yüzden taktırmaya karar vermiştim.
Benim aracımdaki kit atikerin atikfast di 202 model kiti 7500tl bir fiyata taktırdım ve kulanım şeklime göre ortalama 2 yılda ücretini amorti edebiliyorum ve performans olarak inanın ben fark göremedim. Zaten performanslı araç kullanan biride değilim.
yukarıdaki hesaplamada artı eksi ufakta olsa farklılıklar olabilir