Geçtiğimiz perşembe günü yeni aracım 116d'yi teslim aldım. Daha önce golfüm için açtığım konuya
buradan ulaşabilirsiniz. Aracım katlanır ayna ve sunroof bulunan joy plus paket.
Tercih aşaması
Golfü alırken hazırda bulunan aracı aldığım için olmazsa olmaz dediğim ve olsa iyi olur dediğim opsiyonların çoğu yoktu. Bunun yanında istanbul gibi bir şehirde manuel vites kullanmak gerçekten eziyete dönüşüyor. Bu yüzden Golften soğumuştum. Eylül ayında borusana giderek test sürüşü yaptım. Mercedes A serisi için teklif aldım. Aynı zamanlarda audi makyajsız a3ler için 0 faiz kampanyası yapıyordu. Fiyat almak için Esenyurt Doğuş'a gittiğimde 1.0 TFSI makyajlı A3'ler 84000 tl gibi kampanyalı bir fiyat etiketine sahiptiı. Yaklaşık 10 günlük düşünme sürecinin ardından 5 Kasımda gelecek a3 1.0 tfsi basic için kapora verdim. Fiyatın kesin olmadığı, araç geldiğindeki kur geçerli olacağını söylediler. Araç geldiğinde 84000 tl yerine 89800 tl istedikleri için vazgeçtim ve kaporamı iade ettiler. Araba alma defterini kapatmıştım. Yıl sonunda ÖTV bizden ve 0 faiz kampanyasını görünce Borusan Oto Avcılara pazarlık yapmaya gittim. İyi bir fiyat vermeleri halinde aracı oradan alacaktım ancak söyledikleri rakamdan bir lira dahi inmediler. Kosiflerle görüştüm ve Borusana nazaran daha iyi fiyat verdikleri için aracı Kosiflerden aldım. Aracın yanında anahtarlık, kauçuk paspas, şemsiye gibi hediyeler de verdiler. Fiyatı paylaşmıyorum, sizlerin alacağı fiyat da aşağı yukarı aynıdır.
Neden 116d'yi seçtim?
Babamda A3 sedan olduğu için A3'e karşı hep mesafeliydim. Mercedes A serisine ise iç tasarımdan dolayı hiç ısınamadım. Severek kullanacağım kombinasyondaki Golf'ün fiyatı çok uçuk olacağı ve makyajlı kasa geleceği için Golf'e bakmadım bile. 1 serisini tercih etmemdeki en önemli neden sınıfındaki tek arkadan itiş araç olması ve yeni kasayla birlikte önden çekişe geçecek olması. 116 hplik motor arkadan itiş için çok keyif verecek bir makina olmasa bile a serisi, a3 ve golften daha çok keyif vereceği kesin.
İlk izlenimler
Aracı yarım depo mazotla teslim ettiler ki insanı gerçekten şaşırtan ve ince bir davranış. Şu an rodaj aşamasında olduğum için motor ve performans hakkında bir şey söyleyemiyorum. ZF şanzıman s-tronice çok benziyor. İnternette okuduğum kadarıyla ZF'in DSG/Stronicten daha iyi olmasını bekliyordum ama çok ahım şahım bir fark göremedim. Araç Pirelli Cinturato P7 lastiklerle geldi. Eksikliklerden bahsedecek olursam kabine çok fazla yol sesi alıyor. Başta runflat lastiklerden diye düşündüm ama rft olmayan kışlık lastikleri taktırdığımda bile beklediğimden fazla ses geliyor. Bunun yanında ses sistemi berbat. Yüksek sesli müzik dinlemeyi seven birisi olarak hayal kırıklığına uğradım. Gösterge ve klima butonları aydınlatmaları aydınlıkta beyaz renkli, karanlık ortama geçiş yapınca turuncu renge dönüyor.
Golfle karşılaştırma
Golfüm herhangi bir pakete sahip olmayan standart comfortline bir araç olduğu için çok adil bir karşılaştırma olmayacak açıkçası ama 1 serisi düşünenler için faydalı olacaktır. İlk olarak koltuk döşemesinden bahsetmeliyim. Golfün standart alkantara/kumaş koltukları görünüş olarak daha kaliteli. 1 serisi ile uzun yolculuk yapmadım ama koltuk konforu olarak bir fark hissedemedim. İkinci olarak Golfün ses sistemi kesinlikle çok daha iyi. Üçüncü olarak golfün kabine aldığı yol sesi daha az.
Araç henüz 150 kmde olduğu için çok detaylı bir yazı ve karşılaştırma olmadı ama kullandıkça içeriği güncelleyeceğim. Okuduğunuz için teşekkür ederim.